avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Chirie si utilitati platite de angajator pentru ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Chirie si utilitati platite de angajator pentru salariat

O societate a inchiriat un imobil pentru un salariat si a inregistrat cheltuieli cu chirii, precum si cheltuieli cu utilitatile (intretinere, energie electrica, cablu etc).
Costurile respective sunt considerate conform Codului Fiscal, cheltuieli deductibile fiscal, cheltuieli nedeductibile fiscal sau daca sunt considerate avantaj in natura, trebuie adaugate la veniturile salariale si achitate contributiile sociale si impozit pe salarii? Este necesara intocmirea unui act aditional la contractul de munca?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: vyo33 , utilizator 15:57, 29 Iulie 2019



Buna ziua,

Din punct de vedere fiscal, chiria suportata de angajator pentru locuinta pusa la dispozitia salariatului si a utilitatilor reprezinta avantaj conform art. 76 alin.(3) lit. b) din Codul fiscal care stabileste ca, avantajele, in bani sau in natura, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2) includ, insa nu sunt limitate la:
b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei.

De asemenea, contravaloarea acestor facilitati intra in baza de calcul al contributiilor sociale.
Cheltuiala angajatorului cu avantajele mentionate este deductibila la calculul profitului impozabil.
Situatia ar fi stat altfel in cazul unei locuinte de serviciu, dar nu este cazul din cele expuse.

Pentru ca o locuinta sa fie considerata locuinta de serviciu, este obligatoriu ca punerea acesteia la dispozitia salariatului sa fie justificata prin specificul activitatii, iar locuinta sa faca parte din patrimoniul angajatorului si sa fie administrata prin inchiriere de catre salariat, contractul de inchiriere fiind accesoriu la contractul individual de munca (art. 51 si art. 53 din Legea locuintei nr. 114/1996, republicata).
Multumesc pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preluare costuri chirie salariati de catre angajator anisu anisu Buna ziua, daca o societate hotareste preluarea costurilor de chirie pentru un apartament inchiriat pentru angajati- care sunt taxele de care este/ nu este ... (vezi toată discuția)
Chirie si utilitati suportate de angajator pentru salariat vyo33 vyo33 O societate a inchiriat un imobil pentru un salariat si a inregistrat cheltuieli cu chirii, precum si cheltuieli cu utilitatile (intretinere, energie ... (vezi toată discuția)