Parintii mai traiesc? Daca este asa, parintii, ascendentii privilegiati vin la mostenire impreuna cu colateralii privilegiati., fratii si surorile defunctului . In cazul in care defunctula lasa atat ascendenti privilegiati, cat si colaterali privilegiati, succesori care formeaza impreuna clasa a doua de mostenitori, succesiunea se imparte diferit, dupa cum la mostenire vine unul sau mai multi ascendenti privilegiati. Astfel, atunci cand la mostenire vine un singur parinte, acesta va primi 1/4 din mostenire, restul de 3/4 revenind colateralilor privilegiati, indiferent de numarul acestora, care o vor imparti intre ei in parti egale sau pe tulpini, iar daca la mostenire vin tatal si mama defunctului, acestia vor primi 1/2 din mostenire, impartind-o intre ei in parti egale (pe capete), restul de 1/2 revenind colateralilor privilegiati, care o vor imparti intre ei in parti egale sau pe tulpini (art.671 si 673 C. civ.).
Puteti incepe dezbaterea procedurii succesorale , la notar , in termenul de optiune succesorala prevazut de lege - 6 luni .
daca exista intelegere intre parti, va trebui sa dezbateti succesiunea dupa defuncta.
vocatie succesorala au in acest caz , ascendentii privilegiati ( parintii dvs. ) , in concurs cu colateralii privilegiati ( fratii si surorile defunctei ).
in cazul in care nu este posibila calea amiabila, va trebui sa uzati de procedura contencioasa si anume , investirea instantei de judecata cu actiunea avand ca obiect partajul succesoral si iesirea din indiviziune .
optiunea succesorala trebuie exercitata in termenul legal de 6 luni, calculat de la decesul defunctei .