avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot opta moștenitorii, când se dezbate succesiunea, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot opta moștenitorii, când se dezbate succesiunea, asupra cotelor sau sunt obligați să primească exact cât li se cuvine?

La succesiunea dupa un parinte fara sotie 2 frati pot sa opteze de comun acord asupra procentelor sau sunt obligati sa primeasca 50 %? de ex. pot primi 20 % unul si 80% celălalt ?
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 15:41, 21 Iulie 2019
daca mostenitorii hotarasc de comun acord asupra impartirii mostenirii, aceasta se poate face oricum. discutati in prealabil cu notarul aceste detalii.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vor primi cotele prevăzute de lege, respectiv 1/2 pentru fiecare.
Ulterior, pot sa încheie un act de partaj voluntar, în care unul din frați să ia mai multe bunuri, iar celălalt mai putine, cu sau fara sulta pentru diferenta de valoare.
Însă cotele la moștenire, nu se pot modifica.
raluko207 a raspuns complet altfel.Care este raspunsul corect ?
Este acelasi raspuns, doar ca formulat diferit.
"daca mostenitorii hotarasc de comun acord asupra impartirii mostenirii"
Nu a cotelor.
Din punct de vedere practic, pe dvs nu va încălzesc cu nimic cotele. Ca tot in indiviziune sunteti și tot împreună dispuneti de masa succesorala, depinzând unii de alții.
Rezultatul final și ușor pentru dvs este partajul, în urma căruia va împărțiți concret bunurile, iar fiecare va deveni astfel proprietar exclusiv pe bunurile din lotul său.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iulie 2019
raluk0207, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspunsul complet este al raluko207

negut a scris:

raluko207 a raspuns complet altfel.Care este raspunsul corect ?

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune frasin frasin cum pot face iesire din indiviziune daca din 7 frati 2 nu vor ( unul e frate si celalalt este fiul acestuia care are procura sa-i reprezinte pe mostenitorii ... (vezi toată discuția)
Succesiune notar tatăl meu a primit un certificat de moștenitor in 199o,după ... olga2011 olga2011 Tatăl meu a primit un certificat de moștenitor in 199o,după bunicu,o casa și ceva teren.In 2018 tata decedează(mama trăiește),eu sunt singurul dintre ... (vezi toată discuția)
Succesiune zoltan_zoltan zoltan_zoltan Buna ziua, daca singurii mostenitori ai defunctului meu socru sunt sotia lui si fiica lor, mai este nevoie sa se faca succesiunea intre ele in cazul in care ... (vezi toată discuția)