avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum ati incadra o asemenea fapta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum ati incadra o asemenea fapta?

Iata speta cu care ma confrunt si care recunosc ca ma cam depaseste:

In 1990, X (femeie divortata) cumpara pe Decretul 61/1990 imobilul in care locuise pana atunci cu chirie si devine proprietar exclusiv;

In 1991, fiica ei Y divorteaza si opteaza sa renunte la numele dobandit in casatorie (Popescu), preferand sa revina la numele de dinainte (Ionescu), insa nu isi modifica buletinul;

In 1999, cand buletinul expira, isi face carte de identitate tot pe numele din casatorie (Popescu) - probabil pentru ca nu a prezentat la Politie Hotararea de divort;

In 2005 mama ei X decedeaza si in certificatul de mostenitor e trecuta tot cu numele din casatorie (Popescu);

In 2009 isi face alt buletin, de data asta corect, cu numele de dinainte de casatorie (Ionescu), si intabuleaza dreptul de proprietate asupra unui Imobil sub acest nume.

Acum intrebarea este: care-i natura juridica a acestei fapte, de a nu-ti modifica actul de identitate in urma unei Hotarari judecatoresti prin care revii la numele precedent si de a-l reinnoi ulterior (la ani de zile dupa) netinand cont de asta? E infractiune, e contraventie? Parerea mea e ca nu se poate incadra la fals si nici in Legea starii civile nr. 119/1996 republicata nu intra la contraventii.

HELP!
Este infractiune! Si se incadreaza la nerespectarea unei hotarari judecatoresti!
Vezi art.271 Cod Penal.B-)
Nu vad in nici un fel fapta asta "inghesuita" in art 271 cp. (scuzati exprimarea. A se citi: nu poate fi retinuta sav infr., ...nu sunt indeplinite conditiile ..etc)

Ar putea fi analizata ca fals privind identitatea. (zic eu, desi materia dr. pen mi-a devenit de mult straina).
buna ziua!
puteti sa o obligati sa faca demersurile in vederea preschimabrii Cartii de identitata:
in drept se vor invoca:
-disp art.998-999Cod civil
-art.18 alin 1 lit. b, art 42 din OUG 97/2005
-disp decretului lege 31/1954.
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2009
ContSters97658, utilizator
@romascanu: Da, in mod sigur nu se incadreaza la nerespectarea hotararilor judecatoresti, unde se prevede ca o conditie sine qua non folosirea violentei impotriva organului de executare.

@ioana_cristea: N-are de ce sa-si mai faca alta carte de identitate, ultima dateaza de anul acesta si este in sfarsit cu numele corect. Problema este ca timp de 18 ani a continuat sa poarte numele din casatorie, cu toate ca se pronuntase o hotarare judecatoresca care o obliga sa revina la numele de dinainte, conform propriei optiuni exprimate. De aceea pe certificatul de mostenitor apare un nume, iar la cartea funciara altul.

N-am reusit sa gasesc o incadrare 100% sigura asa ca am mentionat in opinie necesitatea rezolvarii acestei neclaritati inainte de aprobarea cererii de credit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nume dupa divort IVANOVA IVANOVA Cunoasteti care sunt implicatiile daca: sotia a intentat divortul si a cerut ca dupa divort sa revina la numele de fata. Dupa ce s-a incheiat actiunea de ... (vezi toată discuția)
Copil nascut in afara casatoriei my_landmark my_landmark Buna Seara ! As dori si eu un raspuns... In cazul in care un barbat CASATORIT care are numele de familie compus din numele lui si cel al sotiei ,avute ... (vezi toată discuția)
Nume purtat dupa divort INFORMAT INFORMAT Va rog, as dori sa stiu, daca in urma unei hotarari de divort ramasa definitiva, se poate ca sotul care a acceptat ca sotia dupa divort sa pastreze numele de ... (vezi toată discuția)