avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Imprumut achizitie spatiu activitate pfa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Imprumut achizitie spatiu activitate pfa

La infiintarea PFa am cumparat spatiul necesar activitatii folosind bani personali, in contul pfa-ului nefind suficienti. Imprumutul a fost fara dobanda si nu am prevazut nici o rata de restituire.
Acum inchid afacerea. O parte din valoarea spatiului a fost amortizata.
Contabilitatea a fost in partida simpla.
Care e procedura aplicabila in acest caz privind restituirea imprumutului si inchiderea contabilitatii.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: eugenoros , utilizator 22:08, 12 August 2019
Vindeti spatiul cu factura data pe pfa si treceti valoarea incasata in registrul jurnal de inasari si plati potrivit chitantei sau extrasului de cont, in functie de cum se face incasarea. Acesta e venit impozabil.
Separat va scoateti banii pe care i-ati adus ca aport in pfa pe baza de dispozitie de plata. Si asta o treceti in registru dar nu va fi luata ca si cheltuala cand veti calcula si completa declaratia unica de inchidere a pfa.
Multumesc. O nelamurire totusi exista. Sa spunem ca am adus un aport de 3000 de lei suma cu care am cumparat spatiul. Acum il vand cu 5000 de lei si ii trec la incasari. Recuperez cei 3000 de lei din suma incasata la vanzare - eventual dupa o regularizare cu inflatia pe cei 20 de ani trecuti de la achizitie ? - si ii trec la plati dar nu ii scad din brut fiind asadar impozitati ? Sa inteleg ca imprumutul acordat initial pfa-ului se impoziteaza ? Amortizarea unde intra in calcule ?
Ce se intampla in final cu venitul net al pfa dupa achitarea CASS, CAS, impozit ? Il preiau in contul personal ?
Multumesc
Amortizarea a intrat in calcule an de an caci atunci ati trecut-o pe cheltuieli. Ati avut un tabel intocmit la cumpararea mijlocului fix in functie de durata normala de functionare adica de numarul de ani. Venitul net al pfa dupa achitarea CASS, CAS, impozit il preluati in contul personal .
Multumesc.
Raman cu nelamurirea legata de impozitarea imprumutului acordat pentru pfa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia unica pentru 2018 Margacc Margacc Buna ziua, Sunt PFA si incerc sa imi completez declaratia unica. Am cateva nelamuriri pentru care va rog sa ma ajutati. In declaratia unica completata in ... (vezi toată discuția)
Intrebari pfa sebisibiu sebisibiu 1. Sunt PFA si vreau sa intreb daca cumpar un calculator \"pe firma\" si il decontez anul acesta, dupa cat timp pot sa il vand? Daca il vand trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Cas și cass la un pfa Crstianavelena Crstianavelena Buna ziua, Am o nelămurire in legătura cu plata cas și cass la un PFA (real, nu la norma de venit). Întrebarea mea este dacă platesc cas și cass la ... (vezi toată discuția)