avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nu e respectata sentinta judecatoreasca!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nu e respectata sentinta judecatoreasca!

Buna ziua!

Situatia mea este urmatoarea: dintr-o relatie de concubinaj s-a nascut un copil, acum in varsta de 9 ani. L-am dat in judecata pe tatal copilului pentru stabilirea pensiei de intretinere, iar la inceputul lui octombrie 2009 instanta s-a pronuntat pentru suma de X lei, specificandu-se ca aceasta decizie se aplica de la data pronuntarii sentintei. Sentinta (care este cu recurs) nu s-a redactat inca. Tatal copilului insa nu o respecta, dand mult mai putini bani copilului decat a stabilit instanta. Ce pot face?

Multumesc,
Andra.
Cel mai recent răspuns: ContSters114951 , utilizator 12:05, 27 Noiembrie 2009
Asteptati ca sa va fie comunicata sentinta, sa devina definitiva si irevocabila, apoi veti putea actiona, printr-o alta actiune in instanta pentru recuperarea restului de bani, actiune penal pentru nerespectarea unei hot. judecatoresti, etc
Potrivit art. 305, lit.c C. pen., neplata cu rea credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere, stabilita pe cale judecatoreasca, constituie infractiunea de abandan de familie si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Deci, puteti sa faceti plingere prealabila de punere in miscare a urmaririi penale pentru infractiunea mai sus mentionata, iar in situatia in care isi indeplineste obligatia stabilita prin hotarirea judecatoreasca, puteti sa va retrageti plingerea.
Mult succes!
andra333 a scris:

Buna ziua!

Situatia mea este urmatoarea: dintr-o relatie de concubinaj s-a nascut un copil, acum in varsta de 9 ani. L-am dat in judecata pe tatal copilului pentru stabilirea pensiei de intretinere, iar la inceputul lui octombrie 2009 instanta s-a pronuntat pentru suma de X lei, specificandu-se ca aceasta decizie se aplica de la data pronuntarii sentintei. [b]Sentinta (care este cu recurs) nu s-a redactat inca. Tatal copilului insa nu o respecta, dand mult mai putini bani copilului decat a stabilit instanta. Ce pot face?

Multumesc,
Andra.

Din moment ce noua sentinta nu a fost redactata si comunicata, inseamna ca nici paratul nu a luat cunostinta de continutul hotararii. Nu puteti decat sa asteptati redactarea si comunicarea acesteia, apoi sa intreprindeti celelalte demersuri.
Va multumesc pentru raspunsuri si sfaturi.
Pentru m_ella:
Dar nu ar fi trebuit ca avocatul lui sa-l instiinteze de decizia instantei? Eu doar intreb, nu ma pricep la chestiuni de genul acesta, deci nu stiu cum se procedeaza.
Vroiam numai sa stiu daca, in acest moment, tatal copilului procedeaza corect sau nu.

Multumesc!
pensia de intretinere se datoreaza de la data introducerii actiunii in instanta .
ca atare, fostul sot are obligatia platii pensiei de intretinere stabilita prin hotararea judecatoreasca, de la data investirii instantei de judecata .

Alte discuții în legătură

Neplata pensiei alimentare beagr beagr in iulie s-a definitivat procesul prin care tatal copilului e obligat sa plateasca 300 ron,dar acesta refuza.la servici nu avrut sa dea acord,ca firma sa traga ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ,neachitata Rona-Lor Rona-Lor Sant o mama a 2 copii de 14 si 18 ani.Sunt despartita/nedivortata din 2000 si pensia alimentara din 2002.Tatal lor nu a platit pensia alimentara de 5 ani,nu ia ... (vezi toată discuția)
Obligatiile tatalui pana la divort nikita 27 nikita 27 buna ziua.am un baiat de 1 an si mam despartit de sot de 2 luni.nu a mai venit la el de 1 luna jumate si nici nu ia mai trimis nici un ban.1- ce obligati are ... (vezi toată discuția)