avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Refuz de a da declaratie martor la politie - motiv - ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Refuz de a da declaratie martor la politie - motiv - familie

Buna ziua,
Am si eu o intrebare . Ma aflu in urmatoarea situatie: Am facut plangere penala pentru falsificare de acte si maturii mincinase impotriva unchiului meu .Am aflat initial de aceste lucruri in urma discutiei avute cu matusa mea (sotia lui) care mi-a spus indirect prin email de anumite posibile circumstante, dandu-mi de inteles ca s-a trecut peste mine la dezbaterea succesiunii dupa bunica mea.
La politie, cu toate ca procurorul doreste ca matusa mea sa fie audiata , aceasta refuza constant , prelavandu-se de un drept ..nu stiu care ..cum ca aceste ''destainuri'' sunt secrete de familie , sunt informatii din discutiile cu sotul ei ..si drept urmare nu poate sa la divulge procurorului ...adica nu poate sa spuna adevarul ..desi Institutia Statului ii cere acest lucru...

Despre ce articol este vorba ?Este acest articol peste dorinta procurorului de a o audia ?

Va multumesc mult , in avans pentru lamurire.

Cu respect,
Anona
Ultima modificare: Duminică, 18 August 2019
Anona, utilizator
ART. 117 c.p.p.
Persoanele care au dreptul de a refuza să dea declaraţii în calitate de martor
(1) Au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor următoarele persoane:
a) soţul
, ascendenţii şi descendenţii în linie directă, precum şi fraţii şi surorile suspectului sau inculpatului;
b) persoanele care au avut calitatea de soţ al suspectului sau al inculpatului.
(2) După comunicarea drepturilor şi obligaţiilor potrivit art. 120, organele judiciare comunică persoanelor prevăzute la alin. (1) dreptul de a nu da declaraţii în calitate de martor.
(3) Dacă persoanele prevăzute la alin. (1) sunt de acord să dea declaraţii, în privinţa acestora sunt aplicabile dispoziţiile privitoare la drepturile şi obligaţiile martorilor.
#M2
(4) Persoana care îndeplineşte una dintre calităţile prevăzute la alin. (1) în raport cu unul dintre suspecţi sau inculpaţi este scutită de obligaţia de a depune mărturie şi împotriva celorlalţi suspecţi sau inculpaţi, în cazul în care declaraţia sa nu poate fi limitată doar la aceştia din urmă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor marinescu112233 marinescu112233 Buna dimineata,intr-o ancheta martorul este obligat sa dea declaratii?Multumesc. (vezi toată discuția)
Calitatea de inculpat....... ce inseamna asta? auraneg auraneg daca intr-o cercetare penala ti se schimba titulatura din suspect in inculpat implica ce? (vezi toată discuția)
Sotia poate fi martor in procesul penal? flower2014 flower2014 In cursul urmarii penale sotia celui care este acuzat de tentativa de omor invoca art.117 alin.1 lit.a din CPC, refuzand astfel sa faca vreo declaratie. ... (vezi toată discuția)