avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Animale de companie la bloc: în ce condiții poate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Animale de companie la bloc: în ce condiții poate asociația să condiționeze/interzică acest lucru, sau să mă amendeze din acest motiv?

Sunt proprietarul unui apartament din cadrul unui bloc nou unde exista asociatie de proprietari.
Detin 2 caini. Poate asociatia de proprietari, prin noua lege, sa-mi interica/conditioneze/amendeze detinerea de animale de companie intr-una dintre cele 2 situatii?
1) locuiesc cu viza de resedinta in acest apartament.
2) locuiesc temporar, respectiv mai putin de cele 14 zile consecutive avand domiciliul in alt oras.
Mentionez, ca nu exista un HCL care sa reglementeze regimul animalelor in apartamente.
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 5 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 05:42, 5 Iulie 2019
Buna ziua,
Regimul animalelor de companie in apartamente nu se reglementeaza prin HCL.
Asociatia de proprietari poate sa va oblige la plata unei sume suplimentare la intretinere in raport de animalul de companie ce il detineti.
Imprejurarea ca locuiti cu viza de resedinta in apartamentul proprietate personala, nu are relevanta. Este evident ca daca detineti una sau mai multe proprietati, actul de identitate, fiind unic, va avea trecuta doar o singura adresa si nu adresa tuturor proprietatilor ce le detineti.

Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” a scris:

Buna ziua,
Regimul animalelor de companie in apartamente nu se reglementeaza prin HCL.
Asociatia de proprietari poate sa va oblige la plata unei sume suplimentare la intretinere in raport de animalul de companie ce il detineti.
Imprejurarea ca locuiti cu viza de resedinta in apartamentul proprietate personala, nu are relevanta. Este evident ca daca detineti una sau mai multe proprietati, actul de identitate, fiind unic, va avea trecuta doar o singura adresa si nu adresa tuturor proprietatilor ce le detineti.

Deci, sa inteleg ca Asociatia de proprietari nu are cum sa limiteze accesul cainilor? In anumite orase si comune exista cate un HCL care mentioneaza ca nu poti detine la bloc caini si pisici decat cu acordul vecinilor, este considerata contraventie daca un vecin nu semneaza si ai un catel.

Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” a scris:

Buna ziua,

Asociatia de proprietari se infiinteaza cu scopul administrarii partii comune de condominiu
Asociatia de proprietari nu are autoritatea si competenta sa dispuna si sa impuna taxe in sarcina detinatorilor de catei/caini
Legiuitorul a prevazut fara exceptie si fara derogari ca asociatia de proprietari inregistreaza in evidenta de calcul cote intretinere persoanele/cetatenii care domiciliaza provizoriu minimum 15 zile /luna sau definitiv in condominiu
Impunerea si perceperea de sume suplimentare justificate pentru detinere de caine/catel este discriminatorie,avand in vedere ca omul poate sa isi indrepte interesul sa detina pisici,porci de guinea,jderi,veverite,papgali,perusi,iguane,pesti,broaste
Instantele de judecata la actiunea detinatorilor de animale de companie domiciliati in imobile de locuit in comun care au denuntat fie impunerea de taxe sau a unei persoane in plus au beneficiat de hotarare judecatoreasca favorabila care dispune anularea hotararii de aplicare si percepere taxa sau impunere persoana in plus
Exista autoritati publice locale care prin HCL au impus reguli pentru detinerea de animale de companie in imobile de locuit in comun,care prevad obligativitatea obtinerii acordului vecinilor pentru detinere aniamele de companie
Exista autoritati publice locale care prin HCL au impus numar maxim de 2 animale de companie in apartament
Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2019
ynocentta, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
dragos_mihai0256 a scris:
Poate asociatia de proprietari, prin noua lege, sa-mi (...) amendeze

Nu.
Chiar dacă ar stabili amenzi, nu pot obliga proprietarii să le plătească.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Animalele de companie in apartamente de bloc Ionescu15 Ionescu15 Ce lege stipuleaza regimul animalelor de companie la bloc? (vezi toată discuția)
Am trei caini in apartament si sunt amenintata cu amendarea pe motiv ca nu am dreptul decat la max 2 ContSters358014 ContSters358014 Sunt o pensionara cu probleme medicale care ma impiedica sa ies din casa. Am in apartamentul meu 3 caini, ai mei si ai copiilor mei de care am grfija cat sunt ... (vezi toată discuția)
Amenda primarie dragos_mihai0256 dragos_mihai0256 In blocul in care locuiesc exista mai multi locatari care detin caini si nu au semnaturi de la vecini. Cum de asemenea nici eu nu am. Daca primaria, conf ... (vezi toată discuția)