avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna ziua, sunt presedintele comisiei care cerceteaza un accident de munca. Accidentatul a declarat ca evenimentul s-a produs din cauza neglijentei si neatentiei lui si ca nu are nicio pretentie de la angajator, asteapta sa se refaca dupa trauma in concediu medical si revine la munca. In aceste conditii numai el este vinovat de producerea accidentului ?.......multumesc !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:59, 18 Iulie 2019
Exact acelasi lucru pe care l -a scris si el......s-a urcat din proprie initiativa pe podea pana sa ajunga toata echipa la fata locului.
Atunci este ok.
La "vinovat" as trece cele de mai sus ( nerespectarea instructiunilor SSM...) si la
Masuri propuse pentru evitarea altor accidente as trece: Intarirea disciplinei la locul de munca;
Punerea accentul pe respectarea instructiunilor SSM, in special pe constientizarea riscurilor ce pot decuge din nerespectarea lor ( accidente de munca...).
Cam astea imi vin in minte acum...
Dar, cum spuneam, asteptati si alte pareri si decideti apoi...
Toate bune si frumoase, dar masurile propuse de dvs sunt extrem de vagi si par a fi, mai degraba, rezultate urmarite.
Cum intarim disciplina la locul de munca? Cum punem accentul oe respectarea instructiunilor SSM?

Ma gandesc ca ar fi mai util sa existe o definire si fundamentare extrem de riguroasa a masurilor, astfel incat sa se previna astfel de situatii. Cu titlu de exemplu:
- desfasurarea activitatii fara echipamentul de protectie atrage dupa sine avertisment scris (prima abatere) si penalizare de 5% din salariu/eveniment (de la a doua abatere)
- intreprinderea de activitati din initiativa proprie si fara acceptul superiorului ierarhic atrage dupa sine avertisment scris (prima abatere) si penalizare de 5% din salariu (de la a doua abatere)
- testarea periodica a muncitorilor dpdv al SSM. in cazul in care un muncitor nu ia nota de trecere, va fi trecut pe bara, va face un curs suplimentar de aprofundare si va resustine testul. Muncitorul revine in productie dupa promovarea testului.

Din punctul meu de vedere, orice masura ambigua este echivalenta cu o risipa de timp, pix, hartie.

Ps: Va rog sa nu mi-o luati in nume de rau, dar am tendinta de a fi "Gica-Contra" :)
Cred ca se poate si asa dar sa fie deacord si conducerea, in special cu ultimul punct.
Cum am mai spus, asteptati si alte pareri...
Cauza producerii accidentului o constituie expunerea lucratorului, din vina sa, prin deplasare in zone cu pericol de accidentare, fara luarea/respectarea unor masuri de securitate. Aici trebuie sa intariti cu citate din instructiunile si reglementarile legale incalcate.
Alta cauza care a concurat la producerea accidentului o constituie neluarea masurilor impotriva accesului controlat in zona cu risc ridicat si specific. In mod normal, acea zona trebuia sa fie imprejmuita si semnalizata, iar lucratorii sa beneficieze de o instruire suplimentara cu privire la modul de lucru in zona respectiva.
In alta ordine de idei, daca victima facea parte din echipa care trebuia sa decoperteze, nu puteti spune ca s-a dus acolo din proprie initiativa, ci avea acea sarcina de munca. Puteti spune, cel mult, ca s-a deplasat in zona cu risc, inainte de luarea tuturor masurilor tehnice impotriva prabusirii podinei. In acest caz, trebuie sa reiasa din declaratii ce fel de masuri de protectie s-au propus si cand urmau sa fie realizate.
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2019
Lili Radulescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Cercetarea accidentelor-nelamurire Akhenaton81 Akhenaton81 Buna ziua, va deranjez cu o nelamurire de interpretare a legii.Mai exact vorbim de art 116(1) din HG 1425 ,astfel : \"Cercetarea evenimentelor care produc ... (vezi toată discuția)
Accident de munca unde au fost implicati angajati de la doua ... YoAlle YoAlle Accident de munca unde au fost implicati angajati de la doua societatii iar unul dintre ei a fost si accident in urma cercetarii evenimentului se emite vreun ... (vezi toată discuția)