avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensionare sau cumul cu pensia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensionare sau cumul cu pensia

Buna ziua,
Legea nr. 93/2019 a stabilit la art. 56 alin. (4) ca, pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca;
Aceasta posibilitatea inteleg ca se aplică atât pentru femei cât și pentru bărbați.
In cazul sus mentionat la data implinirii vârstei de pensionare și implinirii stagiului de cotizare, angajatul care vrea sa mai lucreze depune cererea de continuare a activitatii. Intrebarea mea este :daca angajatul depunerea cererea de intocmirea dosarului de pensioanre atunci contractul inceteaza la data implinirii conditiilor de pensionare si a stagiului de cotizare in urma caruia depune o cerere la angajator pentru incheierea unui nou contrcat individual de munca cumul cu pensia , mai exista aceasta posibiliate?Este legal, sau continua activitatea pe contractul vechi in urma cererii depuse inainte cu 30 de zile de implinirea varstei de pensionare.

Multumesc mult
Ultima modificare: Vineri, 23 August 2019
veronicam, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:35, 23 August 2019
Cererea se depune cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

CCR a decis ca , "când optează pentru deschiderea dreptului la pensie, contractul individual de muncă în curs încetează de drept, iar dreptul la muncă va putea fi exercitat numai după încheierea unui nou contract, dacă angajatorul consimte în acest sens. Din contră, în măsura în care salariata optează pentru continuarea raportului de muncă, până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege pentru bărbați, exercițiul dreptului la muncă nu este condiționat de încheierea unui nou contract și de voința angajatorului, dar dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare de drept a cim Chloej Chloej La varsta implinirii de 63 a unei angajate, angajatorul e obligat sa ii inceteze de drept cim-ul, daca aceasta nu aduce decizie de pensionare? multumesc (vezi toată discuția)
Cand ai dreptul sa iesi la pensie trebuie incheiat contractul de munca? ganeacristi ganeacristi Buna, cand ai dreptul sa iesi la pensie trebuie incheiat contractul de munca? Sau poate merge in continuare pana il inchei personal? (vezi toată discuția)
Pensionare mony47bz mony47bz un salariat - bărbat, mai are dreptul de a continua activitatea ca angajat dacă îndeplineste condițiile de pensionare la limită de vârstă, respectiv 65 ... (vezi toată discuția)