avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1041 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... motiv de recurs
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

motiv de recurs

Buna ziua,
Va rog sa ma "luminati":
1. Este un motiv de recurs declarat impotriva unei sentinte in care instanta de fond respinge un capat de cerere motivand ca actul normativ pe baza caruia a fost promovata actiunea a fost abrogat in timpul desfasurarii procesului desi la data promovarii actiunii acest act normativ era in vigoare?
2. Se poate motiva recursul expunand situatiile de minus petita si ultra petita existente in motivarea sentintei de respingere actiunii?
In fine, cele aratate mai sus sunt motive pentru admiterea recursului si casarea hotararii instantei de fond?
Cel mai recent răspuns: otto2007 , utilizator 21:16, 28 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Avand in vedere ca prin lege sentinta- in cazul dumneavoastra- nu poate fi, probabil, atacata cu apel va raspund la cele trei intrebari .
Conform prevederillor art. 304 c.p.c. , prevederile legale referitoare la aplicarea legii si principiul potrivit caruia legea nu se aplica retroactiv..., nu este raspunsul la toate intrebarile din punctul meu de vedere.
1. Sentinta se da ulterior abrogarii legii, deci ar rezulta o aplicare retroactiva( la data cand se hotaraste, legea este abrogata . Atunci ?....
2. Avand in vedere cele expuse mai sus nu avem de ce sa le punem in discutie
Cu stima !
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Noiembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
Va multumesc, Nu inteleg principiul "tempus regit actum" nu se aplica ?
Este vorba de aplicarea unui act normativ pentru situatii trecute ( cand actul era in vigoare) , nu pentru cele prezente sau viitoare.
Ce legatura au acele situatii, respectiv minus petita si ultra petita , cu situatia de mai sus privind abrogarea actului normativ?
Mai exact, daca un proces dureaza 5 ani timp in care o lege in temeiul careia a fost promovata o actiune se abroga, solutia este respingerea actiunii ?
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate absolutã og 12/1998 Dinga Claudiu Dinga Claudiu Vreau să cunosc mai multe opinii în legătură cu următoarea chestiune: act public şi act secret încheiate în 1999, sub imperiul OG 12/1998 privind ... (vezi toată discuția)
Recurs otto2007 otto2007 Buna ziua, Am o mare rugaminte la dvs: Instanta de fond mi-a respins un capat de cerere care suna asa:\" Sa se calculeze in conformitate cu OMFP nr. 2329/2001 ... (vezi toată discuția)
Pot contesta o sentinta civila pronuntata in baza unui articol de lege abrogat? iami iami Am primit o sentinta civila,in baza unui articol de lege abrogat.Este valabila sau o pot contesta cu apel?Multumesc (vezi toată discuția)