avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Poate expertul tehnic în construcții să saboteze ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Poate expertul tehnic în construcții să saboteze clientul?

Renovez un apartament si inainte de a turna sapa as dori sa cer parerea unui expert tehnic in constructii pentru a ma asigura ca este totul in regula privind fezabilitatea punerii planului in aplicare.

Ma tem insa ca o simpla consultanta sa nu se transforme in probleme care sa se lase cu amenzi sau altceva.

Stie cineva ce statut au expertii tehnici in constructii?
Pot sa te saboteze in vreun fel? (blocare lucrari, amenzi, etc.)

Mentionez ca am doua variante tehnice:
1. Cea dorita - cu turnarea sapei. Aici am dubii daca e sigura punerea in aplicare. E de preferat datorita confortului oferit ulterior.
2. Cea mai putin dorita - pentru a evita turnarea sapei. Asta nu aduce niciun fel de probleme tehnice, dar nici confortul primei variante.

Deci daca un consultant (expert tehnic) imi spune ca nu e ok sa torn sapa pentru ca structura prezinta anumite probleme, voi opta pentru a doua varianta, dar nu vreau sa imi cauzeze probleme, de aceea sunt sceptic.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Epuree , utilizator 23:52, 22 August 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru linistea dvs. si a celorlalati propietari este necesara/ se impune chiar o expertiza tehnica a tuturor lucrarilor de ctii. efectuate (si ma refer la toate, inclusiv cele gestionate de proprietari anteriori) in conditiile in care mentionati ca a fost afectata structura de rezistenta a apartamentului/ blocului.
Afectarea structurii de rezistenta poate rezulta numai dintr-un calcul matematic, de rezistenta plecand de la cartea tehnica/ proiectul initial al locatiei si luand in calcul toate modificarile efectuate.
Altfel spus aveti nevoie de un proiect tehnic intocmit de o firma autorizata (aceasta va face si calcul de rezistenta). Expertul tehnic judiciar/ extrajudiciar nu va face proiect. In baza proiectului va trebui sa obtineti avizul Inspectoratului de stat in ctii. si autorizatie de ctie. de la primarie. Mai mult ca sigur veti primi niste amenzi contraventionale pentru lucrari efectuate fara proiect si fara autorizatie, daca structura de rezistenta a blocului a fost afectata.
Solutia cu turnarea unei sape nu cred sa fie posibila, in conditiile in care va creste cu siguranta greutatea planseului (depinde de repartitia greutatii pe intregul planseu al apartamentului, dar si in totalitatea blocului/ scarii de bloc).
Neavand proiect si documente de plata pentru lucrarile executate, deci nici garantii ale lucrarilor efectuate, exista riscul ca sa primiti dispozitie de la ISCtii. si/ sau primarie pentru aducerea apartamentului la starea initiala/ starea de proiect aprobat in baza caruia s-a efectuat initial ctia. blocului si receptia finala a acestuia.
Am inteles. Deci raspunsul este ca un expert tehnic poate sa imi faca probleme.

Va dati seama ca daca risc sa imi dea o amenda un om pe care-l aduc ca sa il platesc, nu-l mai aduc. Eu vreau sa ma sfatuiasca de banii pe care ii dau daca pot sa fac o lucrare sau nu. Nu sa ma amendeze, caci si in cel mai defavorabil caz am o solutie de backup care nu cauzeaza niciun fel de probleme.

In ceea ce priveste modificarile vechilor proprietari, cand te duci sa cumperi un apartament nici nu stii cum a aratat in starea initiala. Descoperi ulterior cand te imprietenesti cu vecinii de coloana si ii vizitezi.

Structura de rezistenta este afectata de foarte multe tipuri de lucrari.
Si daca pui o priza in plus, deja carotezi peretele portant si ai afectat-o.
Si o gaura pentru hota nimerita in armatura o afecteaza.
Apoi, legea te obliga la anumite gauri de aerisire inspre exterior daca ai aragaz pe gaz metan. Daca te obliga o institutie sa aduci blocul la starea initiala inseamna ca te obliga sa incalci o alta lege sau sa renunti la gazul metan.

