Buna ziua, sunt presedintele comisiei care cerceteaza un accident de munca. Accidentatul a declarat ca evenimentul s-a produs din cauza neglijentei si neatentiei lui si ca nu are nicio pretentie de la angajator, asteapta sa se refaca dupa trauma in concediu medical si revine la munca. In aceste conditii numai el este vinovat de producerea accidentului ?.......multumesc !
Sanctionarea persoanelor raspunzatoare de producerea accidentului se mentioneaza in capitolul o)
Exemplu:
o) Propuneri pentru sanctiuni administrative si disciplinare:
o.1) Comisia de cercetare a evenimentului produs in data de 2017, ora 08:00, victima fiind Ion, angajat la Societatea X S.R.L., in functia de dulgher, propune sanctionarea angajatului Ion cu avertisment scris, pentru incalcarea prevederilor mentionate la Capitolul k).
o.2) Comisia de cercetare a evenimentului produs in data de 2017, ora 08:00, victima fiind Ion, angajat la Societatea X S.R.L., propune sanctionarea conducatorului locului de munca Popescu, cu reducerea salariului de baza cu 10% pe 1 (o) luna, pentru incalcarea prevederilor mentionate la Capitolul l).
Se vede destul de simplist producerea acestrui eveniment.
Chiar daca lucratorul s-a uecat din proprie initiativa pe scandurile respective, acestea trebuiau sa reziste la greutatea acestora, sa existe un proiect tehnic pentru respectiva podea, activitatea sa fie supravegheata de un lucrator (desemnat de angajator - sef de echipa, conducator loc de munca), sa existe un plan de actiune aprobat de angajator, etc. Dupa cum se observa sunt activitati care cad in sarcina angajatorului. Concluzia: nu doar lucratorul are responsabilitati in producerea evenimentului. Dosarul de cercetare intocmit numai cu responsabilitati din partea angajatorului va fi retrimis de ITM pentru completare.
Trebuie facute niste precizari, legate de comentarii:
1. Angajatorul are sarcina anuntarii, dupa caz a unor evenimente la parchet, respectandu-se prevederile Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare:
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora; c) organelor de urmărire penală, după caz.
2. In instructiunile proprii ssm intocmite de angajator pentru acest gen de lucrari trebuie sa se mentioneze in clar procedura de lucru, riscurile profesionale existente, EIP obligatoriu a fi purtat, conditiile de supraveghere a acestei lucrari considerate periculoase (obligatoriu a fi nominalizata in lucrari ce implica pericol grav si iminenet, cu respectarea prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 11 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să informeze, cât mai curând posibil, toţi lucrătorii care sunt sau pot fi expuşi unui pericol grav şi iminent, despre riscurile implicate de acest pericol, precum şi despre măsurile luate sau care trebuie să fie luate pentru protecţia lor;
b) să ia măsuri şi să furnizeze instrucţiuni pentru a da lucrătorilor posibilitatea să oprească lucrul şi/sau să părăsească imediat locul de muncă şi să se îndrepte spre o zonă sigură, în caz de pericol grav şi iminent;
3. Exista evenimente produse (de exemplu explozie, incendiu, emanare de gase toxice, etc.) care se cerceteaza de catre ITM si parchet, chiar daca nu s-au inregistrat victime si/ sau pagube materiale, fiind aplicabile prevederile din CpC (articole referitoare la despagubiri materiale si/ sau despagubiri morale) si CpP (art. 349 si art. 350 privind neluare/ nerespectarea masurilor privind ssm), in sensul ca s-ar fi putut inregistra victime/ produce pagube (nu neaparat in dauna statului).
4. Cand victima isi va da seama/ va afla ca nu beneficiaza de toate drepturile cuvenite unei victime a AM (art.18 din Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP), cu siguranta se va indrepta in instanta impotriva angajatorului. O expertiza tehnica judiciara in specializarea protectia muncii dispusa de catre instanta va rasturna cu siguranta teoria ca doar lucratorul este responsabil de producerea evenimentului.
5. Comisia de cercetare a evenimentului produs poate fi sanctionata disciplinar de catre angajator pentru cercetare defectuoasa conform prevederilor din ROI al firmei, mai ales daca ITM va aplica sanctiuni contraventionale firmei.
Este corect ca parerile pe care le exprimam in comentarii sa aiba si fundament legal, sa nu fie doar idei despre ce credem.