avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... CE URMEAZA DUPA RESPINGEREA DOSARULUI DE PENSIONARE PE ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

CE URMEAZA DUPA RESPINGEREA DOSARULUI DE PENSIONARE PE CAZ DE BOALA?

Buna seara,
supun atentiei dvs. urmatoarea problema:
un angajat al societatii-soc. privata cu 12 angajati,a beneficiat in decursul anului 2009 de 183 de zile de concediu medical.
Dupa aceste 183 de zile a intrat la Comisia de Expertiza a capacitatii de munca in vederea pensionarii pe caz de boala.A obtinut raspuns nefavorabil din partea acesteia-nici nu se putea altfel din moment ce s-a prezentat la Comisie ,pentru pensionare cu codul de diagnostic 325-tulburari ale afectivitatii si nu-mai-stiu-ce.
Ziua de 11 Noiembrie 2009 este ultima zi acoperita de concediul medical.In perioada 12-22 Noiembrie a avut loc toata tevatura cu plimbarea pe la Comisie si raspunsul nefavorabil.Pe data de 23 Noiembrie angajatul ne-a comunicat telefonic faptul ca i-au mai fost acordate inca 45 de zile de concediu medical pe motiv ca pana acum i-a fost prescris gresit tratamentul-asta a fost explicatia angajatului,insa aceste 45 de zile de CM incep din data de 23 Nov.
Acum...intrebarile mele sunt:

1.Este legal acest nou concediu medical pe cod de diagnostic 325-tulburarea afectivitatii..bla..bla???...acordat dupa respingerea dosarului de pensionare???
Si daca totusi este legal,nu trebuia sa fie dat in continuarea celor existente???De ce exista o perioada de 11 zile(intre12 si 22 NOV) neacoperita de concediu medical???

2.Acest nou concediu este unul "in continuare' sau unul initial???
Cu cele 45de zile acordate cu acest ultim concediu intram in anul viitor cu 6 zile.
Asta inseamna ca o luam de la inceput???Cat ii mai poate acorda acest medic expert concediu medical???pentru ca totusi am citit in Codul Muncii ca sunt destul de clare situatiile in care se pot intinde cu concediile medicale pe 1 an si ceva sau chiar 2 ani.

3.Ii voi accepta la plata si acest nou concediu medical insa am de gand sa fac si niste sesizari foarte bine intocmite de catre juristi specializati peste tot pe unde se pot depune si am de gand sa solicit si platesc si o contra-expertiza la diagnosticul buclucas.Sunt convinsa ca nu voi reusi sa dobor eu sistemul insa am sansa ca acest angajat sa nu mai primeasca alt concediu medical pe mai departe.

Ce parere aveti???Procedez bine???Stiu sigur ca aceste CM au fost date pe "florile marului",ca afectiunea celei in cauza este una fictiva si a capatat-o cand a aflat ca societatea se pregateste sa trimita in somaj 2 persoane.

Stiu ca multi vor fi tentati sa-mi spuna ca nu afecteaza societatea aceasta problema...ca-si va recupera banii de la Stat.
Da...asa este...si-i va recupera...in 2 ani si ceva...incepand de la data solutionarii problemei...ca Onor Staul Roman asa stie sa faca protectie sociala pe spinarea intreprinzatorilor privati-care altfel sunt considerati "exploatatori".
Iar in tot acest timp...salariul il primeste de la mine-societatea care chiar se confrunta cu probleme economice in ultimul an...si ne afecteaza aceasta cheltuiala inutila.

