avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Reziliere contract de antrepriză cu grave erori de ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Reziliere contract de antrepriză cu grave erori de execuție: cum pot constrânge constructorul să-mi restituie sumele care nu i se cuvin?

Buna ziua!
Va rog sa-mi dati un sfat la problema pe care o expun:

In ianuarie am incheiat un contract cu o firma in vederea construirii unei case la rosu. Termen de executie 150 zile (expirat in 16 iunie). Plata s-a stabilit astfel: 15% avans (care, personal nu stiu ce reprezinta) iar restul impartiti in 3 transe egale platite la final de etapa (fundatie, zidarie si acoperis). Dintre acestia a primit avansul, plata pentru prima etapa si, in avans, 20% pentru etapa a 2-a (mentionez ca platile au fost facute prin transfer bancar in numele administratorului pentru care nu am primit nici un fel de document). La mijlocul lui iulie a ajuns, in sfarsit, la placa.

De aici incepe balciul. In urma unor grave erori de executie atat arhitectural cat si la nivel de structura (unele imposibil de remediat) pe care eu le-am semnalat (dirigintele de santier le confirma), iar constructorul ori nu le recunoaste, ori le remediaza si mai prost, dupa 2 saptamani de discutii si masurari, am decis sa inchei colaborarea atat cu constructorul, cat si cu dirigintele de santier. Nu am facut nici un fel de document in afara de un proces verbal de receptie partiala in care am scris doar: Lucrarile au fost sistate in data de..... . Intre timp, am angajat un alt constructor si un alt diriginte de santier care sa repare ce se mai poate si sa continue lucrarile.

Intrebari:
1. Cum pot constrange constructorul sa-mi restituie sumele care nu i se cuvin: 20% avans din transa a 2-a, etapa pe care nu a inceput-o (din punctul meu de vedere nu a terminat-o nici pe prima) si cei 15% din suma totala primita avans in momentul semnarii contractului.

2. Ce documente ar trebui sa-i cer constructorului pentru ce a executat avand in vedere ca, atat structuristul cat si geodezul nici nu vor sa auda de vreo semnatura sau, in lipsa acestora, ce ma sfatuiti sa fac?

3. Ce documente ar trebui sa-i cer fostului diriginte de santier pentru ca, in afara de contractul semnat initial, nu am nici un fel de document care sa arate ce a muncit sau cum a supravegheat executia lucrarilor. Am primit doar explicatia: "Nu am vrut sa va incarcam si cu problemele de pe santier. Am incercat sa le rezolv cu constructorul dar nu am avut cu cine ma intelege". Nici pentru suma de 1/3 din din cei 3% din valoarea totala estimata a constructiei (suma prea mare dupa parerea mea) pe care mi-a adus-o la cunostinta si primita cash dupa ce a fost turnata placa, intr-o cafenea, nu am nici un document sau dovada.

4. Ar trebui sa fac vreo expertiza tehnica la ce s-a executat, sa sesizez ANAF, ISC, ANPC, Colegiul dirigintilor, sa intentez proces sau toate la un loc? "Pe cale amiabila" nu cred ca se mai pune problema avand in vedere ca in 2 saptamani de discutii si masuratori nu am reusit sa remediem nimic, iar de alte 2 saptamani ma cam duc cu vorba ca "lasa ca le rezolvam pe toate in cateva zile".

Va rog, daca se poate sa-mi dati cateva sfaturi si/sau o recomandare pentru un avocat din jud Neamt
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 22 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

In procesul verbal pe care l-ati semnat trebuia sa mentionati faptul ca lucrarile sunt sistate pe motiv ca nu s-a respectat documentatia tehnica.

Ca sa reziliati contractul este necesara constatarea printr-o expertiza a faptului ca lucrarea nu respecta cerintele beneficiarului, rezilierea avand la baza o culpa a partii.

Este de analizat contractul in primul rand. Daca asteptati desemnarea unui expert de catre instanta de judecata, pana la momentul efectuarii expertizei trebuie sa sistati lucrarile.

Puteti, pe de alta parte, formula, anterior demararii litigiului principal, o cerere de asigurare a probelor (cerere care se judeca de urgenta). In acest fel, expertiza se va realiza mult mai repede si va folositi de aceasta proba in cadrul litigiului principal (reziliere contract).

Sunt multe aspecte de analizat si doar dupa analizarea contractului se poate stabili o strategie efectiva.

Cu stima,
Av. Jasmine Oancea
Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2019
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
Buna ziua!
In primul rand, multumesc frumos pentru raspuns.
Am semnat un PV de receptie partiala impreuna cu constructorul si dirigintele de santier in care s-a specificat doar atat: "La data de....lucrarile au fost sistate"
Tot atunci, de comun acord, am hotarat incetarea colaborarii, urmand ca ulterior sa-mi fie inmanate documentele pentru ce s-a facut si banii primiti avans pentru etapa urmatoare (lucru care nu s-a mai intamplat).
Contractul a fost semnat doar de noi doi, fara sa implicam vreo alta autoritate, asa ca, nu stiu ce inseamna "sa-l reziliez". I-am spus sa plece si a plecat.
Lucrarile au continuat si au necesitat multe reparatii (atat cat s-a mai putut) la indicatiile noului diriginte de santier si a unui expert tehnic in constructii al carui raport este in curs de finalizare.
De la vechiul constructor vreau documentele pe care trebuia sa le intocmeasca pe parcursul a ceea ce a facut, banii ceruti si primiti in avans pentru faza urmatoare pe care nu a mai facut-o si cheltuielile necesare reparatiilor care i se imputa.
Sa inteleg ca, inaintea formularii unei plangeri in instanta, sa merg si sa fac o cerere de asigurare a probelor?
Parerea mea este ca v-ati grabit.
Recuperarea sumelor, si a eventualelor costuri pentru repararea / refacerea lucrarilor prost executate s-ar putea face prin instanta, daca constructorul initial nu e de acord sa si le asume de buna voie (putin probabil ca o va face). Ori intr-un astfel de proces (pe drept civil) ar fi fost imperativ necesara o expertiza tehnica INATINTE de a remedia ceva cu al doilea constructor.
In plus, de la primul diriginte de santier ar trebuis a aveti procese verbale de receptie pentru fazele executate si procese verbale de neconformitati.
~ Conținut șters la cerere ~
da, fiindca cererea de asigurare a probelor se judeca de urgenta. Trebuie analizata speta dumneavoastra, implica mai multe arii ale dreptului si o strategie bine pusa la punct necesita un studiu mai amplu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expert evaluator obligatoriu? swef swef Buna ziua .Ma numesc popescu m si am ridicat o casa in regie proprie. La receptie am constatat ca toate procesele verbale incheiate pe parcursul lucrarii de ... (vezi toată discuția)
Nelămuriri în proces civil cu expertiză vasea_13 vasea_13 In cadrul unui proces civil cu constructorul si dirigintele de santier, am depus o cerere de asigurare a probelor si am cerut o expertiza. Nelamuriri: 1. Cine ... (vezi toată discuția)
Intrare in legalitate cu un balcon theogrigore theogrigore Parintii mei au obtinut in luna mai 2017 autorizatie de constructie pentru un balcon situat la parter, pentru o persoana cu handicap (tatal meu). Au construit ... (vezi toată discuția)