Nesimțire a statutului la adresa persoanelor cu handicap: a crescut foarte mult contribuția personală pentru cumpărarea dispozitivelor medicale, nu mi-o pot permite. Pot rezolva în instanță această problemă?
Pentru inceput permiteti-mi sa ma prezint. Sunt o persoana cu dizabilitati fizice rezultate din administrarea unui vaccin polio administrat pe vremea lui Ceausescu in urma caruia am ramas cu sechele post polio printre care si un picior paralizat pentru care beneficiez de o indemnizatie de 375 de lei si o pensie de invaliditate de 640 lei din care trebuie sa ma intretin.
Ca sa ma deplasez din punctul x in punctul y am nevoie de carje si de o orteza de sold genunchi glezna picior de tip aparat Hessing.
Acest aparat Hessing l-am facut mereu din 1991 la fiecare 2/3 ani cu decontare de la casa de sanatate prahova in urma careia mi se platea aparatul si eu eventual suportam o diferenta la ghetele ortopedice cum a fost cazul la ultima orteza realizata in 2014.
In ziua de azi am constatat ca pretul de referinta al unei astfel de orteze a scazut dubios de la 1970 lei cat era in 2014 la numai 870 astazi, in conditiile in care preturile de fabricatie la furnizorii aprobati de casa de sanatate au crescut pana la 4000 de lei in medie diferenta fiind suportata de beneficiar.
Asta in conditiile in care legea 448/2006 privind drepturile persoanelor cu handicap are aceasta exprimare :
"ART. 11
(1) În vederea asigurării asistenţei de recuperare/reabilitare, persoanele cu handicap au dreptul la:
a) dispozitive medicale gratuite în ambulatoriu, conform listei şi în condiţiile prevăzute în Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate şi a normelor sale de aplicare;"
Avand in vedere aceste lucruri intrebarea mea pentru dumneavoastra este daca pot da casa de sanatate in judecata in contencios administrativ si sa-i oblig sa-mi plateasca orteza integral la pretul producatorului in timp util in conditiile in care actualul aparat nu mai are mult si cedeaza si trebuie neaparat sa dau comanda de unul nou dar nu-mi permit diferenta asta uriasa de pret dintr-o indemnizatie si o pensie de invaliditate.
Si a doua intrebare pentru demersul meu se asigura reprezentare legala din oficiu si daca da unde trebuie sa intreb?
Bună ziua, articolul citat face trimitere la contractul cadru, care trebuie studiat și raportat la legea specială cu privire la situația dumneavoastră.
Ca avocat al unei persoane dependente de anumite dispozitive medicale, am avut un caz în care s-a întârziat livrarea acestora (erau vitale), iar în instanță am obținut daune pentru aceste întârzieri, Dacă lipsa aparatului vă poate pune în pericol viața, cred că există o șansă. Pentru un răspuns complet, însă, trebuie să mă documentez amănunțit.
Ajutorul public judiciar prevazut de O.U.G. nr. 51/2008 se acorda in cauze civile, comerciale, administrative, de munca si asigurari sociale, precum si in alte cauze, cu exceptia celor penale.
Dumneavoastră vă încadrați în categoria beneficiari cu statut special al asistenței prin avocat din oficiu.
Mergeți și solictatați la Serviciul de Asistență Jurdică al Baroului București, situat în inscita Curții de Apel București - Spaliul Independențe nr. 5, București (Palatul de Justiție).
Mergeți cu actele medicale și solicitatți un avocat din oficiu specializat pe asigurări sociale!
Beneficiați, la cerere de asistență juridică extrajudiciară pentru consultație și redactarea de acte juriudice, precum și de asistență judiciară, pentru asistare/reprezentare în proces.
Cu stimă,
Av. Viviana Serni
Va multumesc pentru raspuns, da, la mine este vitala chestiunea in sensul in care fara acel aparat locuind la etajul 3 nu pot cobora scarile sunt practic sechestrat in casa. Eu sunt din Ploiesti, deci ar trebui sa intreb la tribunalul Ploiesti?
Va multumesc pentru raspuns, da, la mine este vitala chestiunea in sensul in care fara acel aparat locuind la etajul 3 nu pot cobora scarile sunt practic sechestrat in casa. Eu sunt din Ploiesti, deci ar trebui sa intreb la tribunalul Ploiesti?
Cred ca este gresita abordarea dvs....a crescut mult si nesimtirea cetatenilor care nu prea platesc impozite...si atunci statul da de unde are....cam asa sta situatia in tarile in care exista doar pretentia de a primi moca si a da praful de pe tolba, adica mai nimic,,,,sigur, si politicienii au gresit atunci cand au cam crescut salariile in unele domenii publice fara sa ceara performanta (ex. avem un caz supermediatizat cu un astfel de exemplu), astfel incat cei incompetenti sa plece singuri...asa ca acum doar se peticeste un buget care are scopul de a multumi o categorie cat mai mare de oameni...restul, fiind in minoritate, mai au de asteptat la coada.
Oricum trebuie sa intelegeti ca cei din domeniul asigurarilor publice au aceasta strategie, aceea de a deconta cat mai putin, pentru a deservi un numar cat mai mare de persoane...daca imi aduc aminte bine, cam 1% din bugetul de sanatate este alocat acestei sfere a protezelor...iar cei de acolo isi fac baremurile in baza preturilor primite de la anumiti producatori de referinta. Daca acel pret decontat de casa este atat de mic, inseamna ca undeva in Romania exista un producator care face aceea proteza cu acel pret, cu precizarea ca nu discutam calitatea acestuia. Cine vrea mai scump, primeste aceea suma minimala si plateste diferenta din buzunar.
Megeti la CAS si rugati sa va dea datele de contact ale acelei firme care asigura aceea proteza cu pretul lor de referinta sa vedeti in ce masura raspunde nevoilor dvs..