Va multumesc anticipat si astept cu interes raspunsurile dvs.:)
Cel mai recent răspuns: MANUELA CHIOREAN , Consultant resurse umane 09:57, 31 Decembrie 2009
Problema contestării concediilor medicale este destul de dificilă şi în puţine cazuri a fost soluţionată favorabil în favoarea contestatarului, care de cele mai multe ori nu este de meserie medic şi nu poate contesta cu argumente de specialitate o decizie a unui medic sau a unei comisii de expertiză medicală. De aceea, cred că demersul dvs. de a contesta concediile medicale acordate unui angajat al dvs. ar avea puţine şanse de reuşită .
Practic, în acest moment vă aflaţi în situaţia de a recunoaşte valabilitatea primului concediu medical (cel emis pe o perioadă totală de 183 de zile) şi de a solicita angajatului dvs. prezentarea unui alt concediu medical pentru întreaga perioadă ulterioară, respectiv din 12.11 până la zi. Dacă acesta are doar un concediu acordat pentru perioada de după 23.11, iar zilele neacoperite au fost cele în care s-au derulat procedurile de expertizare medicală, angajatul dvs. trebuie să solicite medicului expert corectarea concediului medical respectiv, astfel încât să acopere şi perioada 12.11-22.11 !
Legea 19/2000 şi normele sale de aplicare (Ordinul min. muncii nr. 340/2001 cu modificările ulterioare) prevăd că "etapele stabilite pentru pensionarea de invaliditate se încadrează în perioada de concediu medical aprobat în prealabil, în vederea întocmirii formelor de pensionare" (pct. 16, cap. C din Ordinul 340/2001-actualizat). Cu alte cuvinte, asiguratul trebuie să primească acel concediu medical pe toată perioada în care se produce expertizarea în vederea stabilirii gradului de invaliditate, chiar dacă în final decizia nu a stabilit invaliditatea. Legea a fost astfel concepută încât asiguratul să nu fie prejudiciat în drepturile sale pe perioadele de expertizare, când este în aşteptarea unui răspuns de la expertiză.
Dacă dvs. ca angajator doriţi totuşi să contestaţi concediile medicale, consultaţi prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 158/2005 cu actualizările ulterioare ( ORDONANTA DE URGENTA nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile aduse de: ORDONANTA nr. 1 din 12 ianuarie 2006; ORDONANTA nr. 35 din 26 iulie 2006; LEGEA nr. 399 din 30 octombrie 2006; ORDONANTA DE URGENTA nr. 91 din 22 noiembrie 2006).
La art. 51 sunt prevăzute procedurile legale în acest sens:

"ART. 51
(1) Controlul modului de acordare a concediilor medicale si de eliberare a certificatelor de concediu medical se realizeaza de catre echipe formate din personal din cadrul serviciilor specializate din structura CNAS, respectiv a caselor de asigurari de sanatate. In cazuri justificate, CNAS, respectiv casele de asigurari de sanatate, coopteaza reprezentanti ai Ministerului Sanatatii Publice sau ai directiilor de sanatate publica si ai directiilor medicale ori ai structurilor similare din ministerele si institutiile din administratia publica centrala cu retea sanitara proprie.
(2) Controlul se realizeaza ca urmare a sesizarii casei de asigurari de sanatate de catre platitori, precum si prin sondaj, la initiativa autoritatilor abilitate sa realizeze controlul.
[...]
(5) Comisia de disciplina a Colegiului Medicilor din Romania, a consiliilor judetene ale medicilor si al municipiului Bucuresti vor aplica masurile prevazute de legislatia in vigoare, in situatia in care constata nerespectarea dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta cu privire la eliberarea certificatelor medicale.
(6) La nivelul CNAS, respectiv al caselor de asigurari de sanatate, se constituie comisii mixte de analiza a concediilor medicale, conform protocolului incheiat intre CNAS-CNPAS si medicii de expertiza."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare medicala danapetcu danapetcu Buna seara! Va rog frumos sa-mi spuneti si mie dupa cate zile de concediu medical se poate prezenta persoana respectiva la comisia pentru pensionare ... (vezi toată discuția)
Numar zile maxim concediu medical Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.Am o problema in privinta unui salariat ce a beneficiat in perioada 01.09.2012 - 29.11.2012 de 90 zile de concediu medical,cod diagnostic 931- ... (vezi toată discuția)
Concedii medicale mihaela david mihaela david cate zile de concediu medical se mai pot acorda dupa cele 180 de ile acordate cu avizul medicului expert? (vezi toată discuția)