avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1101 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... În calitate de moștenitor, am cerut copii de la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

În calitate de moștenitor, am cerut copii de la notariat după actele de vânzare a unui teren, dar am fost refuzat. A procedat corect notarul?

Buna ziua. In anul 2012 bunicul meu a decedat lasand prin testament toate bunurile mobile si imobile tatalui meu, mie si sorei mele, in parti egale de 1/3. Un an mai tarziu tatal meu vinde o suparafata de 20.000 metri patrati fara stirea mea si a sorei mele catre primarul localitatii in care locuiesc, actele fiind incheiate la acelasi notariat la care fusese incheiat testamentul bunicului meu, declarand pe propria raspundere ca nu exista alti mostenitori cu toate ca stia de existenta testamentului.
In anul 2018, dorind sa realizam succesiunea am descoperit lipsa pamantului respectiv din actele primariei, La scurt timp insa pamantul apare din nou in scriptele primariei. Tin sa precizez ca suprafata de 20.000 de metri patrati nu avea titlu de proprietate sau cadastru deci din ceea ce stiu nu putea fi vanduta legal, Anul acesta am depus o cerere la notariatul respectiv pentru eliberarea actelor ce au stat la baza vanzarii atasand o copie a testamentului. Abia dupa 2 luni si jumatate la insistentele mele am primit raspuns ca nu imi pot elibera aceste acte conform art 138 alin 1 din legea notarilor publici nr 36/1995.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Am dreptul sa cer aceste copii avand in vedere ca sunt unul din mostenitorii acelui pamant?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: valeriu31 , utilizator 11:10, 23 Iulie 2019
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunteți?
Căci simpla existență a unui testament nu vă transformă automat în moștenitor.
Calitatea de moștenitor se dovedește cu un certificat de moștenitor/legatar.
si cum pot obtine acest certificat...fara a face inca taxa de succesiune?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce-i aia „a face taxa”?
Această expresie ar trebui să dispară. Nu există nicio taxă. Există onorariul notarului. (și, în cazul dvs., un imozit, pentru că ați așteptat să faceți mai întâi parastasul de 7 ani, în loc să dezbateți succesiunea la vremea când trebuia)

După modul în care povestiți despre tatăl dvs., eu am așa, o vagă impresie, că dacă veți cere unui notar (oricăruia) să vă comunice dacă s-a dezbătut succesiunea după bunicul dvs., veți avea oarece surprize.

Apropo, articolul 138 alin. 1 din Legea notarilor publici reglementează procedura divorțului pe cale notarială. Și cum nu prea cred că a divorțat tatăl dvs de primar... ar trebui să presupun că ați mâncat dvs. oarece cuvinte din ceea ce ziceți că s-ar fi scris.

Experiența profesională mă ajută să ghicesc și ce lipsește din ceea ce ziceți că s-ar fi scris. Dar un sfat adecvat nu se dă începând prin a presupune că ...

DACĂ succesiunea bunicului cuprinde mai multe bunuri decât ziceți că ar fi avut și s-ar fi vândut, atunci discutați cu un avocat. Altfel, este dificil de spus, pe datele pe care le-ați povestit aici, dacă vă agitați inutil ori ba.
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2019
romascanu, moderator
Imi cer scuze pentru exprimarea mea gresita in ceea ce priveste termenii juridici.
1. Am verificat si succesiunea inca nu a fost dezbatuta.
2. Este vorba de articolul 138 aliniat 1 din Regulamentul de aplicare a legii notarilor publici care specifica urmatoarele: " Orice informații cu privire la actele notariale păstrate în arhivele Camerei sau ale birourilor notariale se eliberează numai persoanelor fizice și juridice care au calitatea de părți ale actului juridic, succesorilor și reprezentanților acestora, precum și acelora care justifică un drept sau un interes legitim, denumite în continuare persoane interesate."

Va multumesc pentru raspunsuri si in final as mai avea o ultima intrebare daca se poate: pot face o plangere penala primarului avand in vedere ca acea suprafata de pamant a disparut din scriptele primariei timp de 5 ani apoi a reaparut in momentul in care am depus o cerere in care doream sa aflu cine este noul proprietar al pamantului . Tin sa precizez urmatoarele :ca urmare a cererii mele catre primarie, primarul localitatii mi-a atasat declaratia pe propria raspundere a tatalui meu in care stipula ca nu exista alti mostenitori si un extras de cont in care se observa plata unei sume de bani catre tatal meu dar nu si un contract de vanzare-cumparare.
Va multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tata a vândut primarului o parte din pământul moștenit, fără a avea acte de proprietate. cum ne putem recupera partea? valeriu31 valeriu31 In 2012 bunicul meu a decedat lasand toate bunurile mobile si imobile prin testament tatalui meu, mie si sorei mele in mod egal (1/3). Intre timp tatal meu ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune!!! 26Mihaela 26Mihaela Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Tatal meu a decedat in 2006 si a ramas o garsoniera pe numele lui si as vrea sa fac succesiunea ... (vezi toată discuția)
Poate fi atacat certificatul de mostenitor rezultat in urma succesiunii ca urmare a decesului tatalui meu de catre bunicul si unchii mei{tatal si fratii defunctului} ionutcodreanu ionutcodreanu Anul acesta in luna martie tatal meu a decedat,iar in luna septembrie a facut succesiune in urma careia a rezultat certificatul de mostenitor si mostenirea ... (vezi toată discuția)