Buna ziua, sotul supravietuitor care nu a realizat venituri in timpul casniciei are acelas tratament la succesiune? Sau din masa succesorala se va sterge jumatatea lui, respectiv din intreaga masa succesorala va mosteni doar 1/4 (vine in concurs cu un descendent). Tin sa mentionez ca defunctul a fost grav bolnav 7 ani, cuplul au locuit in proprietatea privata a sotului supravietuitor. Multumesc!
romascanu
Moderator 5din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Soțul supraviețuitor, în concurs cu descendenții defunctului, are o cotă de 1/4 din moștenirea soțului defunct. PUNCT. Nu are importanță dacă soțul supraviețuitor a fost iubitor, neiubitor, bogat, sărac lipit, căsătorit de alaltăieri, dacă avea o mână mai scurtă sau vreun picior mai lung ... Iertați exprimările, dar am vrut să accentuez ideea că este suficientă calitatea de soț supraviețuitor pentru a avea vocație la moștenire.
Descendnetul are 3/4 din moștenirea defunctului.
Însă, față de cele ce ați povestit, întrebarea este: ce ziceți că avea mortul? (adică 1/4 și 3/4 din ce anume calculăm?) Căci ați scris că acest cuplu a „locuit în proprietatea privată a soțului supraviețuitor”. Or, în moștenirea celui mort nu intră averea viilor de prin preajmă. Ce este al viilor, rămâne al viilor.
Și dacă îmi spuneți că mortul nu avea nimic, atunci 3/4 (cota descendentului) din nimic, îmi dă nimic.
Lămuriti-ne cine și ce avea, mai exact. Dacă soțul supravietuitor a întrat în această căsnicie având deja acea proprietate, atunci nu se discută despre această proprietate în acest moment, ci atunci când o muri proprietarul ei.
din bunurile comune, sotul supravietuitor are 1/2 cota de bun propriu.
legea nu spune că doar soții cu carte de muncă au 1/2; munca în gospodărie, întreținerea casei, creșterea copiilor sau îngrijirea soțului bolnav au fost recunoscute de practică drept componenta a contribuției la dobândirea bunurilor comune.
din masa succesorală moștenește 1/4.
Multumesc de raspuns. Da, sotul supravietuitor proseda dinaintea casatoriei un apartament si o masina, vanduta in timpul casatoriei pentru a achizitiona o alta. Ca urmare a relatiilor tensionate dintre sotul defunct si descendent (rezultat dintr-o casatorie anterioara), acestia nu au mai pastrat legatura in ultimii 20 de ani. Prin urmare, sotul defunct a "jucat la 0" ca sa ma exprim in termenii jocului de canasta. Venit mare avea, dar la sfarsit de luna contul era nul, iar inainte de casnicie a avut doar bunuri mobile fara valoare insemnata. In timpul casniciei, la insistentele sotului supravietuitor, au achizitionat un teren a carui valoare a crescut considerabil si prin investitiile din venitul sotului defunct, dar si prin munca efectiva de amenajare a unei plantatii a sotului supravietuitor. Acest teren a fost vandut (la insistentele sotului defunct pentru ca intre timp aparusera bolile grave, iar sotul supravietuitor a negociat un pret bun), astfel incat "bunurile comune" sunt, de fapt, banii din conturile bancare.
Multumesc de raspuns, asa este si firesc, cred eu, ma bucur ca si legislatia recunoaste contributia la dobandirea bunurilor comune, pentru ca, inevitabil, unul se "sacrifica" mai mult. O zi frumoasa sa aveti!
Succesiune
monica_g
Suntem in urmatoarea situatie:
-sotul decedat , avind copii dintr-o casatorie anterioara.
In cazul succesiunii , copii au dreptul la cota parte din imobil , ... (vezi toată discuția)
Succesiune
bellefille
In urmatoarea situatie:
-sot decedat
-mostenitori:un copil major si sotia supravietuitoare
-avere:bunuri mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei si ... (vezi toată discuția)