O persoană a fost luată ca martor la o percheziție, intimidată să declare lucruri și i s-a luat telefonul de către polițiști. Au dreptul să procedeze așa? Ce drepturi are un martor citat într-o anchetă?
O persoana a fost luata de la domiciliu de cativa politisti si dusa la locul unde s-a facut o perchezitie. Acolo i s-a spus ca a fost adusa in calitate de martor si intimidata sa declare anumite lucruri. I s-a spus ca nu are dreptul sa fie insotita de un avocat. I s-a luat si telefonul personal pe motiv ca vrea sa vada ce mesaje au fost pe el , sa recupereze chiar si mesaje sterse cu luni in urma. I s-a spus ca i se returneaza telefonul repede, dupa ce ajung la sediul politiei. Acolo nu au vrut sa ii returneze telefonul pe motiv ca se termina programul celor ce se ocupa cu recuperarea datelor din telefon. Au dreptul sa procedeze asa? Nu avea voie sa fie insotita persoana luata in calitate de martor de un avocat? Au voie sa ii retina telefonul personal?
Este un abuz din partea politistilor.
Poate face o sesizare la parchet si la conducerea acestora.
Ar trebui sa ia legatura urgent cu un avocat atat pentru conceperea sesizarii cat si mai ales pentru a-l insoti la politie la urmatoarele intalniri.
Bineînțeles, pe lângă abuzul menționat de colega mea, mi se pare o regresiune în sfera omului de cavernă, fără element ordonator, mai lipsea să vă tortureze pentru a obține declarații!
Contractați servicii avocațiale!
Conf. c.p.p. aveati dreptul ca la efectuarea percheziţiei să participe un avocat.
Dacă solicitati prezenţa unui avocat, începerea percheziţiei se amâna până la sosirea acestuia, dar nu mai mult de două ore de la momentul la care acest drept este comunicat, luându-se măsuri de conservare a locului ce urmează a fi percheziţionat.
În cazuri excepţionale, ce impun efectuarea percheziţiei de urgenţă, sau în cazul în care avocatul nu poate fi contactat, percheziţia poate începe şi înainte de expirarea termenului de două ore.
De asemenea, persoanei percheziţionate i se va permite să fie asistată ori reprezentată de o persoană de încredere.
Organul judiciar este obligat să se limiteze la ridicarea numai a obiectelor şi înscrisurilor care au legătură cu fapta pentru care se efectuează urmărirea penală. Obiectele sau înscrisurile a căror circulaţie ori deţinere este interzisă sau în privinţa cărora există suspiciunea că pot avea o legătură cu săvârşirea unei infracţiuni pentru care acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu se ridică întotdeauna.
S-au consemnat in PV de perchezitie obiectiile dvs?
Din cate mi-a spus, au scris in procesul verbal ca telefonul l-au ridicat din locatia respectiva, Au amenintat-o ca, daca nu face cum spun ei, o pot retine! Persoana in cauza nu s-a mai confruntat cu asa ceva si s-a speriat...Cei de la politie au profitat de situatie si au actionat cum au dorit! A sunat azi la numarul de telefon pe care i l-a dat unul dintre agenti si i s-a spus ca se asteapta mandatul pentru accesarea datelor din telefon... Am sfatuit-o sa contacteze urgent un avocat! Va multumesc frumos pentru raspuns!