In calitate de vanzator imobil,un potential cumparator,ce urmeaza sa obtina un credit bancar pentru locuinta,dar nu dispune de aportul propriu solicitat de banca,propune ca in contractul de vanzare-cumparare,sa fie notata o suma mai mare,decat cea reala,astfel incat sa poata obtine un credit mai mare.
Altfel spus,vanzatorul va primi realmente,in final,o suma mai mica decat cea inscrisa in actul de vanzare-cumparare,care evident se va semna la notar.Este corecta o astfel de procedura ?
La ce va referiti prin "o suma mai mica"?
In cazul unui credit imobiliar (fie ipotecar, fie Prima casa), banca va imprumuta cumparatorul cu o suma de bani reprezentand minimul dintre suma trecuta in precontract si suma rezultata in urma evaluarii locuintei, suma din care se va scadea avansul. De exemplu, chiar daca partile se inteleg la un pret de vanzare de 100k Eur, iar locuinta este evaluata la 50k Eur, banca va acorda un credit de 50k Eur - avansul.
De asemenea, tranzactia propriu-zisa se realizeaza prin transfer bancar. Astfel, banca creditoare transfera banii in contul cumparatorului si programeaza un al doilea transfer, automat, din contul vanzatorului in cel al cumparatorului.
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
desi se practica, nu e corecta si va expune si la niste riscuri.. daca din diferite motive, contractul s-ar anula in viitor, dvs trebuie sa inapoiati suma inscrisa in contract. Plus falsul in declaratii pe parte penala.
Nu,este vorba de o suma mai mare,fata de pretul de vanzare,pe care cumparatorul o doreste notata in acte,pentru a obtine o suma mai mare de la banca,iar vanzatorul,va primi in realitate o suma mai mica cu 10-15%. Probabil ca la momentul cand vanzatorul primeste banii in cont,va trebui sa-i ,,returneze,, cumparatorului 10-15% din suma primita la final.
Nu cunosc alte detalii,este un sistem despre care nu am auzit pana in prezent.