avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Cum se sterge notarea unui antecontract de ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Cum se sterge notarea unui antecontract de Vanzare-Cumparare imobil din CF ?

Buna ziua, speta pe scurt este:
- in dec 2014 am dat avans si am facut antecontractul in calitate de cumparator pt un teren, solicitand notarea lui in CF. Urma ca pana in iunie 2015 sa incheiem tranzactia;
- inainte de termen am cerut o pasuire vanzatorului pentru a obtine un aviz de oportunitate pt PUZ sa ma asigur ca terenul va putea deveni construibil. A fost de acord, dar nu a vrut sa facem act aditional la notar, ramanand doar pe intelegere verbala;
- in martie 2016, dupa ce am obtinut avizul, l-am invitat pe vanzator sa incheiem tranzactia, dar nu a mai dorit in aceleasi conditii, ci la un pret mai mare;
- de atunci tot negociem, iar acum doreste sa vanda altui cumparator;
- in cazul in care nu ajungem la un acord, am sau nu vreun atu cu acel antecontract notat in CF, iar el ce variante are sa elimine din CF notarea antecontractului, daca eu nu-mi dau acordul si doresc sa continuam negocierile pentru a-mi vinde mie ?
- se poate adresa la cadastru sa elimine notarea in ideea ca a trecut mult timp de la termenul stabilit in antecontract ?
- are sau nu nevoie de semnatura mea pe o rezolutie privitoare la antecontract ?
- juridic, ca obligatii unul fata de altul, cum sta situatia dintre noi in conditiile descrise mai sus ?
Va multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Gugulanu , utilizator 10:36, 29 Iulie 2019
Buna ziua,

Potrivit art. 906 alin. (2) C.Civ,

(2)Promisiunea se va putea radia, dacă cel îndreptăţit nu a cerut instanţei pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, în termen de 6 luni de la trecerea termenului fixat pentru încheierea lui sau dacă, între timp, imobilul a fost definitiv adjudecat în cadrul vânzării silite de către un terţ care nu este ţinut să răspundă de obligaţiile promitentului.

Astfel, trebuie sa introduceti o actiune in instanta prin care sa solicitati instantei de judecata pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract. In situatia contrara, se poate radia inscrierea din CF

Aceasta actiune trebuie introdusa in termen de 6 luni de la momentul la care trebuia incheiat contractul, potrivit art. 1669 alin. (2) C.Civ.

Rezolutiunea se poate solicita doar in situatia in care cealalta parte nu isi indeplineste obligatiile.

Cu stima,
Av. Jasmine Oancea
Va multumesc !
Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am incheiat o promisiune de vanzare cumparare a unui ... MonicaGab MonicaGab Buna ziua, Am incheiat o promisiune de vanzare cumparare a unui apartament si la recomandarea notarului nu am solicitat notarea in cartea funciara. Ulterior, ... (vezi toată discuția)
Antecontract fara intabulare incepand cu 1 oct 2011? CipiM CipiM Am de facut un antecontract pentru cumparerea uni apartament dar vanzatorului nu i-au iesit inca actele de cadastru si intabulare. Am fost la un notar sa ... (vezi toată discuția)