avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se mai poate face acum o succesiune după decesul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se mai poate face acum o succesiune după decesul bunicului - anul 1950?

In urma decesului bunicului in 1950, Sectiunea Financiara sector III Albastru a redactat un Proces verbal de evaluare a impozitului succesoral in care erau trecuti mostenitorii (bunica si mama), reprezentand la vremea aceea succesiunea dupa decesul bunicului. Actul original a existat in arhivele sectiei financiare, care a eliberat ultimele copii conforme cu originalul in anul 1970 (cu numar de inregistrare, antet, semnaturi, stampile, timbre fiscale, numele arhivarului). La decesul bunicii in 1999, mama a facut succesiunea in baza unui asemenea document + actele casei. Dupa decesul mamei am facut succesiunea in decembrie 2017 cu ultima copie conforma cu originalul a acestui Proces verbal existenta. Documentul original nu se mai regaseste arhivele Sectiei financiare (si nici in alte arhive), care s-au mutat de la un sector la altul. Am demarat un proces in instanta pentru refacerea inscrisului disparut, pe care l-am pierdut si la apel, nu am avut castig de cauza, cu toate dovezile. Pentru ca nimeni nu-mi va mai reconstitui acest act (trecut si in Certificatele de mostenitor) fara de care nu pot face nimic (nici cadastru, nici partaj, nici vanzare, etc.), ca ultima solutie se poate face din urma succesiunea dupa decesul bunicului din 1950, care se inlocuiasca acest Proces verbal disparut din arhive? Apoi sa se faca rectificare in urmatoarele 2 Certificatele de mostenitor dupa decesul bunicii si al mamei? Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu aveți acte în original, nu aveți ce prezenta la NOTAR.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Unicul original al Procesului verbal din 1950 care reprezenta succesiunea dupa decesul bunicului (nu existau atunci notariate) din care s-au eliberat copii conforme cu originalul in 1970, nu mai exista in arhiva oficiala a Institutiei Statului. Arhivele s-au mutat in baza unui simplu proces verbal atunci cand au ramas in Bucuresti 6 sectoare din 8. Exista totusi o lege a arhivelor, niste proceduri legale in momentul mutarii arhivelor dintr-un loc in altul. Incercand pe cale legala sa refac acest inscris, am pierdut procesul si la apel. Totusi, Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene si Constitutia Romaniei ne apara dreptul la proprietate! Acesta este motivul pentru care intreb din nou: Se poate face din urma succesiunea dupa decesul bunicului din 1950 (acum cand exista notariate), care se inlocuiasca acest Proces verbal disparut din arhive fara vina mea? Intreb asta deoarece instanta nu mi-a dat castig de cauza, si caut o solutie legala. Va multumesc

Dapix a scris:

Dacă nu aveți acte în original, nu aveți ce prezenta la NOTAR.

Ultima modificare: Duminică, 21 Iulie 2019
maraV, utilizator
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
O succesiune poate fi dezbătută oricând. Se poate dezbate și după 50 ani, și după 100 de ani etc.
(A! Legile firii ne împiedică, de exemplu, să găsim martori în vârstă de vreo 100 și mai bine de ani, care să-și amintească evenimente de pe când era străbunica fată mare. Sunt multe motive pentru care nu este bine să fie lăsate nedezbătute vreme îndelungată, dar nu există o limită în legea civilă).

Problema, în cauza aceasta, este aceea că succesiunea bunicului dvs. a fost deja dezbătută. Și nu ne putem preface că n-ar fi fost...
Este doar o problemă de dovadă, din câte înțeleg. Și totodată ... nu prea înțeleg exact de ce ar fi. (Ați zis „nici cadastru”. Adică? Îi dă „cu virgulă” când măsoară cu laser fiindcă nu vede originalul unui PV?
Vi s-a respins o cerere de înscriere în CF? Pentru că...? Nu ați ajuns până acolo, fiindcă vi s-a zis că...? Ce obiect a avut, mai exact, dosarul/pricina în curs de judecată în cadrul căreia ați cerut refacerea însrisului dispărut? Sunt multe întrebări care îmi vin în minte și frânturi de istoria dreptului, dar nu are sens să gândesc aici cu „voce tare”.)

Ar fi interesant de cunoscut motivarea instanței. (A respins acțiunea pe vreo excepție? Nu a văzut înscrisul ca fiind chiar așa de dispărut? S-ar putea găsi idei interesante chiar și într-o hotărâre de respingere. Spre pildă, atunci când justițiabilul a greșit calea de urmat, i se mai „povestește” și calea ce trebuia urmată.)

