Cele mai urite procese sunt acelea la care se ajunge din cauza neintelegerii fratilor.Sotul meu au mostenit impreuna cu fratele si sora lui doua apartamente. Expresia "imparte un pai la doi magari" se potriveste foarte bine. Sora lui e plecata in alta tara, a lasat imputernicire pentru vinzarea apartamentelor, au facut dezbaterea mostenirii, au obtinut fiecare act de mostenitor din care rezulta ca detin 1/3 din fiecare apartament, au vindut chiar unul, insa la cel de-al doilea apartament apare problema.Fratele cel mare sta in el. Au convenit initial sa il vinda, au gasit cumparator, au stabilit pretul , insa, ulterior acesta s-a razgindit (fratele) si nu mai vrea sa il vinda ci doreste sa ramina in el pentru ca acolo are domiciliul . Problema apare in momentul in care le ofera sotului si surorii mai mici doar jumatate din cit ar fi primit de la cumparatorul strain. Sora a inteles ca momentan nu are banii pentru a-l cumpara, a fost de acord ca sotul meu sa primeasca toata suma care i se cuvenea , dar fratele nu este de acord , ci vrea sa de-a doar jumatate si sa intocmeasca acztele de vinzare cumparare. Sotul meu este hotarit sa il dea in judecata pentru a intra in posesia mostenirii sau a valorii acesteia. Cred ca nu este singurul care procedeaza asa, insa as dori sa stiu ce presupune aceasta, ce trebuie facut, ma gindesc ca procesul va costa banii, tot din bugetul familiei noastre, cit timp dureaza, cum se incepe un astefel de proces ?
Aveti dreptate, nu este singurul care procedeaza asa,astfel ca sotul dvs poate promova o actiune care are ca ob iesirea din indiviz .Ei au mostenit impreuna 2 apart,din care mai au unul,din care fiecaruia i se cuvine o cota de 1/3,iar daca sotul cere sistarea starii de indiviziune,si atribuirea in natura a imob in lotul fratelui care loc acolo, ii va reveni conf. rap de exp de lotiz o suma reprez sulta, adica cota sa evaluata in bani,ce inseamna 1/3 din valoarea apart ce reiese din evaluarea expertlui in cadrul expertizei judic dispuse de inst.
Buna ziua
As vrea si eu un sfat intr-o problema asemanatoare. Exista un apartament de 2 camere la care sunt coproprietari sotul, fratele sau si mama lor, coproprietate stabilita pe baza divortului si a unei mosteniri dupa tatal lor, sotul si fratele au cate 1/4 iar soacra mea are 1/2 din apartament (s-a facut si partajul odata cu succesiunea). In prezent eu si sotul impreuna cu fetita noastra locuim in acest apartament, impreuna cu mama sotului, asta dupa ce fratele sotului a hotarat ca el se va muta cu sotia lui la mama acesteia. Apoi dupa aprox. 1 an si jumatate, in urma unor discutii fratele sotului ne-a cerut sa parasim apartamentul pentru ca el sa se mute in locul nostru cu sotia din cauza neintelegerilor cu soacra lui. In tot acest timp noi am renovat camera unde stam, holul, bucataria, mai putin sufrageria unde locuieste soacra mea, lucrari de care fratele sotului a stiut dar nu a considerat ca trebuie sa participe, argumentand ca nu ne-a cerut ei sa facem acele renovari.
De curand i-am propus sa cumparam noi partea lui de apartament la pretul pietei insa in rate egale lunare timp de cativa ani, neavand totusi toata suma necesara.
Va rog sa imi spuneti daca, in conditiile in care ne vom muta totusi el este obligat a ne restitui cheltuielile legate de renovari, si mai mult daca avem dreptul legal de a ocupa 1 camera din cele doua. Mai mult as dori sa imi spuneti daca se poate in ce masura putem obliga a accepta oferta noastra.
sotul dvs. nu poate fi obligat sa paraseasca imobilul, intrucat si dansul este coproprietar, alaturi de fratele sau si mama sa.
legal, toti trei au dreptul de a locui in apartamentul respectiv.
intrucat nu exista intelegere intre copartasi, se poate introduce in instanta o actiune avand ca obiect iesirea din indiviziune.
Succesiune
blonzi
Buna ziua,de curand a murit socrul meu si as vrea sa fac succesiunea .Ei sunt patru frati si mama soacra,unul din frati a spus ca el doreste parte din ... (vezi toată discuția)