avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezvoltatorul ne constrânge să semnăm contractele ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezvoltatorul ne constrânge să semnăm contractele de vânzare-cumpărare, dar nu suntem conectați decât la apă (nu avem curent și nici contoare de gaz). Ce ne sfătuiți să facem?

Buna ziua,
Imi cer scuze daca este categoria nepotrivita pentru intrebare, dar poate ma puteti ajuta sau redirectiona catre categoria potrivita.

Problema este urmatoarea: un imobil nou construit ce urmeaza sa fie dat in folosinta in urmatoarea luna are utilitatile conectate: apa curenta functionala, conducta de gaz este in bloc, exista curent de santier. Insa apartamentele propriu zise au doar apa curenta, nu exista contoare de gaz montate si nici nu sunt legate la reteaua electrica.

Dezvoltatorul ne obliga sa semnam contractele de vanzare/cumparare amenintand cu rezilierea contractelor, desi in antecontracte se specifica in mod clar ca el va preda blocul atunci cand apartamentele sunt conectate la utilitati.

Mentionez ca acelasi dezvoltator este pe cale sa inceapa faza a doua din acest proiect, ceea ce pe noi, ca proprietari, ne face sa credem ca nu mai are suficiente fonduri si vrea sa faca incasarea pe blocul deja existent, desi asta inseamna sa incalce prevederile contractuale.

Ce ne sfatuiti sa facem in aceasta privinta? Exista vreo institutie ce ne poate proteja de aceasta tentativa de abuz?
Ultima modificare: Duminică, 18 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 16:02, 21 August 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Puteti sa semnati dar anexat la contractul de vanzare cumparare solicitati notarului sa incheie un act aditional in care dezvoltatorul se obliga sa faca conectarea la retele intr-un termen de ..... luni de la momentul semnarii, nerespectarea acestei intelegeri ducand la aplicarea de penalitati de .... lei/zi de intarziere.
Solicitati sa se specifica ca actul aditional este pact comisoriu de gradul 4.
Nu respecta ii puneti poprire pe toate conturile si va luati dreptul pana face conectarile.
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cunosc o situatie similara intr-un bloc din Bucuresti cu zeci de apartamente, apartamentele au fost vandute de dezvoltator si locatarii au avut curent de la organizarea de santier timp de cativa ani. Pana anul trecut, cand furnizorul de energie a sistat livrarea. De atunci stau cu un generator care le asigura curent 2h dimineata si 3h seara. Vara, iarna, nu conteaza. De anul trecut fac demersuri ptr bransamente individuale, dar fiind prea multe (cateva zeci de apartamente) este necesar si un transformator. Toata distractia asta va costa cateva mii de euro pe fiecare apartament, respectiv contorizarea fiecaruia in parte si cota parte din transformatorul blocului. Bineinteles ca dezvoltatorul nu poate fi executat, a avut grija de asta.
Nu vreau sa intru in amanunte ca nu pot gati mai mult decat mananca, ca apa ptr WC este pastrata prin galeti, ca nu au aer conditionat, ca nu calca haine, pare imposibil, dar este adevarat.
Eu l-as notifica pe dezvoltator ca doresc si sunt pregatit financiar sa semnez contractul, dar numai dupa indeplinirea obligatiilor asumate de dansul in antecontract.
Situatia expusa mai sus este una reala, e o situatie in care se poate ajunge foarte usor in dorinta si euforia care insoteste cumpararea unui apartament, aveti mare grija la ce va expuneti. Bransamentele costa si dureaza, mai ales in zonele noi, care abia acum se dezvolta.
Eu am bransat 2 case in 7 luni la gaze si 5 luni la curent, in conditiile in care utilitatile erau la poarta.
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Rezilierea este specifica contractelor de inchiriere.Dvs. aveti un antecontract de vinzare -cumparare.Pentru ante-contractele de vinzare -cumparare operatiunea juridica este rezolutiunea si ea se face la instanta de judecata.Atit timp cit dvs. respectati prevederile contractuale si dezvoltatorul cere sa incalcati aceste prevederi din contract el nu poate obtine rezolutiunea contractelor de v-c.Doar in cazul in care dvs. nu respectati vreo dispozitie stipulata in acele contracte poate cere rezolutiunea lor.Trebuie sa mergeti cu antecontractul de v-c la un avocat sa vedeti care este cea mai buna solutie.Daca face presiuni dezvoltatorul cereti sa va notifice pretentiile sale in scris.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Institutii care sa va "protejeze" suuunt...... Chestia este ca sa nu ajungeti in situatia sa va protejeze! Dezvoltatorul ca sa va "oblige" ar trebui sa va NOTIFICE in scris! Altfel este vorba’n vant! Daca Dvs. va indepliniti obligatiile contractuale, nu aveti de ce va fie frica! Nu cedati deoarece oricum putei ramane neracordati legal la toate utilitatie, ori ca aceasa -neracordarea- sa fie defectuoasa. Asa ca daca "dezvoltatorul" este un jmekerash, vati cam FRIPT!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua.

Pana azi n-am intalnit un "dezvoltator corect". In peste 30 ani de activitate.

Cu toate copiile actelor pe care le-ati incheiat cu dezvoltatorul, mergeti la
- ANPC (Protectia Consumatorului) din proximitate (consultatia este gratuita) ;
- un avocat (consultatia costa intre 100 - 150 lei).

Nu am inteles exprimarea "Dezvoltatorul ne obliga sa semnam contractele de vanzare/cumparare".

Cum "va obliga" ???
Personal, intr-o discutie fata-in-fata ???
La telefon ???
Daca facem vorbire despre "telefon", inregistrati, in totalitate, urmatoarele convorbiri.
S-ar putea sa va fie de un real folos.

Teoretic si normal ar fi fost sa va notifice IN SCRIS.

In functie de evolutia situatiei, reveniti cu date certe.

Mult succes.


Alte discuții în legătură

Bransare la utilitati Sheab Sheab Buna ziua! Am incheiat o promisiune de v-c intr-un bloc in constructie, unde mentioneaza ca apartamentul trebuie racordat la toate utilitatile aferente ex: ... (vezi toată discuția)
Act vanzare apartament nou fara utilitati ellachirica ellachirica Buna ziua! Am incheiat un atecontract pentru un apartament in constructie, in care n-am inclus nicioclauza. Am achiatat 85% din imobil, astfel avand o ... (vezi toată discuția)