avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prima la nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prima la nastere

Buna ziua. As dori sa stiu daca eu, angajat al unui consiliu judetean, fara contract colectiv de munca, doar cu contract individual pot beneficia de Art. 51, lit. c din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010. -
"In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate"

Am fost la personal si am intrebat daca pot beneficia de acest articol insa raspunsul a fost ca noi nu avem contract colectiv de munca si Consiliul judetean functioneaza pe baza legii 53/2003- Codul muncii.

Daca nu avem contract colectiv de munca incheiat la nivel de unitate nu se aplica Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010?

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2009
alinaa80, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:10, 12 Decembrie 2009
Aveti dreptate.
Ptr cei care nu au contract colectiv de munca la nivel de unitate se aplica prevederile din CCMUN.

Mai mult, daca prevederi care reglementeaza o situatie exista si in Coul muncii si in CCMUN, se aplica prevederea mai favorabila salariatului.
Deci, ar trebui sa beenficiati de acest ajutor.
Vi se aplica categoric si CCM-ul National, iar motivatia ca la CJ nu se aplica deoarece acesta functioneaza in temeiul Codului Muncii este una aiuritoare. Tocmai ca CCM -ul vine in completarea Codului Muncii.

Iata si un extras din CCMUNN 2007-2010, in ceea ce priveste aplicabilitatea lui:
ART.3. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;
Multumesc pentru raspunsuri!

Acum am gasit 2 articole in codul muncii si in cazul unei rezolutii negative am sa le atasez la cerere.
Art. 238.
(1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
(2) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.
(3) La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.

Art. 247.
In cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2009
alinaa80, utilizator
Este f bine.

Succes (uri) :P
Si eu am avut aceeasi problema, si desi am dat toate temeiurile legale gasite de mine, cererea tot mi-a fost refuzata> Refuzul institutiei a avut temei legal, art.12, al. 1 din legea 130/1996-" Contractele colective de munca se pot incheia si pentru salariatii institutiilor bugetare. Prin aceste contracte nu se pot incheia clauze referitoare la drepturile ale caror acordare si cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale". mie acest raspusn mi se pare ca vine in sustinerea cererii mele, nicidecum ca explica refuzul. printre temeiurile legale invocate de mine a fost si acest art. 238, codul Muncii (vezi subiect refuz acordare salariu mediu pe unitate)> Iti doresc multa bafta in continuare! si nici eu nu vreau sa renunt la dreptul meu! Urmatorul pas, voi cere un punct de vedere asupra raspunsului si de la ITM.

Alte discuții în legătură

Ccm nu prevede toate clauzele din ccmunn! care se aplica?? adela05 adela05 Buna ziua! Societatea la care lucrez eu are incheiat CCM. In acest contract nu se prevede si art 51 din CCM la nivel national. Intrebarea mea este, in situatia ... (vezi toată discuția)
Salar comp. pentru nastere copil ildyt ildyt Buna ziua, sunt angajata cu CIM din 2005 la o soc.privata cu 4 angajati, am depus cerere pt acordare salar comp. pt nastere copil {am nascut in 9 04 2009} ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de ramura simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Firma la care lucrez nu are CCM la nivel de unitate, iar ca si cod CAEN - 1051- fabricarea produselor lactate si a branzaturilor, deci dupa ... (vezi toată discuția)