prescriptie folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
Buna ziua, am si eu o nedumerire, v-as fi recunoscator daca ma puteti ajuta.
Situatia e urmatoarea:
In noiembrie 2015 un functionar al unei institutii publice ofera unui candidat pentru un post de functionar public cls. I subiectele in scopul promovarii examenului si obtinerii respectivei functii.
Candidatul respectiv promoveaza surclasand alte zece persoane inscrise. In decembrie 2015 candidatul favorit incaseaza primul salariu.
Nu a fost mita, trafic de influenta sau alte promisiuni, nici relatii de rudenie intre ei, nici alte aranjamente financiare anterioare. Cei doi erau amici vechi si functionarul stabilit acolo s-a gandit sa-l ajute cu titlu gratuit. Intrebarile sunt acestea:
1. Aceasta fapta se prescrie vreodata? Atata timp cat candidatul favorit inca lucreaza acolo? Politia n-a aflat inca dar daca afla de exemplu peste 2 ani ce se intampla? Ar trebui sa-si dea demisia pentru a incepe sa curga termenul de prescriptie?
2. Angajatul cu pile lucreaza pe bune acolo, chiar e foarte apreciat si serios in activitatea specifica. Daca se afla de aspectul ilegal al incadrarii ar trebui sa returneze drepturile salariale primite in cei aproape 4 ani?
3. Un candidat din cei zece care au fost defavorizati de aceasta situatie ar putea actiona in judecata candidatul cu pile cerand drepturile salariale/ despagubiri ce i s-ar fi cuvenit?
1. cred ca se prescrie in decembrie 2020, adica in 5 ani de la incasarea primului folos necuvenit cum a hotarat ICCJ acum vreo cateva luni
2. daca munca prestata exista pe bune de sa dea banii inapoi? n-ar fi deloc logic sa dea banii inapoi dar cine stie ce hotareste instanta
3. probabil ar putea dar e incurcat tare. eventual cel de pe pozitia nr. 2 ar putea actiona in judecata. dar daca cel de pe pozitia nr. 2 a murit in anii astia sau, dimpotriva, a obtinut alt job in care castiga de doua ori mai bine decat ar fi castigat la institutia respectiva? daca castiga de doua ori mai mult inseamna ca i-a fost facut un bine cand a fost respins pe nedrept :))
---
oricum e complicat, eu nu-s avocat, d-asta nici n-a intervenit niciun avocat real sa- si bata capu cu asa ceva, avocatii prefera soferii beti sa obtina 6 luni cu suspendare pentru ei spunand 3 fraze in fata judecatorului pentru un mic onorariu de 1500 ron.
succes!
Internet
dcozmaaa
daca sunt insultat de o persoana pe facebook, dar contul persoanei este fals, anonim, fara date personale, apoi acel cont este sters, cum pot actiona pt a il ... (vezi toată discuția)
Stimulent sau nu
ioana73
Am si eu o intrebare pt Kyandra daca poate sa mi raspunda si vede mesajul, sunt functionar public cls I plecând de la încadrarea de 1624lei, in 2010 luam 15 ... (vezi toată discuția)