avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Info ref. cumul pensie-salariu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Info ref. cumul pensie-salariu

Buna ziua,

Rog suport cu privire la 2 aspecte legate de cumulul pensiei cu salariul (medic, fost angajat la stat, pensionat pentru limita de varsta, in prezent angajat la privat cu norma redusa - contract individual de munca) :

1. S-a incheiat un contract de munca pe perioada nedeterminata, pe o fractiune de norma (6 ore/zi ; 2 zile/saptamana).Conform informatiilor de mai jos, situatia trebuie comunicata casei de pensii in 15 zile.Din cauza unor intarzieri care tin de angajator (s-a primit contractul cu intarziere de angajat) a trecut o luna si jumatate.
Exista riscul unei amenzi din acest motiv (necomunicarea in 15 zile)?

2. Printre informatiile de mai jos se specifica si faptul ca, in urma contributiilor ulterioare (dupa pensionare) se poate cere recalcularea pensiei.In urma acestei recalculari solicitate la un anumit moment, exista posibilitatea ca pensia sa scada sau obligatoriu doar poate creste, in urma contributiilor platite ulterior pensionarii? Ceea ce a fost calculat si stabilit in decizia de pensionare nu ramane batut in cuie, urmand sa se adauge (cu plus) o suma aferenta perioadei lucrata ulterior, dupa pensionare, indiferent de care este valoarea salariului incasat ?
Ma induce in eroare mentiunea :
,,Sumele rezultate în urma revizuirii drepturilor de pensie se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie de 3 ani, calculat de la data constatării acestor diferenţe."

Conform informatiilor de pe site-ul casei de pensii cu privire la aceste aspecte :

,,Beneficiarii prestațiilor de asigurări sociale și ai celorlalte drepturi stabilite și plătite, conform legii, prin intermediul casei teritoriale de pensii, sunt obligați să comunice acesteia orice schimbare intervenită de natură să conducă la modificarea condițiilor în funcție de care au fost stabilite sau se plătesc aceste drepturi, în termen de 15 zile de la data apariției schimbării respective."

,,Recalcularea şi revizuirea pensiei pentru limită de vârstă :
Pensia pentru limită de vârstă se poate recalcula prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, care nu au fost valorificate la stabilirea acesteia, dar şi prin valorificarea stagiului de cotizare realizat după înscrierea la pensie. Drepturile recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea. "

,,Revizuirea pensiei pentru limită de vârstă se face din oficiu sau la solicitarea pensionarului în situaţia în care, ulterior stabilirii/plăţii pensiei se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite. Sumele rezultate în urma revizuirii drepturilor de pensie se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie de 3 ani, calculat de la data constatării acestor diferenţe."

Alte discuții în legătură

Care este diferenta dintre revizuirea unei pensii si recalcularea acesteia? bogdanmarinela bogdanmarinela Care ar fi diferenta dintre revizuirea unei pensii si recalcularea acesteia. Eu, dupa pensionarea la limita de varsta am luicrat cu contract de munca la o ... (vezi toată discuția)
Pensionare gradul 3 , cu drept de munca CRIMO CRIMO SUNT PENSIONATA PE CAZ DE BOALA AM GRADUL 3 CU DREPT DE MUNCA. IN URMA CU 4 ANI 4 LUNI MI-AM GASIT DE LUCRU CU JUMATATE DE NORMA CF. LEGII. SI ACUM ... (vezi toată discuția)
Am iesit la pensie in 2009 Eliza Geambasu Eliza Geambasu Se mai poate face recalculare?Am cotizat 39ani/9luni vechime neantrerupta in munca(asist.medical in spital) (vezi toată discuția)