Va multumesc pentru opinii, dar cei pe care-i platesc ar trebui doar sa ma ajute, nu sa ma incurce.
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2019
AntiSecretare, utilizator
Nu prea ati inteles...
Nu expertul da amenda ci ISC.ul, Inspectoratul de Stat in Constructii, expertul va spune ce trebuie si cum trebuie facut pentru a nu avea apoi probleme, este un fel de consultant, nu vine cu chitantierul sa taie amenzi...
Eu nu am de unde sti ce lucrari ati facut dvs. pentru a va spune daca este afectata sau nu structura de rezistenta in asemenea stadiu incat sa afecteze stabilitatea cladirii.
Inainte de a cumpara un apartament trebuie sa verificati daca corespunde sau nu stiuatia din teren cu cea din plan ( mai exact daca vechiul proprietar a modificat apartamentul sau nu si daca modificarile s.au facut conform legii).
Este adevarat ca sunt lucrari pentru care nu ai nevoie de autorizatie de constructie ( zugravelii, schimbat usi/ferestre, gaură pentru hota, turnare sapa, etc.) si de aceea spuneam ca aveti nevoie de un expert care sa va spuna ce este bine si ce nu sa faceti in asa fel incat sa nu afectati structura de rezistenta a blocului.
Sau apelati la o firma serioasa, cu contract, vede lucrarea si va spune ce e de facut din punctul in care sunteti pentru a fi ok toata lucrarea.
Asa scapati de griji si nici nu va mai trebui sa platiti expertul...
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2019
Ionut.ion, utilizator
Chiar nu ati inteles deloc. Expertul tehnic extrajudiciar, daca il aduceti, nu rezolvati problema cu care va confruntati, chiar daca persoana este in masura sa va faca o lista cu ce nu este in regula/ legal in apartamentul dvs.
Legea noua a asociatiilor de proprietari obliga asociatia sa detina cartea tehnica a constructiei cu toate modificarile survenite de-alungul timpului, de la data receptiei finale a blocului.
Pentru completarea cartii tehnice a blocului, fiecare apartament are obligatia sa prezinte proiectul tehnic cu toate modificarile si calculele de rezistenta aferente la asociatia de proprietari.
Nu va trece mult timp si vor incepe controalele inspectorilor ISC si ai primariilor la asociatii de proprietari. Nu doreste nimeni producerea unui eveniment nedorit, dar producerea unui astfel de eveniment poate grabi lucrurile/ controalele.
In mesajul meu anterior am aratat cum puteti intra in legalitate, fara a risca niste amenzi contraventionale consistente. Este alegerea dvs. cum veti proceda.
Chiar ca nu ati inteles,expertul angajat de dvs pt realizarea unei expertize extrajudiciara sau doar pt o opinie tehnică va ajuta nu va toarnă la autorități.

Alte discuții în legătură

Demolare pereți exteriori bună ziua! locuiesc într-un bloc turn cu 9 etaje plus terasă. ... carmen.rugina carmen.rugina Bună ziua! Locuiesc într-un bloc turn cu 9 etaje plus terasă. Blocul are trei scări, iar din punct de vedere administrativ este împărțit în două ... (vezi toată discuția)
Decupare gol de usa in perete de rezistenta - bloc pe cadre de beton CristiACB CristiACB Buna ziua. Sunt presedintele de Asociatie al unui bloc cu 10 etaje. De curand la etajul 6 al blocului s-a mutat cineva care a dat jos de pe pereti tot ce a ... (vezi toată discuția)
Am fost reclamați la isc și la poliție în timpul renovării apartamentului și, în plus, țeava veche de încălzire a blocului a căzut la vecina. la ce ne putem aștepta? ioanaboboc ioanaboboc Buna ziua, se da urmatoarea problema, am cumparat un apartament in care a trebuit sa renova. Ne-am documentat, am intrebat in stanga si in dreapta(am facut ... (vezi toată discuția)