In 2017 am cumparat o suma de bitcoini dupa care am vandut toata suma, in profit. Tanzactia am facut-o printr-o cunoscuta banca din Bucuresti. La timpul respectiv nu exista o lege prin care sa platesc impozit pe profit. Ulterior, tot in 2017, am cumparat o alta suma de bitcoini, pe care nu i-am mai vandut si pe care o am si acum. In 2019 s-a dat o lege prin care se impoziteaza profitul realizat, in eventualitatea ca valoarea bitcoinului a crescut. Pentru prima tranzactie nu mai dovezi cat am cumparat. Pentru cea de-a doua da, am chitantele, asa ca as putea dovedi cat a fost profitul, daca i-as vinde. Inteleg ca se impoziteaza numai profitul, diferenta intre pretul de cumparare si cel de vanzare. Vreau sa fiu corect si sa platesc impozitul pe profit. As vrea sa stiu care este procedura de plata, unde se face si in baza caror documente. Profitul se socoteste de la ultima tranzactie sau numai tranzactiile efectuate dupa aparitia noii legi in 2019 ? Sunt socotite impozite si pentru prima tranzactie din 2017, cand nu erau reglementari de plata a vreunui impozit ? Pentru ca daca as fi scos banii direct din bancomat, nimeni nu ar fi sesizat aceasta tranzactie si nu mi s-ar parea normal sa se aplice alt impozit. Nu mi s-ar parea normal dar nici nu m-as mira prea tare, la modul in care se dau unele legi pe la noi. :-) Multumiri.
george-neagu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Va trebui sa mergeti la finante cu actele doveditoare si sa depuneti declaratia unica. Veti declara si plati acum in 2019 numa pentru castigul (se numeste venit din investitii acolo in declaratie) realizat la vanzarea din 2019. Mergeti cel mai bine la ei la ghiseu sa va ajute la completarea declaratiei in dublu exemplar macar acum in primul an si apoi o sa stiti singur in anii urmatori daca veti continua investitiile astea.