Iata speta cu care ma confrunt si care recunosc ca ma cam depaseste:
In 1990, X (femeie divortata) cumpara pe Decretul 61/1990 imobilul in care locuise pana atunci cu chirie si devine proprietar exclusiv;
In 1991, fiica ei Y divorteaza si opteaza sa renunte la numele dobandit in casatorie (Popescu), preferand sa revina la numele de dinainte (Ionescu), insa nu isi modifica buletinul;
In 1999, cand buletinul expira, isi face carte de identitate tot pe numele din casatorie (Popescu) - probabil pentru ca nu a prezentat la Politie Hotararea de divort;
In 2005 mama ei X decedeaza si in certificatul de mostenitor e trecuta tot cu numele din casatorie (Popescu);
In 2009 isi face alt buletin, de data asta corect, cu numele de dinainte de casatorie (Ionescu), si intabuleaza dreptul de proprietate asupra unui Imobil sub acest nume.
Acum intrebarea este: care-i natura juridica a acestei fapte, de a nu-ti modifica actul de identitate in urma unei Hotarari judecatoresti prin care revii la numele precedent si de a-l reinnoi ulterior (la ani de zile dupa) netinand cont de asta? E infractiune, e contraventie? Parerea mea e ca nu se poate incadra la fals si nici in Legea starii civile nr. 119/1996 republicata nu intra la contraventii.
Nu vad in nici un fel fapta asta "inghesuita" in art 271 cp. (scuzati exprimarea. A se citi: nu poate fi retinuta sav infr., ...nu sunt indeplinite conditiile ..etc)
Ar putea fi analizata ca fals privind identitatea. (zic eu, desi materia dr. pen mi-a devenit de mult straina).
buna ziua!
puteti sa o obligati sa faca demersurile in vederea preschimabrii Cartii de identitata:
in drept se vor invoca:
-disp art.998-999Cod civil
-art.18 alin 1 lit. b, art 42 din OUG 97/2005
-disp decretului lege 31/1954.
@romascanu: Da, in mod sigur nu se incadreaza la nerespectarea hotararilor judecatoresti, unde se prevede ca o conditie sine qua non folosirea violentei impotriva organului de executare.
@ioana_cristea: N-are de ce sa-si mai faca alta carte de identitate, ultima dateaza de anul acesta si este in sfarsit cu numele corect. Problema este ca timp de 18 ani a continuat sa poarte numele din casatorie, cu toate ca se pronuntase o hotarare judecatoresca care o obliga sa revina la numele de dinainte, conform propriei optiuni exprimate. De aceea pe certificatul de mostenitor apare un nume, iar la cartea funciara altul.
N-am reusit sa gasesc o incadrare 100% sigura asa ca am mentionat in opinie necesitatea rezolvarii acestei neclaritati inainte de aprobarea cererii de credit.
Nume dupa divort
IVANOVA
Cunoasteti care sunt implicatiile daca: sotia a intentat divortul si a cerut ca dupa divort sa revina la numele de fata. Dupa ce s-a incheiat actiunea de ... (vezi toată discuția)