avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Se considera transport de persoane?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Se considera transport de persoane?

Buna ziua,

Daca pe traseul meu catre birou, iau un coleg cu care impart costurile combustibilului, intra in incidenta legii de transport persoane ?

Intreb pentru ca dorim sa dezvoltam o aplicatie care sa ajute la gruparea navetistilor in mai putine masini in drum spre birou, prin care soferii sa fie platiti de pasageri pentru costurile combustibilului.

Nu imi e clar daca in acest cas:
- soferii au nevoie de licenta
- activitatea intra cumva la "transport persoane" si atunci am nevoie de CAEN special pt firma ce pune la dispozitie aceasta aplicatie


Multumesc tare mult!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 15:20, 16 August 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea spune ca numai în cazul în care transportul se efectuează, dovedit de agentul constatator, pe bani. Ar însemna să existe o probă care sa va inculpe practicând taximetrie ilegala. Nu spun ca nu puteți da peste vreun polițist neinstruit și zelos, care sa va întocmească ilegal un PV de contravenție, caz în care veți fi nevoit sa va căutați dreptatea în instanță, cu acel coleg drept martor. Eu practic asta de ani se zile sub altă formă, cu alternanta la mașină și șofer. Se poate face în doi, în trei...
Ultima modificare: Vineri, 16 August 2019
latka, utilizator
Multumim pentru raspuns. Spui ca practici deja commute-sharing-ul, felicitarile noastre.

Sunt prea multe masini cu un singur ocupant in Bucuresti, stand pe loc, in aglomeratie.

Pot sa te intreb cum ati inceput ?
Cum va impartiti cheltuielile ? Sau faptul ca alternati e suficient?

Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E suficient, poate fi practicat de 2,3,sau chiar 4 persoane, mai ales dacă sunt colegi de serviciu. Poliția nu poate dovedi încălcarea legii fără a face dovada ca este taximetrie ilegala prin cererea de plata a deplasării. Doar vreun coleg "nemulțumit" sa facă o astfel de isprava, altfel nu vad sa existe vreo problemă. Chiar și asa există posibilitatea ca ceilalți co-participanti la acest serviciu sa facă dovada contrariul, ca martori la proces.

Pina la urma poți sa transporți pe oricine cu masina, fără sa pretinzi plata serviciului. Există doar un risc, acela ca în caz de accident persoana vătămată sa se îndrepte în instanță împotriva ta. Și nu e de glumit, am văzut și cazul ăsta, dacă victima nu se poate prezenta în instanță sunt rude de gradul I care te execută de nu te vezi. Legal.
Ultima modificare: Vineri, 16 August 2019
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transport persoane pentru naveta fserbu fserbu Salut, dorim sa dezvoltam o aplicație de commute sharing, ce implica transportul angajatilor spre și de la birou cu persoane ce se deplasează deja acolo ... (vezi toată discuția)
Program de lucru - sofer - non-stop - repartizare ture? DLucian05 DLucian05 Buna ziua, Am o intrebare legat de care ar fi o repartizare cat mai eficienta din punct de vedere al costurilor pentru ture de soferi care sa lucreze pe un ... (vezi toată discuția)
Este legal sa nu mi se deconteze naveta? AlexandraIi AlexandraIi Sunt cadru didactic la o scoala din localitatea X. Menționez ca sunt navetista, iar distanta parcursa e de 100km/zi(50 dus, 50 întors.abonamentul pe ruta ... (vezi toată discuția)