Va rog sa-mi spuneti daca legislatia muncii prevede o procedura pentru constatarea absentelor nemotivate. Mai precis, punctual, intrebarile mele sunt :
- cine intocmeste referatul
- in cat timp de la datele absentelor nemotivate trebuie intocmit referatul
- cine si cand trebuia sa programeze concediul salariatului pe anul in curs si care sunt consecintele daca nu i s-a programat concediul
Mentionez ca angajatul avea zile de concediu disponibile si a solicitat cele 2 zile ca si CO, dar a fost refuzat,
Mai fac mentiunea ca angajatului nu i s-a programat concediul de odihna pe anul in curs.
Multumesc.
De exemplu, in timpul cercetarii disciplinare pentru 2 absente nemotivate, salariatul poate invoca faptul ca a solicitat 2 zile de concediu care nu i-au fost aprobate si ca circumstanta sa invoce faptul ca, de altfel, angajatorul nu si-a respectat obligatia prevazuta in dreptul muncii de a-i programa concediul de odihna.
Exista aceasta posibilitate ?
Multumesc pentru raspuns.
Va rog sa-mi spuneti cum ar trebui sa se procedeze in fata acestei aparari a angajatului. Este o aparare plauzibila de care instanta ar putea tine cont in caz ca se ajunge acolo ?
O alta intrebare ar fi :
-daca angajatorul hotaraste ca sanctiune pentru angajat doar un avertisment scris, acesta mai poate actiona in justitie, tinand cont ca cele doua absente nemotivate ii anuleaza, (conform contractului colectiv) al 13-lea salariu ?
O alta informatie este faptul ca referatul de absente nemotivate nu a fost facut de catre superiorul direct, ci de alta persoana din conducere. Este o practica acceptata de catre legislatie sau norme ?