avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Reziliere contract de antrepriză cu grave erori de ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Reziliere contract de antrepriză cu grave erori de execuție: cum pot constrânge constructorul să-mi restituie sumele care nu i se cuvin?

Buna ziua!
Va rog sa-mi dati un sfat la problema pe care o expun:

In ianuarie am incheiat un contract cu o firma in vederea construirii unei case la rosu. Termen de executie 150 zile (expirat in 16 iunie). Plata s-a stabilit astfel: 15% avans (care, personal nu stiu ce reprezinta) iar restul impartiti in 3 transe egale platite la final de etapa (fundatie, zidarie si acoperis). Dintre acestia a primit avansul, plata pentru prima etapa si, in avans, 20% pentru etapa a 2-a (mentionez ca platile au fost facute prin transfer bancar in numele administratorului pentru care nu am primit nici un fel de document). La mijlocul lui iulie a ajuns, in sfarsit, la placa.

De aici incepe balciul. In urma unor grave erori de executie atat arhitectural cat si la nivel de structura (unele imposibil de remediat) pe care eu le-am semnalat (dirigintele de santier le confirma), iar constructorul ori nu le recunoaste, ori le remediaza si mai prost, dupa 2 saptamani de discutii si masurari, am decis sa inchei colaborarea atat cu constructorul, cat si cu dirigintele de santier. Nu am facut nici un fel de document in afara de un proces verbal de receptie partiala in care am scris doar: Lucrarile au fost sistate in data de..... . Intre timp, am angajat un alt constructor si un alt diriginte de santier care sa repare ce se mai poate si sa continue lucrarile.

Intrebari:
1. Cum pot constrange constructorul sa-mi restituie sumele care nu i se cuvin: 20% avans din transa a 2-a, etapa pe care nu a inceput-o (din punctul meu de vedere nu a terminat-o nici pe prima) si cei 15% din suma totala primita avans in momentul semnarii contractului.

2. Ce documente ar trebui sa-i cer constructorului pentru ce a executat avand in vedere ca, atat structuristul cat si geodezul nici nu vor sa auda de vreo semnatura sau, in lipsa acestora, ce ma sfatuiti sa fac?

3. Ce documente ar trebui sa-i cer fostului diriginte de santier pentru ca, in afara de contractul semnat initial, nu am nici un fel de document care sa arate ce a muncit sau cum a supravegheat executia lucrarilor. Am primit doar explicatia: "Nu am vrut sa va incarcam si cu problemele de pe santier. Am incercat sa le rezolv cu constructorul dar nu am avut cu cine ma intelege". Nici pentru suma de 1/3 din din cei 3% din valoarea totala estimata a constructiei (suma prea mare dupa parerea mea) pe care mi-a adus-o la cunostinta si primita cash dupa ce a fost turnata placa, intr-o cafenea, nu am nici un document sau dovada.

4. Ar trebui sa fac vreo expertiza tehnica la ce s-a executat, sa sesizez ANAF, ISC, ANPC, Colegiul dirigintilor, sa intentez proces sau toate la un loc? "Pe cale amiabila" nu cred ca se mai pune problema avand in vedere ca in 2 saptamani de discutii si masuratori nu am reusit sa remediem nimic, iar de alte 2 saptamani ma cam duc cu vorba ca "lasa ca le rezolvam pe toate in cateva zile".

Va rog, daca se poate sa-mi dati cateva sfaturi si/sau o recomandare pentru un avocat din jud Neamt
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 22 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua,
In primul rand angajati un expert tehnic judiciar in domeniul constructiilor care sa constate cele spuse de dvs. ( calitatea proasta a lucrarilor executate), atat prin expertiza fizica, la fata locului, cat si a documentelor. Daca va apucati acum sa reperati ce au stricat ceilalti nu o sa mai aveti probe intr-un eventual proces.
Discutati cu un avocat inainte ca cealalta firma sa se apuce de treaba.
Ultima modificare: Marți, 20 August 2019
Ionut.ion, utilizator
Lucrarile au reinceput acum o saptamana dar greselile sunt vizibile
Care e diferenta intre un expert tehnic in domeniul constructiilor si un expert tehnic judiciar?
Imi puteti recomanda unul?
Acesti experti tehnici sunt si ei pe anumite specializari ( contabilitate, constructii, cadastru, etc.).
Numai anumite expertize sunt luate in considerare de instanta (eu nu le stiu sigur ), de aceea spuneam sa apelati la un avocat.
Sau puteti intreba direct expertul
Nu va pot recomanda un expert pentru ca nu cunosc, poate gasiti in tabelul de consultati de pe acest site unul sau va ajuta link-ul de mai jos

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 20 August 2019
Ionut.ion, utilizator
Imi puteti recomanda un avocat din Piatra Neamt?
Cred ca voi merge in instanta cu privire la cele expuse mai sus. As avea motive sa deschid si un proces penal?
Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2019
vasea_13, utilizator

Alte discuții în legătură

Expert evaluator obligatoriu? swef swef Buna ziua .Ma numesc popescu m si am ridicat o casa in regie proprie. La receptie am constatat ca toate procesele verbale incheiate pe parcursul lucrarii de ... (vezi toată discuția)
Nelămuriri în proces civil cu expertiză vasea_13 vasea_13 In cadrul unui proces civil cu constructorul si dirigintele de santier, am depus o cerere de asigurare a probelor si am cerut o expertiza. Nelamuriri: 1. Cine ... (vezi toată discuția)
Intrare in legalitate cu un balcon theogrigore theogrigore Parintii mei au obtinut in luna mai 2017 autorizatie de constructie pentru un balcon situat la parter, pentru o persoana cu handicap (tatal meu). Au construit ... (vezi toată discuția)