avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... tabel intretinere.........care este forma legala ??
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

tabel intretinere.........care este forma legala ??

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema(din multe altele pe care le am cu asociatia de proprietari) in ceea ce priveste modelul listei de plata de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.Conform Ordinului 1969/2007 al Ministerului Economiei si Finantelor se prevede modelul listei de plata (avand codul 14-6-28).Am adus la cunostinta asociatiei,la nivelul serviciului din cadrul primariei,iar la asociatie(ptr.ca s-au perindat intre timp vreo 4 presedinti de asociatie) iar acum dupa aproape 1 (un) AN am primit un raspuns din partea actualului presedinte de asociatie pe care-l redau mai jos:
''Referitor la modul de afisare a cheltuielilor repartizate catre locatari asociatiei va comunicam ca legea 82/1991 a contabilitatii si ordinul ministrului finantelor nr. 18/2001 cap. II pct. 4 prevad ca documentele contabile care nu au regim special pot fi adaptate in functie de specificul si necesitatile persoanelor juritice care le folosesc cu conditia respectarii continutului de informatii modelul listei de plata a cotelor de contributie a cheltuielilor asociatiei de proprietari prevazute de Ord. M.F. 1969/2007 nu prezinta PE INTELESUL TUTUROR COMPONENTA CHELTUIELILOR LUNARE.
In acest sens asociatia a adaptat prezentul model care corespunde cerintelor actuale.''

Mai concrect au eliminat tot ce presupune Total 1 si Total 2 + rubrica de fond rulment,penalizari,cheltuieli pe beneficiari.....
Ordinul nr.18/2001 NU EXISISTA, de fapt a vrut sa faca referire la Ordinul 1969/2007 cap.II pct.4.
Rugamintea mea este de a ma ''lumina'' in ceea ce priveste raspunsul primit din partea asociatiei de proprietari.......mai concred daca se pot prevala de pct. 4 de la cap.II DIN oRDINUL 1969/2007 de nu respecta modelul listei de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari (cod 14-6-28).

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Armenteros , utilizator 22:35, 27 Noiembrie 2009
Vi s-a dat un raspuns corect in fondul problemei.
De fapt ce contestati Dv.? Ca sa vorbim la concret.
Ca a pune in discutie articole din ordine si legi, fara a sti despre ce vorbim, e plictisitor si neproductiv.
Faptul ca nu se respecta modelul de tabel aprobat de ministerul de finante nr.1969/2007.Din raspunsul dat de presedintele de asociatie reiese ca nu suntem suficient de pregatiti intelectual de a putea deslusi tainele tabelului de aceea ei l-au simplificat.De fapt la nivelul asociatiei se plateste o suma de 300 lei lunar, in baza unui contract cu o persoana fizica ,reprezentand cheltuieli calculator.Initial au recunoscut ca se plateste suma ptr. a scoate la calculator lista de plata cu cheltuielile aferente dupa care studiind legea si vazand ca acest lucru inra in atribuitia administratorului au dat-o la intros si au motivat plata celor celor 300 lei ca fiind ptr. nu stiu ce date stocate pe dischete ce trebuie depuse la administratia financiara.
Din cate am mai citit pe acest forum s-a avansat ideea ca acea lista de cheltuieli reprezinta un act premergator unui act contabil(nu stiu daca-i cea mai buna formulare) deci trebuie respectat modelul adoptat de Ministerul de Finante.

www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2009
elevic, utilizator
@elevic
Dv. de fapt incurcati un pic lucrurile.
Spuneti ca va intereseaza de ce asociatia plateste 300 lei pentru prelucrarea pe calculator a listelor (ceea ce trebuie sa va spun ca nu e singurul lucru pe care il face persoana cu calculatorul si ca suma este absolut modesta..... pentru treaba pe care o face, dar asta e alta poveste!) si forma listei.

Forma tabelului despre care vorbiti Dv. este recomandata, dar nu obligatorie, atata timp cat in lista care vi se pune pe perete aveti toate elementele constitutive ale cotei de plata.
In ultimii ani cheltuielile la intretinere au devenit extrem de personalizate si daca s-ar face rubrica speciala de gaze, rubrica de electrica, rubrica de gunoi...n-ar mai incapea cele cu adevarat elocvente, cum ar fi consumul de apa, valoarea consumului, rubrici pentru penalizari, fonduri etc.
Deci cheltuielile care se impart pe numar de persoane, de exemplu, se aduna intr-o singura rubrica, iar in josul tabelului se defalca din ce e compusa acea rubrica.
In concluzie, forma listei nu este obligatorie, obligatoriu e ca ea sa fie explicita necesar si suficient.
300 lei pe luna pentru prelucrarea pe calculator? Mi se pare absurd si este o suma mare, in conditiile in care licenta pentru soft specializat pentru asociatii este 6-7 lei pe apartament, platibil o singura data.
Pai asta e problema,ca dl.administartor baga cheltuilile de reparatii ,care se efectueaza pe o anumita scara ,intr-o nota de subsol neexistand o rubrica asa cum e prevazut asimiland cheltuielile de reparatii cu cheltuielile de intretinere.De altfel si fondul de rulment il incaseaza pe aceeasi chitanta cu intretinerea
Spuneti-mi va rog nu ar fi normal ca sa fie afisat si nr.facturii + valoarea facturii emisa (asa cum prevede modelul de tabel) pentru cheltuielile ce ni se afiseaza??Noi trebuie sa-i credem pe cuvant pe administratori ca impart corect cheltuielile,nu? Uitati in ultimile 3 luni ne vine corectia de apa rece pe minus,adica platim mai putin cat consumam......asta nu ca m-ar supara cumva ...dar cand faceam sesisazi la asociatie ca platim prea mult la corectia de apa rece mi se raspundea :ba ca nu declara oamenii corect consumul(adica declara mai putin),ba ca apometrele noastre sunt de clasa inferioara...etc. in conditiile in care ei nu afisau consumul dat de compania de apa rece.
Oricum raman la parerea ca modelul de tabel propus de Ministerul de Finante este foarte bun si cuprinde TOATE elementele de identificare a cheltuielilor.
Mai am o intrebare; ce trebuie sa cuprinda contractul incheiat de ascociatie cu acea persoana fizica ,incheiat pentru ''lucrari calculator'' ca sa fie LEGAL ??
Va multumesc.

Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2009
elevic, utilizator

Alte discuții în legătură

Rubrici obligatorii in tabelul de intretinere bloc 2015 emil32 emil32 Buna ziua, O rugaminte, va rog! Ce rubrici sunt obligatorii in tabelul de intretinere la bloc, conform carei legi? Cum trebuie intocmit tabelul de ... (vezi toată discuția)
Penalizarea procentuala de 0,2% /zi andreeaneagu andreeaneagu Va rog sa-mi spuneti si mie daca este corect ca penalizarea procentuala sa se treaca in lista de intretinere inainte de total luna? Sau trebuie sa se treaca ... (vezi toată discuția)
Tabel intretinere serban_alin85 serban_alin85 De ceva timp la noi se afiseaza tabelul de intretinere fara sa fie semnat de catre cineva (administrator, presedinte, cenzonr) iar in acest tabel nu este ... (vezi toată discuția)