avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara 18 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara 18 ani

Am implinit varsta de 18 ani, parintii mei sunt divortati dar in urma procesului de divort, nu s-a facut judecata pentru pensie alimentara, ai mei ajungand la o intelegere amiabila ca tatal meu sa imi plateasca o anumita suma lunar doar ca acesta nu a facut lucrul asta, eu pot face ceva in situatia aceasta in momentul de fata?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca urmezi cursurile unei scoli il poti actiona in judecata pt a primi pensie pe viitor.
Daca in hotararea judecatoreasca e stipulat ca s-au inteles sa plateasca x suma, poti sa il executi silit pt ce datora pe ultimii 3 ani,
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa implinirea varstei majoratului, aveti posibilitatea sa primiti pensie de intretinere pana la varsta de maxim 26 de ani daca va continuati studiile.
Prin urmare daca va aflati intr-o asfel de situatie, puteti promova pe rolul instantei o actiune de stabilire pensie in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor, urmand ca in cadrul actiunii, sa faceti dovada cu o adeverinta eliberata de institutia de invatamant ale carei cursuri le urmati.
Pensia de intretinere se acorda de la data introducerii actiunii si poate fi stabilita in procent de maxim 25 % ,raportata la venitul realizat de catre tata sau raportata la venitul minim pe economie dupa caz.
Procentul de 25 % est valabil in cazul in care sunteti singurul copil aflat in intretinerea tatalui dvs.
Majorul se poate adresa instantei de judecata, in vederea stabilirii dreptului la pensie de intretinere.

Acestuia ii poate fi stabili acest drept, pana la implinirea varstei de 26 ani.

Pensia de intretinere se mentine cata vreme nu sunt realizate venituri salariale, si majorul studieaza.


Nu are nicio relevanta forma de invatamant aleasa.


Starea de nevoie este mentinuta cata vreme nu sunt realizate venituri.

Ratiunea acordarii pensiei de intretinere este cea legata de desavarsirea educatiei, a pregatirii profesionale.

Hotararea judecatoreasca produce efecte de la pronuntare, fiind executorie de drept.


In cazul in care survine neplata chiar dupa stabilirea pensiei de intretinere, va puteti adresa executorului judecatoresc, in vederea incuviintarii executarii silite, aceasta fiind realizata in toate formele sale, simultan sau succesiv.( fiind imobiliara, mobiliara, ori prin poprire ).

Neplata pensiei , cu rea credinta, cel putin 3 luni(neplata pensiei referindu-se la nerealizare unei obligatii, in tot sau in parte, o obligatia certa,determinata ) intruneste elementul constitutiv al infractiunii de abandon de familie, incriminata de art. 378 din Codul penal.

Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara IVANMARIUS IVANMARIUS Tinarul nu mai frecventeaza studiile superioare . Cum se poate opri retinerea pensiei alimentare? (vezi toată discuția)
Intretinere student Rolli Rolli Buna ziua. Va rog sa-mi dati un sfat intr-o problema delicata: eu si sotul meu avem un copil - student la zi, in varsta de 21 ani. Pentru ca nu participa, ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere neplatita budiulmariabeatrice budiulmariabeatrice Buna seara ! Dupa divortul de acum 10 ani cei doi copii ai nostri ,acum minorul in varsta de 17 ani respectiv studentul de 20 ani , au ramas in custodia ... (vezi toată discuția)