avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am cumpărat un teren agricol extravilan cu ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Am cumpărat un teren agricol extravilan cu antecontract de vânzare-cumpărare între două persoane fizice, suma fiind achitată integral. Pot câștiga în instanță dacă vânzătorul se răzgândește?

Buna ziua !
Am cumparat un teren agricol extravilan, in baza unui antecontract de vazare-cumparare intre doua persoane fizice, suma fiind achitata integral.
In cazul in care vanzatorul se razgandeste si nu doreste continuarea prefecatrii actelor, eu am castig in instanta pe baza acestui antecontract de vazare-cumparare?
Ultima modificare: Vineri, 7 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Sandu Darius , utilizator 11:29, 6 Decembrie 2018
Buna ziua! Conform art. 1669 C.civ. alin. 1, : Cand una dintre partile care au incheiat o promisiune bilaterala de vanzare refuza, nejustificat, sa incheie contractul promis, cealalta parte poate cere pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, (...).
Alin. 2 prevede ca; Dreptul la actiune se prescrie in termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat.

In consecinta, daca va adresati instantei, in termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat, cu o Actiune avand ca obiect Pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare, actiunea va fi admisa, iar hotararea va face dovada titlului de proprietate.
Vreau sa specific ca acest antecontract este facut intre persoane fizica fara sa fie legalizate la notar.
Multumesc !
Pentru antecontractul de vanzare - cumparare nu este prevazuta obligatia de a fi incheiat la notar.
Multumesc mult !
O zi placuta !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare care sa tina loc de act autentic PaulHaiducu PaulHaiducu Buna ziua! Care sunt conditiile pentru a cere instantei o Hotarare care sa tina loc de act autentic. In 2011 am cumparat un teren extravilan, printr-un act ... (vezi toată discuția)
Termen prescriptie drept la actiune Irina S. Irina S. Se poate stabili intr-un antecontract de v-c o clauza prin care partile sunt de acord ca dreptul la actiune pentru obtinerea unei HJ care sa tina loc de ... (vezi toată discuția)
Pre-contract cumparare apartament cu agentia imobiliara ElenaGeu ElenaGeu Buna ziua, Doresc sa cumpar un apartament insa mi s-a comunicat de catre agentia imobiliara ca, inainte de semnarea pre-contractului la notar, partile ... (vezi toată discuția)