avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am construit o casă pe terenul soției, prin urmare ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am construit o casă pe terenul soției, prin urmare numele meu doar figurează doar pe recepție și întabulare. Ce șanse am la partaj?

Buna seara!
As dori sa imi spuneti daca este valabil cei 5 ani de concubinaj, iar lucrurile se impart jumatate- jumate.
Doresc sa mentionez ca inainte de casatorie, sotia a primit un teren in baza legii nr. 15/2003, prin acte doveditoare (imprumut la banci, etc.),eu am facut casa, dar pe titlul de proprietar pe teren nu figurez cu numele, pentru un partaj echitabil intre noi doi ce ste de facut?
Numele meu figureaza pe receptia casei si pe intabularea casei, ce sanse sunt ca ternul si casa, dupa vazarea lor ce cota parte imi revine?
Daca divortul se face la notar exista posibilitatea de impartire jumatate-jumatate la toate bunurile si cele mentionate anterior(teren si casa)?
Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 14 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cristi.Ionut , utilizator 18:46, 12 August 2019
Buna seara,
In Romania NU EXISTA o lege a concubinajului.
Acele bunuri sunt bunurile dinaintea casatoriei ale doamnei.
Incercati, daca ati ajuns la divort si partaj, sa va prevalati de o imbogatire fara justa cauza.
Divortul si partajul sunt doua actiuni diferite deci divortul poate fi la notar ier partajul in instanta.
In cazul unui partaj la notar atunci se vor imparti DOAR bunurile achizitionate in perioada casatoriei.
Multumesc Dl. Gabriel pt raspuns, as mai avea o intrebare, daca se poate, daca ajung in instanta am sanse sa fiu despagubit 50% din vanzarea terenului cu tot cu casa?
Chiar si invocand acea mentiune de " imbogatire fara justa cauza" ce sanse sunt in favoarea mea.
Multumesc!
Buna seara,
Se vor imparti DOAR bunurile dobandite IN TIMPUL CASATORIEI.
Restul .... sunt bunuri proprii ale sotiei si nu intra in partaj.
V-am explicat, discutati cu un avocat din zona dumneavoastra si va va explica mult mai clar avand TOATE actele in fata.
Ultima modificare: Luni, 12 August 2019
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
mie imi pare ca acea casa e bun comun. Ce scrie in incheierea de intabulare ?
Chiar deca nu ar fi, aveti un drept de creanta pt cat ati investit, iar perioada de prescriptie nu curge in timpul casatoriei.
Mergeti cu ce acte aveti la un avocat ca sa stiti cum stati.
Vorbiti s cu sotia, poate e dispusa sa impartiti echitabili.
De vreme ce casa a fost făcută în timpul căsătoriei, apreciez că este bun comun, aveți cel puțin un drept de superficie asupra acesteia!
Formulați acțiune în partaj și faceți dovada contribuției!

Alte discuții în legătură

O problema delicata! cuculea denisa cuculea denisa Mama mea a stat in concubinaj cu un barbat timp de 3 ani.Datorita neintelegerilor cu parintii , s-au hotarat sa isi construiasca o casa. In momentul ... (vezi toată discuția)
Impartire bunuri comune AdiRoman AdiRoman Buna ziua , Situatia este urmatoare : Un imobil , respectiv casa , construita pe trenul bun propiu ( cumparat inaintea casatoriei ) cu un ... (vezi toată discuția)
Intabulare Munteanu Mitică Munteanu Mitică Dacă din greșeală de la primărie a fost trecut doar 1 dintre soți fără a se tine cont de contractul de vânzare cumpărare și s a făcut intabularea ... (vezi toată discuția)