avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prima la nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prima la nastere

Buna ziua. As dori sa stiu daca eu, angajat al unui consiliu judetean, fara contract colectiv de munca, doar cu contract individual pot beneficia de Art. 51, lit. c din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010. -
"In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate"

Am fost la personal si am intrebat daca pot beneficia de acest articol insa raspunsul a fost ca noi nu avem contract colectiv de munca si Consiliul judetean functioneaza pe baza legii 53/2003- Codul muncii.

Daca nu avem contract colectiv de munca incheiat la nivel de unitate nu se aplica Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010?

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2009
alinaa80, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:10, 12 Decembrie 2009
Codul Muncii

ART. 283 – Formularea cererilor de solutionare a conflictelor de munca

(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:

a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;

b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;

c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;

d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;

e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.

(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.
Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
Am inteles, va multumesc!
As mai avea o nelamurire.
Art. 3. alin (1) din Legea nr.130/1996 "Negocierea colectiva, la nivel de unitate, este obligatorie, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de salariati ." - In acest caz de ce sunt Consilii judetene care nu au contract de munca negociat intre angajator si salariati?
Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2009
alinaa80, utilizator
Exista unel CCM care sunt incheiate si la nivel de primarie sau la nivel de Consilii judetene ... insa nu toate au asa ceva ... numai negocierea este obligatorie , nu si incheierea de CCM-uri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm nu prevede toate clauzele din ccmunn! care se aplica?? adela05 adela05 Buna ziua! Societatea la care lucrez eu are incheiat CCM. In acest contract nu se prevede si art 51 din CCM la nivel national. Intrebarea mea este, in situatia ... (vezi toată discuția)
Salar comp. pentru nastere copil ildyt ildyt Buna ziua, sunt angajata cu CIM din 2005 la o soc.privata cu 4 angajati, am depus cerere pt acordare salar comp. pt nastere copil {am nascut in 9 04 2009} ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de ramura simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Firma la care lucrez nu are CCM la nivel de unitate, iar ca si cod CAEN - 1051- fabricarea produselor lactate si a branzaturilor, deci dupa ... (vezi toată discuția)