avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Caz de inundație vecini: cum se procedează când nu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Caz de inundație vecini: cum se procedează când nu toți proprietarii de deasupra celui afectat permit să se verifice locul defecțiunii?

Pe cine sa chemi în judecata in cazul unei inundații cu pereți stricați, uzi , tencuiala picata, si mobila umflată . Asociația a emis proces verbal de constatare, a emis preavize pentru toate apartamentele de deasupra, pentru a da voie sa se verifice de unde vine defectiunea, toti au fost de acord, doar cel care locuiește deasupra apartamentului inundat nu e de acord sa se spargă, ca la el nu sunt probleme, ap. cu probleme este la parter, etj.I nu este de acord decat daca sparg cei de deasupra adică etj. II, III si IV. Ce putem face? Instalatorul ne-a informat că în mod obișnuit întotdeauna se sparge si se verifica in primul apartament uscat. Dacă nu se da voie sa se spargă, sa se ajunga la partea comuna, de unde da stie Asociația cine este vinovat daca nu se da voie sa se verifice părțile comune ? Si cine trebuie să dea în judecată , Asociația sau proprietarul, daunele sunt ale proprietarului de fapt. Ce se poate face in continuare, pasii au fost urmați conform legii. Ce se mai poate face, amiabil deci nu se poate.
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: puimicc , utilizator 13:54, 24 Iulie 2019
Asociatia poate fi vinovata, pentru ca nu respecta legea, care spune ca trebuie sa-l despagubeasca integral pe acel proprietar (refacerea proprietatii) in cazul interventiilor pentru aflarea defectiunii. daca ea tine de proprietatea comuna. Politia locala poate da amenda, daca in aceste conditii (asociatia se angajeaza in scris sa despagubeasca proprietarul) acel proprietar de la etajul 1 refuza interventia.
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2019
latka, utilizator
Asociatia nu este obligata sa despagubeasca proprietarul daca inundatia nu provine de la partile comune ale coloanei, sau partile comune ale blocului. Inundatia poate proveni din proprietatea vecinilor de deasupra, din oricare alt apartament de pe coloana, daca lasa apa sa curga, daca sifonul de pardoseala este infundat, daca scurgerea vanii sau dusului este sparta, daca legatura la WC este sparata si cate si mai cate. Toata lumea vorbeste ca asociatia trebuie plateasca, sa despagubeasca si a.s.m.d, de parca aceste despagubiri nu sunt platite tot din banii tuturor proprietarilor. Toate incasarile unei asociatii sunt banii proprietarilor.
Mai citiți o data, am precizat deja ca despăgubirea se acorda doar în cazul defectiunii la părțile comune. Și nu o spun eu, asa scrie în legea 196/2018. Și dacă defecțiunea e de la alt proprietar, tot asociația trebuie sa intermedieze recuperarea pagubelor către cel care a suferit paguba. Asa ca trebuie sa-l înțelegeți pe vecinul care nu dorește sa se facă inspecția la el în casa. Dacă el nu e vinovat, cine-l despăgubește? Dați scris ca dvs. va implicați, ca reprezentant al asociației și atunci va coopera.
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2019
latka, utilizator
Nimanui nu-i convine sa se sparga la el in casa, dar altfel nu poti vedea de unde vine defectiunea si daca nu suntem oameni de inteles atunci sa ne mutam la casa. Convietuirea intr-un condominiu presupune de foarte multe ori suportarea multor probleme. Oricand putem fi oricare dintre noi in aceeasi situatie.
Dvs. ati expus chiar in primul post cerinta ca acest caz sa nu fie rezolvat amiabil (" caci nu se poate" - ati scris) si ati cerut sfaturi legate de aplicarea legii. Acum ,cind v-ati dat seama ca sunt obligatii legale nu numai din partea proprietarilor ci si si din partea asociatiei, pe care o reprezentati in calitate de presedinte, invocati iarasi calea "amiabila" ?
Presupun ca nu aveti fond de reparatii, altfel nu vad de ce nu puteti media cu proprietarul respectiv executarea lucrarii. Ca doar nu are peretii placati cu aur.

Nici nu trebuie in prima faza sa darimati tot peretele, ci sa solicitati instalatorului sa gaseasca prima data cauza inundatiei. Daca lucrati cu un meserias, gaura initiala poate fi mica, apelindu-se apoi la o camera video endoscop pentru descoperirea defectiunii.
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2019
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Responsabilitate pentru partile comune, in bloc fara asociatie de proprietari pcman pcman Bună seara, Am următoarea întrebare: c[b]ine este responsabil pentru administrarea și întreținerea părților comune într-un bloc fără asociație de ... (vezi toată discuția)
Cine achita daunele din apartamentele locatarilor? nofret nofret Daca se sparge teava de apa rece ori calda din peretele de la baie, stiu ca eventualele costuri pentru inlocuirea acesteia revine administratiei de ... (vezi toată discuția)
Locuiesc la bloc.a fost inundat tavanul si partial peretii bucatariei ... fdanila fdanila Locuiesc la bloc.A fost inundat tavanul si partial peretii bucatariei din cauza tevilor comune .Asociatia a reparat defectiunile instalatiei Repararea ... (vezi toată discuția)