alex_element
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Da, in practica se poate incheia o polita de asigurare pentru respectivul imobil, dar nu va avea nicio utilitate.
Pentru a incheia polita, agentul de asigurare va avea nevoie doar de cartea de identitate a proprietarului.
Pe de alta parte, in caz de dauna, dosarul va cuprinde toata documentatia relevanta (acte de proprietate, autorizatii, rapoarte de evaluare, etc) si, daca se va identifica vreo neconcordanta intre acte, despagubirea fie nu va fi platita deloc, fie va fi platita proportional cu suprafata pentru care exista autorizatie de constructie.
Se aplica conditiile de asigurare, care mentioneaza ca : asiguratul trebuie să aibă un interes faţă de obiectul asigurării, respectiv să fie proprietarul bunurilor asigurate.
De regula asiguratorii nu acorda despăgubiri pentru case / vile (inclusiv extinderi / modificări la acestea) construite / efectuate fără autorizatie de constructie, dacă autorizatia era obligatorie la momentul construirii / extinderii / modificării locuintei, conform legii.
Alte excluderi tin de: erori de proiectare, erori de construcţie, vicii ascunse ale materialelor, de nerespectarea calităţii materialelor indicate de proiectant a se folosi la construcţie, nerespectarea de către constructor a proiectului de execuţie, a studiilor geotehnice, a normelor și normativelor utilizate în construcţii, de nerespectarea autorizaţiei de construcţie sau a altor documente emise de autorităţile publice sau lipsa acestor proiecte și autorizații.
Sunt multe cladiri construite fara autorizatie de construire, dar daca sunt evidentiate in cartile funciare sau in registrele agricole, iar persoanele respective fac davada ca sunt proprietari - se pot asigura.
La incheierea asigurarii conteaza foarte mult anul construirii si sa furnizati informatii corecte/ complete, astfel incat asiguratorul sa fie in cunostinta de cauza (ce acte detineti).
In conditiile dovedirii interesului asigurabil asupra bunurilor si daca nu sunt alte elemente care ar impiedica incheierea unei asigurari (ex. clădiri construite în zone în care organele în drept au interzis acest lucru prin acte publice), asiguratorul poate incheia polita de asigurare.
Evidentiate in cartile funciare sunt realizate în baza unor înscrisuri false, care, nu se sprijină pe calculele de rezistență ale arhitecților care, au realizat planurile în baza cărora s-a obținut autorizația de construcție.
Nu mă refer la încheierea asigurării, când nu se face nici o verificare a bunului asigurat, ci, după momentul de daună totală, la momentul de acordare a despăgubirii, după un eveniment, cutremur ...efc.,, când nu mai este imobilul.