Buna ziua,
Cum comentati urmatoarea situatie .
Intr-o cauza comerciala care are ca obiect un contract de prestari servicii intr-un contract cu finantare din fonduri europene, se dispune efectuarea unei expertize pentru a fi stabilite anumite neconformitati ale lucrarilor efectuate de catre prestator la solicitarea antreprenorului general.
In vederea efectuarii expertizei expertul solicita proiectul tehnic de executie, proiect care nu este pus la dispozitie de catre AG.
De amintit ca prestatorului nu i-a fost pus la dispozitie un astfel de proiect. Toate lucrarile au fost executate la dispozita AG cu materialele acestuia. Tot AG a asigurat intrea asistenta tehnica.
Dat fiind faptul ca proiectul nu a fost pus la dispozitie, instata cere expertului sa efectueze expertiza pe baza documentelor existente la dosar respectiv p. v de receptie la terminarea lucrarilor, anexa 2 neconformitati si pv de remedieri.
Intrebarea este in ce conditii poate raspunde prestatorul daca el nu avut niciun fel de obligatii legate de calitate si in conditiiel in care a semnat pv de lucrari ascunse, a semnat pv de predare primire pe faye determinante.
Expertul tehnic judiciar va analiza documentele existente la dosar si se va referi la prevederi legislative respectate sau nerespectate, luand in considerare inclusiv procesele verbale de care amintiti.
Este greu de crezut ca incheierea unui contract de prestari servicii (in cazul dvs. probabil diriginte de santier - acesta avand obligatia legala de a semna procese verbale de lucrari ascunse, conform meseriei sale si a autorizatiilor pe care le detine) unde este vorba de lucrari din fonduri europene, nu are la baza documente clare (proiecte), verificabile (inclusiv contractele de prestari servicii) de altfel de catre organismele europene care le-au pus la dispozitie.
Daca ati semnat procese verbale de lucrari ascunse, dvs. cum ati stiut ca este corect si legal ceea ce s-a construit, neavand la dispozitie un proiect ? Neconformitatile pot fi constatate numai daca se reasesc 3 elemente: document legal, proiect, existent in teren.
Chiar daca nu ati fost diriginte de santier si ati avut alta insarcinare conform contractului de prestari servicii (ce, de fapt ?!), pentru a semna ceva cu statut de certificare (daca era prevazut acest lucru in contract), era normal sa fiti in cunostinta de cauza, respectiv sa fi studiat acel proiect si sa cunoasteti legislatia aferenta, sa aveti dupa caz, autorizatiile cerute de lege.
Expertul va cere cu siguranta sa i se puna la dispozitie proiectul, nefiind posibil sa se construiasca (numai aici este vorba de pv de lucrari ascunse) ceva fara proiect.
Sunt cu siguranta si alte aspecte esentiale, pe care nu le precizati.
Instanta este cea care va stabili responsabilitatile si in sarcina cui sunt retinute acestea, dupa analizarea tuturor documentelor existente la dosar, inclusiv a expertizei tehnice judiciare.
Este f.adevarat ce spuneti.Nu am dat toate elementele din anumite considerente.
Adevarul este ca nu a existat un proiect tehnic de executie asa cum legea o cere. Este vorba de o lucrare in domeniul canalizarilor urbane.
Lucrarea s-a executat pur si simplu pe baza unor planse concept de executie intocmite de catre Rabmer. Ele nu au fost avizate de nimeni, nu poarta o data certa etc. Se pare ca a fost intocmit un proiect, dar ulterir terminarii lucrarilor. Oricum AG nu pune la dispozitia expertului acest proiect. Ca expert luati in seama anexa 2 cu neconformitati intocmita de catre comisia de receptie? Ce imi recomandati sa fac in conditiile in care cunosc cu certitudine ca aceste neconformitati practic nu au existat, nu au fost executate faptic in teren remedieri. Cu toate acestea apar totusi anumite documente intocmite de o gasca din comisia de receptie la intelegerea cu AG, in scopul spalarii de bani.
Multumesc pentru comentariul anterior.
Daca puteti proba ceea ce sustineti, este deja caz penal (ma refer la "aranjamente"). In acest caz, puteti cere expertiza tehnica judiciara, de profil ctii., inclusiv prelevarea de probe de catre un laborator de ctii. autorizat legal, care sa emita buletine de determinare, fata de mostrele prelevate si fata de care sa-si exprime un punct de vedere, punct de vedere care va fi analizat de catre expertul desemnat de catre procuror. Pentru a da greutate expertizei tehnice judiciare, pe langa expertul desemnat de catre procuror, dvs. puteti propune 1-2 experti observatori, care impreuna cu expertul titular, pot formula un punct de vedere comun, greu contestabil ulterior.
Un expert nu poate lua in consideratie decat documente oficiale, puse la dosarul cauzei, lucru pe care dvs. ca avocat il cunoasteti cu siguranta.
Daca proiectul a fost intocmit ulterior (dupa cum precizati dvs., dar data intocmirii este de fapt precizata pe proiect, ca fiind alta, anterioara), are avizele legale necesare (inclusiv cele cerute de legislatia UE pentru acordarea de fonduri europene nerambursabile), proiectul a fost finantat (deci organismele UE l-au acceptat), lucrarile au fost executate (se vade canalizarea in teren), exista documente de receptie si de neconformitati plus documente de inlaturare neconformitati (semnate de catre o comisie numita legal), nu vad de ce expertul nu ar lua in considerare documentele aflate la dosar.