avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunuri comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunuri comune

In cazul in care nu se doreste ca un bun dobandit in timpul casatoriei sa fie considerat comun, ce act ar trebui incheiat pt dobandirea lui ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Geanina DRIAN , Avocat 20:02, 22 August 2019
Dacă bunul este achiziționat din bani comuni, în timpul căsătoriei guvernate de regimul comunității legale de bunuri (adică nu ați făcut o convenție matrimonială diferită înainte de căsătorie), atunci el va fi bun comun.
O posibilitate ar fi sa schimbați regimul matrimonial.
Astfel, Codul Civil:

Art. 319
Încetarea regimului matrimonial
(2) În timpul căsătoriei, regimul matrimonial poate fi modificat, în condiţiile legii.
Art. 329
Convenţia matrimonială
Alegerea unui alt regim matrimonial decât cel al comunităţii legale se face prin încheierea unei convenţii matrimoniale.
Art. 330
Încheierea convenţiei matrimoniale
(1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, convenţia matrimonială se încheie prin înscris autentificat de notarul public, cu consimţământul tuturor părţilor, exprimat personal sau prin mandatar cu procură autentică, specială şi având conţinut predeterminat.
(2) Convenţia matrimonială încheiată înainte de căsătorie produce efecte numai de la data încheierii căsătoriei.
(3) Convenţia încheiată în timpul căsătoriei produce efecte de la data prevăzută de părţi sau, în lipsă, de la data încheierii ei.

În funcție de câte bunuri aveți în comun, s-ar putea dovedi o soluție cam scumpă.
Un notar vă poate lămuri pe deplin cu privire la avantaje/deavantaje și costuri.
In cazul in care s.ar incheia un act de mostenire pe un imobil .este considerat bun comun?
Ultima modificare: Joi, 22 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Nu exista act de mostenire care sa se incheie pe un imobil.
Singurul act de mostenire e certificatul de mostenitor, iar acesta se incheie dupa decesul celui care lasa mostenirea si mostenirea revine cui are dreptul, nu oricui.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
dacă prin ”act de moștenire” vă referiți la testament, atunci ar fi bun propriu, nu comun.
dacă nu, aveți răspunsul doamnei avocat Grădinaru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj in timpul casniciei pintea_adela pintea_adela Buna ziua. Sotul meu doreste sa achizitioneze un imobil din bani obtinuti din dividende si dorim ca aceasta proprietate sa fie exclusiv a dansului. Exista ... (vezi toată discuția)
Contract prenuptial violetaandreea violetaandreea Buna ziua, Am si eu o intrebare referitoare la contractul prenuptial.urmeaza sa ne casatorim si am vrea sa incheiem un contract prenuptial. Nu stiu daca a ... (vezi toată discuția)
Ce act sa inchei? elicrist elicrist buna seara,..un sfat va rog. Domnisoara mea se va casatori in 14 iulie anul acesta, viitorul meu ginere a mostenit( deavalmasa) in urma succesiunii (dupa mama) ... (vezi toată discuția)