avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Acte lunare Intreprindere Individuala
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Acte lunare Intreprindere Individuala

Bună dimineața!
Mi am deschis recent o intreprindere individuala, nu am angajați.
Vă rog să îmi spuneți dacă îmi trebuie contabilă?
Ce obligații am față de stat?
Îmi pot tine singură evidența?

Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 11:08, 30 Iulie 2019
Buna ziua,
Poate va ajuta informatiile de mai jos dar atricolul este mai vechi si nu stiu cat de actuale mai sunt informatiile
www.avocatnet.ro/articol_355...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va puteti tine singur evidenta contabila, puteti sa va completati zilnic registrul jurnal de incasari si plati si cand e cazul registrul inventar si registrul de evidenta fiscala si sa va completati si sa depuneti declaratia unica la finante in maxim 30 de zile de la infiintare folosind contul personal de pe spatiul privat virtual fara sa aveti nevoie de contabil.
In declaratia unica trebuie sa treceti acum la infiintare sau ulterior la fiecare inceput de an valorile estimate pentru incasari ca venituri si plati la cheltuieli deductibile a le realiza in acest an. Va va rezulta un impozit pe venitul din activitati independente de 10% aplicat la venitul anual net adica total venit incasat - total cheltuieli dedutibile platite.
Sa aveti in vedere ca valorile pe care le treceti in registrul jurnal de incasari si plati, le treceti doar daca aveti documentele contabile justificative. Veti incepe cu un aport pe care il veti face catre intreprinderea individuala cu care ati facut platile la infiintarea la registrul comertuli. Aceasta inregstrare o faceti completatnd mai intai o dispozitie de incasare (gasiti pe net un model pe care il listati fata/verso si apoi il comletati cu pixul sau cumparati de pe la librariile care vind imprimate tipizate un carnet cu dispozitii de incasare/plata). Tot de acolo cumparati si registrul de incasari si plati si registrul inventar pentru intreprinderea individuala dar le cumparati numai cu factura pe intreprinderea individuala.
Tot acum in maxim 30 de zile de la infiintare trebuie sa mergeti (cu copie dupa certificatul de inregistrare, cel constatator si dupa buletin) la directia de taxe si impozite persoane juridice a primariei pentru a completa de la ei si a depune declaratia anuala pentru taxa pe firma. Taxa pe care o veti plati anual este cheltuiala deductibila pentru intreprinderea individuala conform chitantei primite.
Si la directia de taxe si impozite persoane fizice a primariei (cu copie dupa certificatul de inregistrare, cel constatator, contractul de comodat prin care ati pus la dispozitia I.I. o camera din apartament pentru sediul social cu au fara activitate economica, actul de proprietate apartament si dupa buletin) pentru a completa de la ei si a depune declaratia prin care inregistrti laadresa dumneavoastra si sediu social pentru intreprinderea individuala cu sau fara activitate, conform certificatului constatator.
Pentru intreprinderea individuala nu vei depune la stat si nici nu vet plati ceva lunar. Deci veti depune declaratia unica in care treceti acum la infiintare sau ulterior la fiecare inceput de an valorile estimate pentru incasari ca venituri si plati la cheltuieli deductibile a le realiza in acest an si apoi anul urmator, pana la 15 martie, veti depune iar eclaratia unica cu valorileefectiv realizae in anul precedent. Platile pentru acest an trebuie sa le faceti in intregime pana la 15 decembrie 2019 pentru a avea un bonus de 5% sau pana la 15 martie anul urmator.
Daca venitul anual net adica total venit incasat - total cheltuieli dedutibile platite fara contributiile sociale, este peste plafonul celor 12 salarii minime brute pe economie, va trebui sa platiti si contributii sociale 10% cass si 25% cas aplicate la valoarea plafonului. Altfel nu.
Ultima modificare: Marți, 30 Iulie 2019
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi-am facut pfa in domeniul web cam. malina111 malina111 Mi-am facut pfa in domeniul web cam , dar nu stiu ce trebuie facut mai departe ,an inteles ca trebuie sa depun o declaratie la anaf ? si trebuie sa imi fac ... (vezi toată discuția)
Care sunt obligațiile fiscale ale unei pfa dacă o societate incheie cu aceasta un contract de colaborare/prestări servicii? Aliona M. Aliona M. Bună ziua, Am un PFA în domeniul traducerilor. Vă rog sa mă informați cum se procedează în cazul unui contract de prestări servicii/contract cu normă ... (vezi toată discuția)
Care este impozitul pe venit pentru pfa? Andrei ramana Andrei ramana Am înființat decurgând un pfa cu codul caen 9001(activități de interpretare artistica).... Și as vrea sa știu care sunt următori pași de urmat cu ... (vezi toată discuția)