avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am depus la judecătorie dosar pentru instituire ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am depus la judecătorie dosar pentru instituire curatelă și numirea mea în calitate de curator al tatălui meu, bolnav de Alzheimer, însă instanța mi-a respins cererea. Ce trebuie să fac pentru rezolvarea acestei probleme?

La Judecatoria Targoviste am depus dosarul care sa sustina solicitarea mea de instituire a curatelei asupra tatalui meu ( persoana cu handicap grav -Alzheimer) si numirea mea in calitate de curator. Instanta mi-a respins cererea, invocand exceptia necompetentei generale a instantelor judecatoresti, potrivit art.229, alin.3 din Legea nr.71/2011. M-a indrumat sa ma adresez autoritatii tutelare de la domiciliul persoanei a carei masura de ocrotire o solicit.
V-as ruga sa-mi spuneti, concret,unde ar trebui sa merg, cui ar trebui sa ma adresez, ce ar trebui sa fac ptr. rezolvarea acestei situatii ?
Va multumesc !
Ultima modificare: Duminică, 1 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: moisem94 , utilizator 23:06, 2 Septembrie 2019
Buna ziua,
Trebuie sa il puneti sub interdictie judecatoreasca pe tatal dvs si sa cereti sa fiti numit tutore printr-o cerere adresata Judecatoriei de la domiciliul tatalui.

Ultima modificare: Marți, 20 August 2019
gi-jane2, moderator
In opinia mea nu se aplica art. mentionat de dv., dar nici nu cunosc obiectul concret al dosarului. L-ati pus sub interdictie?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ne cereți să ne dăm cu presupusul pe marginea unei hotărâri judecătorești al cărui conținut nu îl cunoaștem. Nu e tocmai ok.

Dar dacă vreți să ghicesc ce s-a întâmplat (punând cap la cap cele ce ați scris) îmi pare că ați făcut o tocanită de instituții juridice. Tutela și curatela seamănă. Cam ca pătrunjelul și leușteanul. Dar nu-s totuna. (e mult de povestit). Și dacă mergeți în instanță cerând „leuștean” în loc de „pătrunjel” ... vă alegeți cu trimisul la plimbare prin târg. (fiindcă „leușteanul” este în grădina/competența altora - cam așa ar suna, „tradus pe românește” ce v-a spus instanța în motivarea excepției).

Când mergeți în instanță trebuie să știți ce vreți și cum anume să cereți. Ori laie, ori bălaie. (ori așa, ori invers, alege!)

Dacă dicutăm despre o persoană capabilă (care are discernâmânt) dar care din cauza bătrâneții sau a unei infirmități FIZICE, nu poate, personal, să-și administreze bunurile sau să își apere interesele (și alte condiții) atunci se poate institui curatela (de către autoritatea tutelară).

Dacă discutăm despre o persoană care nu are discernânâmântul necesar pentru a se îngriji de intereseale sale (infirmitatea nu este fizică) atunci trebuie să cereți instanței punerea sub interdicție și numirea unui tutore.

Dvs. le-ați amestecat. Mergeți cu hotărârea aceea la primărie. Deși, după părerea mea, ar fi trebuit să cereți instanței punerea sub interdicție și numirea unui tutore (dacă dicutăm despre un bolnav de Alzheimer). Altfel spus, nu garantez că nu o să vă treziți plimbat de la Ana la Caiafa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 August 2019
romascanu, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Am fost in aceeasi situatie ca dumneavoastra.
Va recomand sa faceti ca mine:
Apelati la serviciile unui avocat care va redacta si va umbla dupa tot ceea ce este nevoie pentru instituirea TUTELEI (am scris cu litere mari pentru ca asta va trebuie). In acest sens, tot prin avocat se va cere punerea sub interdictie, apoi veti face expertize si internare in spital minim 5 zile.
Intreaga activitate poate dura cateva luni. La mine a durat 1 an si jumatate pana la finalizarea tuturor actelor.
Fara avocat nu faceti nimic, pentru ca sunt cateva formulari, expresii, pasi, etc specifici acestui proces de absoluta importanta.
Am fost in aceeasi situatie cu matusa mea, imp este sa aveti deja acte medicale doveditoare pecare sle puteti anexa la dosarul pe care il veti inainta instantei.
1. Am fost la psihiatru , a consultat-o si i-a pus diagnosticul si tratament, chiar daca nu a vrut sa-l ia.
2.Am obtinut certif de handicap de la asistenta sociala
Daca nu vrea sa mearga la psihiatru ar trebui sa chemati acasa ptr o consultatie sa va dea un referat si un diagnostic.
mai tarziu la proces va trebui sa aduceti si doi martori , persoane care il cunosc si care pot declara cum era si cum este in prezent.
Pana la prima infatisare , judecatorul va solicita autoritatii tutelare sa vina acasa sa faca o constatare a starii tatalui dvs, de asemenea mie mi-au solicitat sa merg la IMNL (ptr.ca locuiesc in Bucuresti), unde a fost verificata de comisie de psihiatri si sociologi, referat ce a fost trimis de IMNL direct judecatorului.
Apoi o adr. de la judecatorie va va chema cu doi martori sa dea declaratie si abia dupa aceasta veti fi notificat sa veniti in fata judecatorului cu doi martori si tatal dvs, daca e deplasabil.
Atunci,judecatorul va decide daca ilpune sub interdictie si va acorda tutela.
Nu e f. complicat dar tr. sa va inarmati cu rabdare si sa urmati pasii care vi se spun,eu m-am descurcat singura, neavand posibilitatea sa apelez la un avocat.
Ar mai fi multe de spus dar spatiul nu permite, nu stiu daca putem comunica printr- o adresa de e-mail ptr. mai multe detalii.
va doresc succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschidere succesiune corina stancu corina stancu tatal meu a murit acum 1 saptamina, mama este diagnosticata cu Alzheimer. actul de deces al tatalui precum si actul de proprietate al apartamentului parintilor ... (vezi toată discuția)
Obtinere tutela a unui parinte bolnav liana1963 liana1963 Buna seara, Am urmatoarea intrebare daca ma poate indruma cineva: Tatal meu este bolnav de Alzheimer , nu intr-o forma foarte avansata dar totusi se ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa, succesiune nedezbatuta elena6777 elena6777 Buna ziua.sunt din MANGALIA.bunica mea are o casa la DOROHOI pe care am pus-o in vanzare .In prezent locuieste in MANGALIA cu mine si parintii mei.Bunicul meu ... (vezi toată discuția)