avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cheltuieli deductibile limitat - intrepr.individuala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cheltuieli deductibile limitat - intrepr.individuala

Buna ziua,
Sunt titular de I.I. platitor de TVA. Sediul este la mine acasa (am contract de comodat pe 20% din spatiul apartamentului) si contract de comodat pe auto propriu cu care ma deplasez la locul desfasurarii activitatii.
1) stiu ca la cheltuielile de protocol nu intra alcoolul si tutunul; deci daca am cheltuieli de 500 lei pe protocol din care 100 lei sunt pt.alcool si tutun, numai 400 lei sunt deductibili, nu? de fapt 336 lei sunt deductibili la calculul impozitului, iar 64 lei reprezinta TVA-ul din acesti 400 lei si ii trec la deducerea de TVA. Corect? (binenteles ca totul se intampla in cadrul limitei de 2%)
2) Chelt. sociale se calculeaza ca 2% din fondul de salarii. Daca nu am fond de salarii pt.ca nu am angajati, inseamna ca aceste cheltuieli nu se pot deduce? Deci nu pot deduce vacanta pe care am petrecut-o eu, cel care face banii?
3) M-am inscris la o pensie privata (pilonul 3). Banuiesc ca imi pot deduce in limita a 400 euro/an cheltuiala cu aceasta pensie, cu toate ca ea e facuta (normal) pe numele meu (XYZ) si nu pe XYZ Intrepr.Individuala.
4) Cheltuala cu impozitul pe auto este deductibila?
5) Cum calculez Cheltuielile pt.functionarea, intretinerea si reparatiile sediului ?
Aplic 20% la chitantele lunare de la intretinere? Apoi 20% la factura de curent? Si iarasi 20% la impozitul pe care-l platesc la Primarie?
Daca pun ferestre de termopan sau usa metalica la intrare, pot aplica si la acestea 20%?

Deocamdata atat, multumesc pt.raspunsuri!

Cel mai recent răspuns: Oranina Dumitru , Contabil 15:30, 27 Noiembrie 2009
cristian_conea a scris:

Buna ziua,
Sunt titular de I.I. platitor de TVA. Sediul este la mine acasa (am contract de comodat pe 20% din spatiul apartamentului) si contract de comodat pe auto propriu cu care ma deplasez la locul desfasurarii activitatii.
1) stiu ca la cheltuielile de protocol nu intra alcoolul si tutunul; deci daca am cheltuieli de 500 lei pe protocol din care 100 lei sunt pt.alcool si tutun, numai 400 lei sunt deductibili, nu? de fapt 336 lei sunt deductibili la calculul impozitului, iar 64 lei reprezinta TVA-ul din acesti 400 lei si ii trec la deducerea de TVA. Corect? (binenteles ca totul se intampla in cadrul limitei de 2%)
2) Chelt. sociale se calculeaza ca 2% din fondul de salarii. Daca nu am fond de salarii pt.ca nu am angajati, inseamna ca aceste cheltuieli nu se pot deduce? Deci nu pot deduce vacanta pe care am petrecut-o eu, cel care face banii?
3) M-am inscris la o pensie privata (pilonul 3). Banuiesc ca imi pot deduce in limita a 400 euro/an cheltuiala cu aceasta pensie, cu toate ca ea e facuta (normal) pe numele meu (XYZ) si nu pe XYZ Intrepr.Individuala.
4) Cheltuala cu impozitul pe auto este deductibila?
5) Cum calculez Cheltuielile pt.functionarea, intretinerea si reparatiile sediului ?
Aplic 20% la chitantele lunare de la intretinere? Apoi 20% la factura de curent? Si iarasi 20% la impozitul pe care-l platesc la Primarie?
Daca pun ferestre de termopan sau usa metalica la intrare, pot aplica si la acestea 20%?
Deocamdata atat, multumesc pt.raspunsuri!

1. Sa presupunem ca aveti dreptul la 1000 lei reprezentand 2 % fond protocol.
Referitor la alcool si tutun , nu exista intedictie pentru a le trece pe cheltuieli protocol, interdintia consta in faptul ca tva -ul la aceste produse nu se deduce.
Sa presupunem ca aveti o factura de 500 lei pe care vreti sa o treceti pe protocol ( produse diverse 336 +64 tva aferent; alcool si tutun 84 +16 tva aferent = total factura 500 lei).
Intra pe cheltuieli de protocol: 336+84+16 = 436 lei. Deaorece suma de 436 lei este mai mica decat fondul de 1000 lei deci cheltuiala se deduce integral. Si aveti dreptul la deducere TVA 64 lei.
(Este doar un exemplu, in practica valorile au 2 zecimale sa nu uitati).
2.Nu aveti fond de salarii in consecinta nu aveti cheltuieli sociale.
3. Pentru deducere, de regula polita se face in nume personal , chitanta de plata se face in numele I.I.
4. In baza contractului de comodat aveti dreptul la deducerea impozitului auto.
5. Da pentru intretinere si functionarea sediului, cheltuielile deductibile se calculeaza in proprortia inscrisa in contract asa cum ati spus si dvs (la valoarea totala netinand cont de tva, pentru ca facturile nu sunt pe numele II). Cat despre termopane, ... aveti dreptul la aceeasi proportie la reparatii, inspectorul AF poate considera ca este vorba de o investitie, si de aici diverse puncte de vedere si discutii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli deductibile limitat - intrepr.individuala cristian_conea cristian_conea Buna ziua, Sunt titular de I.I. platitor de TVA. Sediul este la mine acasa (am contract de comodat pe 20% din spatiul apartamentului) si contract de comodat ... (vezi toată discuția)
Declaratia 392b : nelamurie legat de tva radubcrisan radubcrisan Am o factura sa zicem in valoare de 100 lei total din care 24 lei TVA eu pot sa deduc doar 45% din aceasta factura, deoarece este o factura de curent pe imobil ... (vezi toată discuția)
Sunt obligata sa deduc tva? Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca legea imi permite sa [b]nu[/b] deduc tva la facturile de protocol. In cazul in care legea imi permite acest lucru, ... (vezi toată discuția)