In urma cu 2 ani, tatal meu a avut o intelegere cu o cunostinta de-a sa ca acesta din urma sa poata folosi un imobil al tatalui meu in scopuri comerciale. Au decis, fiind in relatii amicale, sa semneze un contract de comodat , iar chiria sa se incaseze la negru.
Intre timp, tatal meu a decedat, eu am preluat colaborarea,iar eu ma aflu in situatia in care domnul refuza sa mai plateasca chirie, sub auspiciul titlului gratuit al contractului de comodat, sustinand "ca nu am ce sa-i fac". Contractul este valabil pana in 2022 .
As avea 2 intrebari :
1. Exista vreo cale legala prin care sa pot rezilia contractul (unilateral, mentionez ca nu exista nici o posibila cale amiabila).
2. (poate fi inclusa la intrebarea nr 1 ) : In cazul in care vand imobilul, noul proprietar este obligat sa respecte contractul sau il poate rezilia?
De asemenea, daca exista cineva, de profesie, din Bucuresti, pe forum cu care as putea colabora pt aceasta speta, un contact ar fi binevenit.
Împrumutul de folosință (comodatul) este reglementat în Codul civil.
Art. 2156
Restituirea anticipată
Comodantul poate cere restituirea bunului înainte de momentul prevăzut la Art. 2155 alin. (1) atunci când are el însuşi o nevoie urgentă şi neprevăzută de bun, atunci când comodatarul decedează sau atunci când acesta îşi încalcă obligaţiile.
Tatăl dvs a făcut o greșeală alegând această variantă,existau alte metode mai mult sau mai putin sigure de a eluda dispozițiile legale sau de a plati un impozit mai mic.Esenta contractului de comodat este tocmai punerea la dispozitie a unui bun imobil cu titlu gratuit deci dvs nu aveți ce chirie sa cereți sau sa recuperați.Incercati o rezolvare amiabilă pt a nu va trezi cu vreo sesizare la ANAF mai ales daca comodatarul în speta chiriașul are dovada efectuării unor plati.Mergeti la un av pt a analiza clauzele contractului aceste banale contracte de comodat sunt dificil de reziliat în cazul unor contracte prost concepute,copiate de pe net etc.