Nu este genul de spetă pentru care să am idei (de tip aha!) la cafeaua de dimineață. Dar trebuie să existe o soluție... În primul rând, certificatul de moștenitor din 2017 face și dovada dreptului de proprietate asupra bunurilor din masa succesorală. (Despre ce partaj vorbiți? Din modul în care ați descris lucrurile - și apropo de „aha” - bunurile, care au aparținut bunicului, ar trebui să apară acum, în întregul lor, în masa succesorală rămasă de pe urma mamei. Căci spuneați că notarii au inserat mențiuni referitoare la acel PV.)
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2019
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Procesul verbal din 1950 reprezinta succesiunea dupa bunicul. Originalul a fost in arhiva unei institutii care a eliberat parintilor mei in anul 1970 ultima copie conforma cu originalul. Ea se afla acum la notariat in dosarul succesoral dupa decesul mamei. In Certificatul de mostenitor eliberat in decembrie 2017 (eu si sora mostenim cote egale de 50%), alaturi de actele casei si autorizatia de construire, este trecut si acest Proces Verbal din 1950, care nu se mai regaseste in original la arhiva institutiei care a eliberat copia conforma cu originalul in 1970 (cu numar de inregistrare, antet, semnaturi, stampile, timbre fiscale, numele arhivarului). S-au facut adrese catre Arhivele Nationale, Camera notarilor, Primarii, Sectii financiare, etc. pentru gasirea acestui act, in vederea efectuarii unei copii legalizate.
In final am solicitat in instanta institutiilor in arhivele carora a existat actul, reconstituirea lui, pentru a putea face cadastru, partaj, si altele, dar am pierdut si la apel. Exista un raspuns oficial de la Cadastru (OCPI) in care se specifica, ca nu pot face cadastru in lipsa unui act trecut in Certificatul de mostenitor.
De asemenea nu pot demola si construi (am nevoie de act pentru Certificatul de urbanism).
Pot doar sa platesc taxe si impozite.
Notariatul unde am facut succesiunea dupa defuncta mama in decembrie 2017, a eliberat o Adresa catre Instanta, in care certifica existenta Procesului verbal la dosarul succesoral, putand fi cercetat la fata locului de catre un magistrat sau un judecator delegat, conform 124 al Regulamentului de aplicare a Legii notarilor publici. Nimeni a cercetat actul. In motivarea instanteti scrie ca nu am facut dovada existentei acestui act a carui existenta este incerta, ca nu rezulta din nici un registru eliberarea copiei conforme cu originalul (desi are antetul institutiei care l-a eliberat, numar de inregistrare, semnaturi, stampile, timbre fiscale, numele arhivarului, data). Instanta a respins actiunea in contradictoriu cu institutiile citate, ca fiind introdusa impotriva unor persoane fara calitate procesuala. Sentinta este definitiva. Deoarece instanta a respins refacerea inscrisului, am intrebat in acest forum daca mai pot reface la notariat succesiunea dupa bunicul (decedat in 1950), iar Certificatul de mostenitor rezultat, sa inlocuiasca Procesul verbal din 1950, astfel incat sa pot face cadastru, partaj, demolare (casa batraneasca), contructie, etc., sa pot beneficia de dreptul de proprietate (nu doar sa platesc taxe si impozite). Multumesc
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2019
maraV, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este evident că acele instituții nu aveau calitate procesuală. V-aș fi spus-o eu aici fără să vă chinuiți în fond și apel.

Cred că o acțiune de partaj ar putea să fie soluția.

Alte discuții în legătură

Cadastru in lipsa unui act din certificatul de mostenitor maraV maraV Pot face cadastru in lipsa unui act care este specificat in Certificatul meu de Mostenitor dupa defuncta mama? Este vorba de un Proces Verbal efectuat de ... (vezi toată discuția)
Proces verbal din anul 1950 redactat de catre circumscriptia financiara maraV maraV Poate sa-mi spuna cineva in care arhive pot gasi un Proces Verbal din anul 1950 redactat de circumscriptia financiara in urma decesului bunicului meu (tatal ... (vezi toată discuția)
Reconstituire act care nu se mai regaseste in arhivele oficiale maraV maraV In ce conditii poate reconstitui legal un act care nu se mai regaseste in arhivele oficiale? Este vorba de un Proces Verbal din anul 1950 redactat de ... (vezi toată discuția)