avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale În ce bază legală mi se interzice mie, consilier ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

În ce bază legală mi se interzice mie, consilier juridic al societății, să reprezint un angajat care a acționat strict în interesul societății în timpul serviciului?

Un angajat, in timpul serviciului, a executat sarcinile din fisa postului, pentru si in intereseul societatii angajatoare, este reclamat penal pentru o presupusa infractiune in timpul serviciului si in legatura cu serviciul. Deoarece eu reprezint societatea iar angajatul a respectat intocmai sarcinile din fisa postului, nedepasind cu nimic atributiile avute, merg sa il asist/reprezint la parchet. Nu sunt acceptat pe motiv ca eu reprezint o persoana juridica iar angajatul este persoana fizica si, legal, nu am voie. Ca angajatul a actionat strict in timpul serviciului si doar in interesul societatii, nu are nici o relevanta pentru procuror... Este solicitat, pe moment, un avocat din oficiu, dar mi se cere si mie sa ramin. Vine avocatul, se ia declaratia angajatului, iar, pentru lamuriri suplimentare, procurorul imi solicita mie, prin intermediul avocatului, mai multe detalii despre fisa postului si activitatea depusa de angajat in cadrul societatii!!! In replica, comunic procurorului, prin intermediul avocatului din oficiu, la distanta de 1-1,5metri de procuror, ca pentru relatii suplimentare sa faca o cerere oficiala, si in termenul legal voi comunica cele solicitate...
Întrebarea care o adresez este cit se poate de legitima si simpla: care este baza legala care imi interzice mie, consilier juridic al societatii, care reprezint juridic societatea, sa reprezint un angajat care a actionat strict in interesul societatii in timpul serviciului?
Cel putin eu nu am gasit aceasta baza legala ci doar o obisnuinta nivelul parchetelor.
Ultima modificare: Duminică, 14 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 09:16, 14 Iulie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs ar trebui să știți mai bine din statutul consilierilor juridici că nu aveți dreptul de a reprezenta persoane fizice, cu excepția rudelor!
Mai mult decât atât, răspunderea penală este personală, n-are nicio importanță că a acționat în interesul persoanei juridice!
Dacă era vorba de răspunderea comitentului pentru fapta prepusului atunci ați fi putut să reprezentați societatea, de pildă, dar angajatul, tot nu!
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2019
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
Din moment ce ati fost prezent la audiere nu aveti probleme.
Avocatul este specializat in aparari penale si de aceea se impune avocat.Avocatul din oficiu acopera aria de aparare specializata conform legii si conform jurisprudentei CEDO.

Si eu am avut caz in care nu eram lasat sa apar partea vatamata deoarece aparam inculpatul de cativa ani dar am fost mereu prezent la audieri.
Legal as fi putut obtine dreptul.dar era prea mare deranj...si adesea deranjul trebuie recompensat...
Firma este ca o masina, este condusa de cineva. Daca masina face un accident, apar masina? Despre ce vorbim aici? Sa fim seriosi!
Care este temeiul juridic pe care va bazati?

Obligativitatea organului de a asigura avocat din oficiu este obligatorie in anumite cazuri deoarece doar asa se considera ca sunt intrunite cerintele dreptului la aparare si ca a existat premisa unei aparari caliificate.Nici avocatii din barourile paralele nu mai sunt acceptati sa apere oamenii in fata organelor judiciare pentru ca nu sunt recunoscuti ca avocati desi unii sunt fosti judecatori, procurori, avocati.
Consilierii juridici au dreptul.de a asista si reprezenta persoanele juridice.
Ultima modificare: Vineri, 12 Iulie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Consilierii juridici au dreptul de a asista si reprezenta persoanele juridice" este sintagma care imi da voie sa asist si sa reprezint persoanele juridice! Firma nu este doar un certificat de inmatriculare la ORC, ci este compusa din conducere,angajati, patrimoniu activ, pasiv, etc etc... Eu ce asist? O hartie albastra emisa de ORC? Din spusele dvs. se intelege ca daca eu la bara sunt secondat de administrator, administratorul trebuie sa vina insotit de avocat? Ca doar e persoana fizica, parca asa ati afirmat mai sus... Sau doar avocatul este "calificat" in a apara?
"Avocatul este specializat in aparari penale si de aceea se impune avocat"??? Sigur? Din 1997 de cand am terminat eu facultatea a fost ceva introdus in legislatie in legatura cu afirmatia de mai sus si eu nu stiu? Parca printr-un Cod firma poate avea si calitate de inculpata, daca nu ma inseala memoria. Si in acest caz, firma si noi cei din firma trebuie sa ne luam avocat? Nu asist si reprezint eu firma? Sau trebuie in fata lui onor domn procuror sa vin si eu cu avocat?
Domnilor, daca in fata instantei pot spune ca administratorul a efectuat aia si aia si presedintele instantei nu solicita ca sa vina un avocat sa spuna ca administratorul a facut aia si aia, ca doar este persoana fizica, cum isi permite onor domn procuror un asa comportament? Paznicul care a luat citiva pari in cap dar a dat si el unul la un hot, pentru a apara bunurile firmei in timpul serviciului, reclamat de hot ca a primit un par pe spinare, sa il las de unul singur de parca a aparat-o pe taxatoarea de pe autobuz ci nu bunurile firmei?!?! Pina la proba contrarie, paznicul a respectat intocmai fisa postului si este sub umbrela aparatoare a societatii asistate si reprezentate de mine, si deci, pot, in aceasta faza, sa il reprezint! In momentul in care onor domn procuror stabileste ca paznicul si-a depasit atributiile de serviciu prevazute in fisa postului, discutabil acest aspect, ma dau la o parte si paznicul este reprezentat de avocat!!! Parca exista o dezlegare data de ICCJ acum 2-3 ani pe aceasta tema, sau onor domn procuror este deasupra ICCJ?

Alte discuții în legătură

Consultanta malacka malacka buna, nu am fost pe la voi de mult timp, acum insa am o intrebara:am o firma de consultanta pentru afaceri,iar baroul din judet a depus plangere impotriva ei, ... (vezi toată discuția)
Atributii consilier juridic Iulian81 Iulian81 Poate un consilier juridic sa intreprinda o activitate juridica referitoare la obiectul de activitate al unei firme? De exemplu la o firma de recuperare ... (vezi toată discuția)
Ce este, de fapt, un consilier juridic? Iulian81 Iulian81 Din cate am inteles un consilier juridic ar cam aceleasi atributii ca si un avocat... atunci ce rost mai are meseria aceata? De ce nu se spune din start ca ar ... (vezi toată discuția)