avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Nesimțire a statutului la adresa persoanelor cu ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Nesimțire a statutului la adresa persoanelor cu handicap: a crescut foarte mult contribuția personală pentru cumpărarea dispozitivelor medicale, nu mi-o pot permite. Pot rezolva în instanță această problemă?

Pentru inceput permiteti-mi sa ma prezint. Sunt o persoana cu dizabilitati fizice rezultate din administrarea unui vaccin polio administrat pe vremea lui Ceausescu in urma caruia am ramas cu sechele post polio printre care si un picior paralizat pentru care beneficiez de o indemnizatie de 375 de lei si o pensie de invaliditate de 640 lei din care trebuie sa ma intretin.

Ca sa ma deplasez din punctul x in punctul y am nevoie de carje si de o orteza de sold genunchi glezna picior de tip aparat Hessing.

Acest aparat Hessing l-am facut mereu din 1991 la fiecare 2/3 ani cu decontare de la casa de sanatate prahova in urma careia mi se platea aparatul si eu eventual suportam o diferenta la ghetele ortopedice cum a fost cazul la ultima orteza realizata in 2014.

In ziua de azi am constatat ca pretul de referinta al unei astfel de orteze a scazut dubios de la 1970 lei cat era in 2014 la numai 870 astazi, in conditiile in care preturile de fabricatie la furnizorii aprobati de casa de sanatate au crescut pana la 4000 de lei in medie diferenta fiind suportata de beneficiar.

Asta in conditiile in care legea 448/2006 privind drepturile persoanelor cu handicap are aceasta exprimare :

"ART. 11
(1) În vederea asigurării asistenţei de recuperare/reabilitare, persoanele cu handicap au dreptul la:
a) dispozitive medicale gratuite în ambulatoriu, conform listei şi în condiţiile prevăzute în Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate şi a normelor sale de aplicare;"

Avand in vedere aceste lucruri intrebarea mea pentru dumneavoastra este daca pot da casa de sanatate in judecata in contencios administrativ si sa-i oblig sa-mi plateasca orteza integral la pretul producatorului in timp util in conditiile in care actualul aparat nu mai are mult si cedeaza si trebuie neaparat sa dau comanda de unul nou dar nu-mi permit diferenta asta uriasa de pret dintr-o indemnizatie si o pensie de invaliditate.

Si a doua intrebare pentru demersul meu se asigura reprezentare legala din oficiu si daca da unde trebuie sa intreb?

Va multumesc pentru raspunsuri
Ultima modificare: Duminică, 4 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: fany23 , utilizator 11:13, 6 August 2019
Am facut asta folosind legea 544/2001 si conform la ce am primit de la ei nici o firma din lista furnizorilor acreditati nu face orteze la pretul de referinta. Mai ieftin de 3300 lei nu exista in tara asta.

Asta odata, si doi la mana, nu credeti ca statul fiind vinovat de treaba asta cu vaccinul expusa la primul punct, nu ar trebui sa asigure victimelor sale un minim de trai decent prin decontarea unui aparat la o perioada de 2/3 ani?

Si nu sunt singurul in situatia asta, sunt voluntar la o asociatie care se ocupa de apararea drepturilor persoanelor cu handicap, si primim saptamanal apeluri de ajutor din partea membrilor nostri care se lovesc de aceeasi problema, casa nu mai deconteaza orteze sau proteze la pretul la care il fac firmele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proteza in urma accidentului de munca ? filipf16 filipf16 in 25 februarie 2012 am fost victima unui accident de munca cu vatamare corporala ,in urma investigatilor medicale rezulta faptul ca am nevoie de proteza ... (vezi toată discuția)
Legislatie eliberare medicamente compensate elenamm elenamm Buna ziua! Am o situatie in familie pentru care incerc sa gasesc o solutie. Mama mea are o pensie de 560 ron /luna si beneficieaza de medicamente compensate ... (vezi toată discuția)
Asistent personal vasiletudurean vasiletudurean Buna ziua.Am depus la primaria c-lung mold. un certificat de handicap grav ptr.mama mea,am solicitat angajarea unui insotitor si mi s-a spus ca indemnizatia ... (vezi toată discuția)