avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prescriptie folosire, în orice mod, direct sau ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prescriptie folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

Buna ziua, am si eu o nedumerire, v-as fi recunoscator daca ma puteti ajuta.

Situatia e urmatoarea:

In noiembrie 2015 un functionar al unei institutii publice ofera unui candidat pentru un post de functionar public cls. I subiectele in scopul promovarii examenului si obtinerii respectivei functii.
Candidatul respectiv promoveaza surclasand alte zece persoane inscrise. In decembrie 2015 candidatul favorit incaseaza primul salariu.
Nu a fost mita, trafic de influenta sau alte promisiuni, nici relatii de rudenie intre ei, nici alte aranjamente financiare anterioare. Cei doi erau amici vechi si functionarul stabilit acolo s-a gandit sa-l ajute cu titlu gratuit. Intrebarile sunt acestea:

1. Aceasta fapta se prescrie vreodata? Atata timp cat candidatul favorit inca lucreaza acolo? Politia n-a aflat inca dar daca afla de exemplu peste 2 ani ce se intampla? Ar trebui sa-si dea demisia pentru a incepe sa curga termenul de prescriptie?

2. Angajatul cu pile lucreaza pe bune acolo, chiar e foarte apreciat si serios in activitatea specifica. Daca se afla de aspectul ilegal al incadrarii ar trebui sa returneze drepturile salariale primite in cei aproape 4 ani?

3. Un candidat din cei zece care au fost defavorizati de aceasta situatie ar putea actiona in judecata candidatul cu pile cerand drepturile salariale/ despagubiri ce i s-ar fi cuvenit?

Va multumesc

Cel mai recent răspuns: exoticrow , utilizator 16:22, 22 Iulie 2019
1. cred ca se prescrie in decembrie 2020, adica in 5 ani de la incasarea primului folos necuvenit cum a hotarat ICCJ acum vreo cateva luni

2. daca munca prestata exista pe bune de sa dea banii inapoi? n-ar fi deloc logic sa dea banii inapoi dar cine stie ce hotareste instanta

3. probabil ar putea dar e incurcat tare. eventual cel de pe pozitia nr. 2 ar putea actiona in judecata. dar daca cel de pe pozitia nr. 2 a murit in anii astia sau, dimpotriva, a obtinut alt job in care castiga de doua ori mai bine decat ar fi castigat la institutia respectiva? daca castiga de doua ori mai mult inseamna ca i-a fost facut un bine cand a fost respins pe nedrept :))
---
oricum e complicat, eu nu-s avocat, d-asta nici n-a intervenit niciun avocat real sa- si bata capu cu asa ceva, avocatii prefera soferii beti sa obtina 6 luni cu suspendare pentru ei spunand 3 fraze in fata judecatorului pentru un mic onorariu de 1500 ron.
succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Toti salariatii din institutia publica in care lucrez vor sa dea in judecata institutia pentru a primi si ei inapoi taierile salariale. vor castiga in instanta ? oanaportar oanaportar Sunt bugetari din judetul nostru care îşi vor primii înapoi banii tăiaţi din salarii după ce au acţionat în judecată instituţiile care au aplicat ... (vezi toată discuția)
Internet dcozmaaa dcozmaaa daca sunt insultat de o persoana pe facebook, dar contul persoanei este fals, anonim, fara date personale, apoi acel cont este sters, cum pot actiona pt a il ... (vezi toată discuția)
Stimulent sau nu ioana73 ioana73 Am si eu o intrebare pt Kyandra daca poate sa mi raspunda si vede mesajul, sunt functionar public cls I plecând de la încadrarea de 1624lei, in 2010 luam 15 ... (vezi toată discuția)