Sunteti amabil/amabila sa-mi spuneti daca OMEN 5559/2013 este in
vigoare sau a fost abrogat?
Am participat la un concurs de angajare. În bibliografia acestuia a fost inclus OMEN 5559/2013 privind regimul manualelor scolare, cu modificarile si completarile ulterioare.
Mi-am făcut un abonament pe lege5 și am cautat toată legislația. În cazul acestui ordin am găsit ca nu mai este in vigoare de la începutul anului și ca a fost modificat prin OMEN 3103/2019. Prin urmare, am învățat după acest ordin, pe care l-am considerat "modificarile și completările ulterioare" ale OMEN 5559/2013.
Surpriza a fost la baremul de corectare al probei scrise, care a fost întocmit tot după ordinul vechi.
Am depus contestație cu privire la rezultatele probei scrise și a baremului și mi s-a recorectat lucrarea. Am obținut un punctaj un pic mai mare.
Raspunsul oficial al instituției a fost ca OMEN 5559/2013 nu a fost abrogat.
A fost sau nu abrogat acest ordin?
As fi îndreptățită sa ma adresez instantei de contencios administrativ?
Ordinul nr. 5559/2013 privind regimul manualelor școlare în învățământul preuniversitar a fost in vigoare de la 14 martie 2014 până la 04 februarie 2019, fiind înlocuit prin Ordin 3103/2019. [ link extern ]
Mulțumesc frumos pentru răspunsul dumneavoastră.
Raspunsul pe care mi l-ați oferit l-am găsit și eu și de aceea am contestat baremul de corectare al probei scrise pentru ca s-a întocmit pe baza unui ordin ieșit din uz, în baza legislației neactualizate.
Inspectoratul Scolar Alba susține ca Ordinul nu este abrogat și mi-a transmis astăzi urmatoarele--Citez:
"OMEN 3103/2019 privind regimul manualelor scolare in invatamantul preuniversitar NU MODIFICA, NU COMPLETEAZA ȘI NU ABROGA OMEN 5559/2013, ci este un act normativ distinct".
Ce sa înțeleg din asta?
Am șanse sa se anuleze concursul dacă ii acționez în instanta?
Intr-adevar, Ordinul nr. 3103/2019 privind regimul manualelor școlare în învățământul preuniversitar nu cuprinde si mentiunea de abrogare a Ordinului 5559/2013.
Insa se poate discuta despre o abrogare tacită sau implicită, atunci când legea nouă nu cuprinde nici o prevedere expresă (directă sau indirectă) de abrogare, dar prin reglementările pe care le cuprinde se abate de la vechea reglementare. Norma juridică nouă reglementează diferit în comparaţie cu norma juridică veche, dispoziţiile sale fiind în contradicţie şi incompatibile cu cele anterioare.