avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Jurisdicție teritoriala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Jurisdicție teritoriala

Va rog un răspuns.Instanta de judecată avea jurisdicția teritorială numai asupra împrumutatului și nu asupra giranților.Este legala pronunțarea și asupra giranților? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Geanina DRIAN , Avocat 13:20, 13 Iulie 2019
Cum adică ”avea jurisdicția teritorială numai asupra împrumutatului și nu asupra giranților”?
Imprumutatul avea un domicili in circumscriptia teritoriala ,iar girantii erau in circumscriptia altei judecatorii,la o distanta considerabila.
Competenta a fost corect stabilita cf. Codului de procedura civilă.
Nu se face câte un dosar la domiciliul fiecărei părți.
Deși, cel mai probabil, competența a fost aleasă prin contractul de credit.

Competenţa teritorială
Art. 112
Pluralitatea de pârâţi
(1) Cererea de chemare în judecată a mai multor pârâţi poate fi introdusă la instanţa competentă pentru oricare dintre aceştia; în cazul în care printre pârâţi sunt şi obligaţi accesoriu, cererea se introduce la instanţa competentă pentru oricare dintre debitorii principali.
(2) Dacă un pârât a fost chemat în judecată numai în scopul sesizării instanţei competente pentru el, oricare dintre pârâţi poate invoca necompetenţa la primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate în faţa primei instanţe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta teritoriala a instantei de judecata valeanumarian57 valeanumarian57 - actiune civila cu trei parati , unul persoana fizica are domiciliul intr-o localitate iar ceilalti doi din care unul este persoana juridica au ambi ... (vezi toată discuția)
Necompetenta teritoriala Ale80 Ale80 Buna ziua, Am un dosar civil, in care doi judecatori au pasat dosarul de la unul la celalat, ultimul pasandu-l cu totul la alta judecatorie (alt ... (vezi toată discuția)
Unde depun actiunea ? chitoiu chitoiu Servus tuturor. Carei instante ma adresez pentru a chema in judecata firma la care am lucrat , la cea unde domiciliez eu ,sau la cea de resedinta al paratei , ... (vezi toată discuția)