Va rog un raspuns concret, am gasit informatii contradictorii doar.
Bunica mea are casa la vreo 200 m de drumul principal, casa fiind acolo de cel putin 3 generatii. Problema e lipsa drumului de acces. Ca sa ajunga acasa, in toti acesti ani, au folosit o poteca ce trece pe terenul lui X, teren ce a fost intretinut de bunicii mei, nu de proprietar. De o parte a terenului e un deal, de cealalta un curs de apa care vara mai seaca, deci alta cale de acces nu exista. Momentan se foloseste albia acelui parau ca sa se ajunga cu masina de la drum pana acasa (trebuie nivelat de el putin 3 ori pe an si iarna bine-nteles nu se poate intra pentru ca se formeaza un dig de gheata la podul de la drum). Initial X si-a dat acceptul, in scris, acum vreo 3 ani, sa ne lase sa facem drum pe terenul lui, pentru a putea intra cu masina acasa. S-a razgandit intre timp si nu mai vrea. Intrebarea e daca putem sa-l actionam in instanta pentru a-l obliga sa ne acorde drept se serviture pentru accesul cu masina, (ca doar acum lumea nu mai circula pe jos sau cu bicicleta), avand in vedere urmatoarele situatii care poate ar ingreuna procesul:
- terenul nu e intabulat si nici nu vor sa-l intabuleze pentru costurile prea mari, si nici nu vor sa vanda terenul.
- terenul in acte e pe numele mamei lui X, deci nu e facuta succesiunea
- exista 4 mostenitori pe acest teren, care sunt si ei in proces unii cu altii pentru succesiune
- nici unul din mostenitori nu locuieste in judetul unde e terenul, 2 dintre ei chiar in afara tarii. Ceilalti 2 vin vara in satul respectiv pentru o vacanta de o luna si ca sa-si ia "taxa anuala" pe care bunica le-o da pentru ca o lasa pe ea sa le intretina terenul.
Deci, pe un teren neintabulat, cum se poate da o decizie judecatoreasca pentru drept de serviture?
Va multumesc.
Delia
CaraD
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua,
Ar fi doua solutii care reies din prezentarea dvs;
1. servitude de trecere dobandita prin folosinta netulburata timp de 30 de ani (prin uzucapiune adica); ar trebui sa dovediti cu martori ca trecerea s-a facut pe terenul acela timp de 30 de ani in folosul terenului detinut acum de bunica dvs, fara opozitia proprietarilor celuilalt teren. Ar putea fi dobandita doar asa cum a fost ea folosita, adica pentru trecere cu piciorul, nu cu vehicule;
2. drum de accès la calea publica. Doar daca terenul bunicii este absolut fara acces, nu si in situatia in care s-ar putea amenaja acces prin alta parte cu cheltuieli suplimentare. Acesta ar putea fi obtinut si pentru acces auto si de obicei presupune plata periodica (cam asa cum inteleg ca se procedeaza si acum);
In ambele cazuri va trebui sa actionati mostenitorii in judecata. Faptul ca terenul nu este intabulat nu va opreste nici actiunea pentru recunoasterea servitutii nici pe cea pentru stabilirea drumului de acces. Evident nici un drept recunoscut de instanta nu va putea fi intabulat inainte de intabularea terenului asupra caruia s-ar constituii acel drept in favoarea bunicii dvs.
Insa ati precizat ca mostenitorii sunt in litigiu, este foarte posibil sa devina necesara intabularea ca urmare a acelui litigiu.
Indiferent ce varianta preferati, mergeti cu actele, inclusiv recunoasterea in scris de la vecinul X la un avocat.
Drept servitute
Jenny50
Mama are un teren impreuna cu sora sa(mostenit de la tatal lor), la care am facut separarea (fiecare cu parcela ei) si s-a stabilit drumul de acces intre cele ... (vezi toată discuția)