avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Nelămuriri în proces civil cu expertiză
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Nelămuriri în proces civil cu expertiză

In cadrul unui proces civil cu constructorul si dirigintele de santier, am depus o cerere de asigurare a probelor si am cerut o expertiza. Nelamuriri:
1. Cine plateste expertiza?
2. Daca o platesc eu, cel care am cerut-o, pe langa obiectivele pe care le-am formulat, paratii au voie sa adauce si alte obiective?
3. In cadrul obiectivelor formulate, pentru constatarea anumitor neconformitati, am facut trimitere la o expertixa tehnica (extrajudiciara) pe care instanta mi le-a reformulat (pentru a nu influenta opinia expertului judiciar) dar, in lipsa totala a documentelor de executie pe care trebuia sa le intocmeasca constructorul si/sau dirigintele de santier, aceasta expertiza este singurul document care arata neconformitatile executiei raportate la proiectele tehnice si indicatiile de remediere/reperatii necesare. Aceasta expertiza, pe langa proiectul casei, nu reprezinta un document necesar expertului in efecuarea expertizei judiciare?
4. In momentul efectuarii expertizei, pot cere sa fiu asistat de acest expert tehnic sau actualul diriginte de santier sau alta persoana?
Mentionez ca aceasta expertiza tehnica am cerut-o, in lipsa oricarui document din partea constructorului si a dirigintelui de santier, pentru a constata anumite nereguli ce trebuiau reparate si pentru a putea continua constructie.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:02, 2 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Instanta de judecata stabileste cine plateste expertiza. Poate fi incredintata unei parti sau ambelor parti din proces.
2. Paratii pot formula obiective pentru expertiza, dar si acestea trebuie aprobate de catre instanta de judecata.
3. Este dreptul instantei sa reformuleze obiectivele pentru expertiza tehnica judiciara. Pentru a fi utilizata de care expert in cadrul expertizei tehnice judiciare, expertiza extrajudiciara trebuie acceptata de catre instanta ca document la dosarul cauzei. Prin reformulare obiective, nu cred ca expertiza extrajudiciara a fost acceptata ca proba in dosar.
4. Puteti cere instantei sa va aprobe un expert parte, pe care il nominalizati. De regula trebuie sa nominalizati o persoana cu aceesi specializare de expertiza cu expertul desemnat, aflat pe lista MJ publicata pe site-ul institutiei.
Expertul extrajudiciar si/ sau actualul diriginte va pot consilia/ sfatui, in afara procesului, contracost.
Multumesc foarte frumos pentru răspuns.
Expertul s-a stabilit joi in camera de consiliu. Pentru anumite motive pe care nu le pot expune aici si nici justifica in instanta, aș fi vrut orice alt expert.
Nu stiu daca mai pot cere sprijinul unui alt expert. Am auzit o singură suma (1000lei) a cărei plata mi-a fost atribuită. Cele două obiective formulate de parati sunt irelevante (Sa se constate existența unui al doilea studiu geo - ca sa justifice execuția infrastructurii dupa o idee proprie, alta decât cea din proiect si sa se evalueze economia de bani rezultată- nerespectând proiectul si fara sa aiba acordul sau analiza proiectantilor).
Avocatul nu mi-a comunicat sa fi fost respinsă vreo probă. Nu vad de ce expertiza tehnică sa fi fost refuzată de instanța.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Expertul poate constasta neconcordanta intre proiect (plus orice alt document oficial) si executia in teren.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica sca baloisibaloi sca baloisibaloi Buna ziua, Cum comentati urmatoarea situatie . Intr-o cauza comerciala care are ca obiect un contract de prestari servicii intr-un contract cu finantare din ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica Raluca  Todea Raluca Todea Buna ziua! Am o nelamurire legata de o speta. In cadrul unui litigiu avand ca obiect obligarea unui constructor de refacere a unor lucrari, s-a dispus ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de antrepriză cu grave erori de execuție: cum pot constrânge constructorul să-mi restituie sumele care nu i se cuvin? vasea_13 vasea_13 Buna ziua! Va rog sa-mi dati un sfat la problema pe care o expun: In ianuarie am incheiat un contract cu o firma in vederea construirii unei case la rosu. ... (vezi toată discuția)